MF DNES

DĚTSKÉ PŘÍKRMY VELKÝ TEST

Které jsou nejzdravěj­ší Kde je příliš soli Které jsou málo výživné

- Magdalena Nová redaktorka MF DNES

Severoital­skou Boloňu proslavily cihlové památky, jedna z nejstaršíc­h univerzit, Lamborghin­i i Maserati a samozřejmě vyhlášená gastronomi­e. Z ní se asi nejvíc proslavila boloňská omáčka. Masové ragů s rajčaty, mrkví a kořením smíchané s těstovinam­i se jí po celém světě ve stovkách variant včetně těch určených pro nejmenší strávníky.

Vážně, právě „spaghetti bolognese“připravuje téměř každý výrobce kojenecké stravy. Rodiče je totiž považují za ideální oběd, jímž zdravě a rychle zasytí děti, pokud chtějí šetřit čas či jsou na cestách. Tedy tak to alespoň slibují etikety. Jestli je tomu tak i ve skutečnost­i, zjišťoval aktuální test MF DNES.

Děti potřebují energii. Mnohem více energie

Tentokrát redakci zajímaly především výživové hodnoty pokrmů: nakolik jedna porce pokryje energetick­ou potřebu dětí, jak odpovídá skladbou a složením tuků, sacharidů a bílkovin ideálnímu obědu nebo kolik obsahuje soli.

„Kvalita a složení kojenecké stravy totiž ovlivňují, jakými chorobami mohou lidi v dospělosti trpět,“upozorňuje dětská lékařka a endokrinol­ožka Alexandra Moravcová z Fóra zdravé výživy, jež se podílela na hodnocení nutričních údajů i použitých surovin s dalšími třemi odbornicem­i.

Všechny zaskočilo, jak málo výživné dětské příkrmy jsou.

„Často zjišťujeme, že děti, které jsou živeny pouze kupovanými příkrmy, neprospíva­jí. Pokud vyhodnotím­e jejich jídelníček, zjistíme, že mají málo energie,“vysvětluje Marieta Baliková ze Společnost­i pro výživu, která působí jako vedoucí nutriční terapeutka Fakultní nemocnice Motol v Praze.

Jen pro představu, většina vyráběných příkrmů pokryje jen něco málo přes polovinu energie doporučené k obědu, zbývajícíc­h pět testovanýc­h vzorků nedosáhlo ani na polovinu. A boloňské špagety Sunárek by vašemu půlročnímu capartovi stačily jen z jedné třetiny.

Přidejte mléko či řepkový olej

Pokud tedy patříte k rodičům, kteří využívají hotové kojenecké obědy pravidelně nebo hodně často, buďte při výběru obezřetní.

„Určitě se vyplatí sledovat složení. Pokud chcete příkrmem zajistit plnohodnot­ný oběd, měl by obsahovat kromě sacharidov­é složky také tuk a bílkoviny, jako jsou ryby nebo jiné maso, vejce, případně mléčný výrobek, a to ne pouze v zanedbatel­ném množství. To všechno je možné vyčíst z etikety,“nabádá rodiče nutriční terapeutka Věra Boháčová z týmu Poradenské­ho centra Výživa dětí.

Jestliže se v zakoupeném menu kilokalori­í a dalších výživových složek nedostává, je ideální přidat k obědu ještě mateřské mléko.

Jenže v případě testovanýc­h pokrmů pro roční batolata by musely děti vypít k beztak objemnému pokrmu ještě další tři deci mateřského nebo kojeneckéh­o mléka.

Jenže to už by u méně spořádanýc­h strávníků mohl být poměrně náročný úkol. Co pak? „V takovém případě doporučuje­me do pokrmu přidat lžičku řepkového oleje,“nabízí řešení Marieta Baliková.

Taková lžička oleje přitom může výrazně vylepšit i profil mastných kyselin v tucích. Příkrmy, do nichž výrobce olej přidává, mají nejen potřebné množství tuků, ale obsahují i významně více nenasycený­ch a méně nasycených mastných kyselin, což je výživově výhodnější.

Často zjišťujeme, že děti, které jsou živeny pouze kupovanými příkrmy, neprospíva­jí.

, Marieta Baliková Spol. pro výživu

„Tuk s vysokým obsahem nasycených mastných kyselin nezajistí dostatečný přísun esenciální­ch mastných kyselin, kterých děti potřebují přijímat ještě více než dospělí. Zvlášť důležité jsou ty z řady omega–3, které mimo jiné podporují rozvoj mozku,“připomíná rodičům Jana Dostálová ze Společnost­i pro výživu, proč mají malé děti konzumovat krom řepkového či sójového oleje také tučné ryby.

Kojencům sůl ani pepř do stravy nepatří...

Zatímco tuk je pro malé děti naprosto klíčovou součástí stravy, sůl do ní v žádném případě nepatří, byť osvědčená kulinární poučka praví, že pepř a sůl zdobí stůl.

„Dětem do jednoho roku by se do pokrmu sůl neměla přidávat, stačí přirozený obsah sodíku,“objasňuje profesorka Dostálová a připomíná, že dospělí Češi přijímají téměř třikrát víc soli, než doporučuje Světová zdravotnic­ká organizace (WHO). Přemíra soli totiž zvyšuje krevní tlak, poškozuje ledviny a u dětí může vést i k obezitě.

Jenže někteří výrobci i tak příkrmy přisolují, byť obsah sodíku ani v jednom případě nepřekroči­l povolený limit 200 miligramů ve 100 gramech výživy.

„Výroba všech našich produktů striktně podléhá požadavkům české a evropské legislativ­y, která reguluje složení kojenecké a dětské výživy. Bylinky a koření jsou používány vždy přiměřeně věku dítěte, pro větší rozmanitos­t, pestrost a poznávání nových chutí, i jako pozvolná příprava na společné stravování s celou rodinou,“obhajuje Marie Hrudková ze společnost­i HiPP, proč tento výrobce do příkrmů pro 8mi i 12měsíční děti přidává sůl.

Pro tak malé děti však není vhodné přidávat ani další výrazné koření, jako je pepř či česnek. „Jsou dráždivé pro trávení a hrozí, že si děti navyknou na výraznou chuť od útlého věku,“podotýká Věra Boháčová.

... a přesto nemusí příkrmy chutnat fádně

Pak samozřejmě není divu, že dospělým, navyklým na osobité kořeněné příchutě, může většina příkrmů připadat poněkud mdlá.

„Jsem ráda, že už nejsem dítě. Nebylo to ani sladké, ani slané, většinou spíš jen kyselé a moučné,“shrnula při ochutnávce své dojmy Jana, maminka tříleté Šarloty.

Přesto nesolené a nekořeněné nutně neznamená nechutné. „Chuť některých příkrmů mě velmi mile překvapila, daly se rozeznat jednotlivé komponenty pokrmu, některé byly příjemně dochucené bylinkami, aniž zastřely chuť základních surovin,“chválí nutriční terapeutka Boháčová některé vzorky.

Mezi nimi je i vítěz testu, špagety Hamánek, které jsou zdaleka nejlevnějš­í (100 gramů příkrmu stojí 13,40 Kč). Naopak ty nejdražší, například Ella’s Kitchen z Velké Británie (100 g za 51,50 Kč), Rüdolfs (100 g za 25,10 Kč) či Babybio z Francie (100 g za 23,50 Kč), skončily v degustaci mezi posledními.

A to přesto, že se výrobci na etiketě pyšní použitím výhradně biosurovin. Jenže ty chuť nijak nevylepší, zato výživu prodraží. „Výzkumy navíc prokázaly, že lidé přijímajíc­í organické potraviny nejsou zdravější než ti, kdo je nekonzumuj­í,“dodává Marieta Baliková.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia