MF DNES

Ani na masáž nebyl čas. Trumpová baví naivitou

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Ivanka Trumpová přepisuje pravidla úspěchu. Respektive si to myslí. Loni vydala knihu, ve které ženám radí, jak si najít své místo ve světě a obstát v očích ostatních. Nedaří se jí to. K životu běžné ženy má totiž asi stejně blízko jako pražská kavárna k Jiřímu Ovčáčkovi a naopak.

V Česku knihu Přepišme pravidla úspěchu s podtitulem Jak žít život, který budete milovat vydává nakladatel­ství MOBA. Po jejím doslova tragickém přijetí v zahraničí jde o odvážné rozhodnutí. A to ještě z jednoho důvodu. V USA se asi stále najdou privilegov­ané bílé ženy vyšší třídy, které by Trumpová mohla oslovit, v Česku jich však bude pramálo. Jedině že by si z ní začaly předčítat rodiny Koktových a Štikových ve své nové show.

K úspěchu jí pomohli jiní

Proč tedy dcera české rodačky a amerického miliardáře nemá ženám co říct? Vždyť je to matka tří dětí, vede několik firem a vysloužila si post v Bílém domě, dalo by se argumentov­at. Jenže o tom ona nepíše. Knihu raději zahlcuje časem prověřeným­i moudry Oprah Winfreyové nebo Nelsona Mandely.

Důvod, proč o všem zmíněném nemluví, čtenáři dojde záhy. V jedné z kapitol si stěžuje, že během Trumpovy prezidents­ké kampaně tolik pracovala, že ani neměla čas zajít si na masáž. Skandální! Nu, to se pak pozná, jestli někdo opravdu stojí sám za svým byznysem a bezproblém­ovým chodem rodiny. Jestli tedy Ivanka Trumpová kdy byla úspěšná, je nadmíru jasné, že to bylo hlavně zásluhou lidí kolem ní. Chův, hospodyň, manažerů.

Tatínka nezapře

Jedna z mála skutečných rad, která se v knize objeví, se týká nerovného postavení žen a mužů v byznyse. Zde čtenářkám doporučuje, že při cestě za uznáním je potřeba se začít chovat jako muži a sahat po pozicích, pro které často (stejně jako oni) nejsou zcela kompetentn­í.

Trumpovitě­jšího tvrzení už být nemůže. Alespoň pro jednou však v knize projevila svůj názor.

Shodnout se s ní dá na málo věcech. Jedině snad na oprýskaném, leč pravdivém tvrzení, že všichni máme jen jeden život a ten je důležité si naplno vychutnat. A to nejlépe okamžitým odložením její knihy z ruky a krátkou modlitbou, že v příštím životě, pokud nějaký je, se nenarodíte s přízviskem Trump.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia