MF DNES

Z plochých střech je náročné odvést vodu. Na rozdíl od sedlových se však dají využít jako terasy či zahrady. A v prostoru pod nimi se snáze umisťuje nábytek. Na řadě míst je však lidé stále vnímají jako něco nepatřičné­ho, ačkoli jsou v Česku už celé stole

- Text foto

dyž většině Čechů řeknete, ať nakreslí dům, udělají ho se sedlovou střechou. Je to zažitý stereotyp, tradice upevňovaná po staletí. Přitom díky funkcional­ismu patří už asi sto let k běžným typům střech i ty ploché. Známé jsou příklady i z dávné historie, třeba ze starého Egypta a Řecka.

Šikmé střechy se rozšířily díky dobrému odvádění srážek. A mívaly i jiné funkce. Do podkroví se třeba často dávalo seno jako krmivo pro zvířata, v zimě sloužilo i jako izolace. Dnes už však lidé chtějí v prostoru pod střechou spíš bydlet. A zde se nabízí otázka: proč se shýbat pod šikmými stropy, kam se hůř vejde nábytek, když je možné mít celé horní patro s plnou výškou?

Je však nutné zvážit víc věcí, srovnání šikmých a plochých střech je složitější. V každém případě je dobré svěřit návrh střechy zkušenému projektant­ovi. Zvlášť té ploché, která je technicky složitější než šikmá. „Střechy jsou ve stavebnict­ví těžká disciplína. Rozhodně nespoléhej­te jen na rady kamarádů či sliby stavebních firem a reklamy dodavatelů krytin,“varuje Jiří Strašil, vedoucí projektant firmy Obermeyer Helika. Střecha by se podle něj měla vždy řešit pro jednotlivý dům, na určité místo a pro konkrétní obyvatele. Protože žádná univerzáln­í střecha neexistuje.

Ač se to nezdá, výběr tvaru střechy stylově ovlivňuje i ostatní prvky domu. A úzce tedy souvisí se vkusem. „Plochá střecha je specifická svým tvarem a v podstatě určuje design a vnímání stavby. Stavby s plochou střechou se téměř vždy jeví jako moderní a tomu odpovídá i design zbytku stavby – hmotové a proporční rozložení, okna a dveře a jejich velikosti, materiál a odstín fasády,“upozorňuje architekt Patrik Tichý. Proto počítejte s tím, že ne každá barva nebo typ okna se k domu s plochou střechou hodí.

Výběr ovšem nezávisí jen na vůli stavebníka. Rozhodují také vlivy zvenčí. „Výběr je ovlivněn i okolní zástavbou a přijímáním ze strany sousedů, stavebních úřadů a památkářů. V územních plánech obcí je často přímo stanovena podmínka určitého tvaru střechy. Doporučuji to zkontrolov­at ještě před zadáním projektu,“upozorňuje Jiří Strašil.

Někdy vyžadují úřady či památkáři sedlovou střechu a je problém tu plochou prosadit. Jinde projdou ploché střechy bez obtíží. „A v některých případech jsou přímo vyžadovány,“srovnává architekt Tichý. Týká se to

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia