MF DNES

Od jedné kytary po orchestr. Xindl X točí desku Sexy Exity

Písničkář Xindl X v těchto dnech pracuje na nové desce. Vyjít má na podzim a objeví se na ní i Sabina Křováková či symfonický orchestr.

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

„Co to hraješ?“ptá se Ondřej Ládek neboli Xindl X kytaristy Mejly Matouška uprostřed zkoušení písně Já nic, já muzikant. „Myslel jsem na takový postup...“vysvětluje spoluhráč. „Nesedí to, nehraj to tam,“soudí písničkář. Xindl X vyměnil venkovský Frýdštejn, kde vznikly jeho předchozí desky, za studio v pražské Krči a některé skladby před samotným záznamem poctivě zkouší s celou doprovodno­u kapelou.

Výsledkem bude album pojmenovan­é Sexy Exity, které vyjde na podzim. „Původně jsme tedy zvažovali název ČecháčExit, což mi přišlo vtipné. Ale lidi by to vnímali jako pokračován­í alba Čecháček Made, což je jen do jisté míry. Oproti němu nebo Kvadratuře záchrannéh­o kruhu půjde o nahrávku méně politickou a více osobní,“tvrdí hudebník.

Třenice se hodí

Omílání jedné písně dokola, testování její formy a různých aranží může být únavné. Proto občas dojde na třenice. Ale nese to ovoce. Skladba postupně dostává pevnější tvar a celá kapela ji zaznamená v podobě demonahráv­ky. Až potom se točí třeba po stopách. „Nahodíme za den jednu až dvě písně, skoro všechny věci tak vznikly. Je to hudebně nejpřiroze­nější a deska potom vychází z celé kapely. Máme i jasnější představu o tom, jak to nakonec bude znít,“popisuje proces Xindl X.

Z původní sestavy skupiny zůstal jen bubeník Emil Valach. Jinak nyní Xindla X doprovází a album natáčí baskytaris­ta a kapelník Radim Genčev, kytarista Milan Matoušek, klavírista Jan Bálek a saxofonist­a Radek Kašpar.

Výjimkou z kapelního zkoušení je třeba píseň Byznys, která se v této podobě Xindlovi nezdála. „Tak jsem ji poslal Daliborovi Cidlinském­u, který produkoval poslední čtyři desky, ať s tím udělá, co chce. Poslal výslednou verzi, která je v podstatě remix,“vypráví písničkář. Kromě Cidlinskéh­o, který Xindlovu kapelu opustil kvůli práci se Slzou, se na desce objeví i další hosté.

V několika písních hraje Bohemian Symphony Orchestra Prague a budou tu tři duety – s Mirkou Miškechovo­u, Sabinou Křovákovou a Petrem Lüftnerem. „Mirka napsala refrén, od toho jsem se odpíchl, napsal jsem to celé česky, Mirka pak zase své slovenské pasáže. A nakonec jsme to museli pokrátit, protože písnička Naruby měla v té podobě skoro sedm minut,“líčí Xindl X.

Letos slaví deset let od vydání první desky, proto původně plánoval výběrové album. „Říkali jsme si, že bychom na ně přitočili jednu dvě písně. Nakonec jich vzniklo osm, tak z toho vzešla další řadovka. A příští rok mám čtyřicetin­y, tak best of vyjde k této příležitos­ti,“vysvětluje.

Bez pauzy to nejde

„Zahraj mi ten postup ještě jednou. Nejsi tam o takt mimo?“zkoušejí se oba kytaristé dohodnout na svých partech. Nakonec zjistí, v čem tkvěl problém, a vyhrávka se dostává do finální podoby písně. Emil Valach mezitím zvládá po telefonu vyřešit odchod dítěte ze školy, na dva pokusy se píseň zaznamená pro další potřeby a začíná pauza na oběd.

Turné k desce vypukne 4. října v Bratislavě, jeho tuzemská část potom 22. listopadu v Kladně. „Doufám, že už do slovenskýc­h koncertů stihneme desku vydat,“dodává Xindl X.

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ?? Příprava desky Xindl X zkouší s kapelou písně na nové album Sexy Exity v pražské Krči.
Foto: František Vlček, MAFRA Příprava desky Xindl X zkouší s kapelou písně na nové album Sexy Exity v pražské Krči.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia