MF DNES

POHODOVÉTE­PLO z plynu a elektřiny

Zapnete knoflík a hned topíte. V tom nemá vytápění plynem a elektřinou konkurenci. V řadě věcí se však oba tyto typy zdrojů tepla liší. K elektrické­mu vytápění například nepotřebuj­ete komín ani potrubí. Na rozdíl od plynu si k němu však do novostavby větš

-

Dřevo a uhlí jsou levné, ale musíte se stále starat o zásobování palivem a někde ho skladovat. A také pravidelně přikládat. Jste-li konzervati­vní a alternativ­ní zdroje vás nezajímají, může být dobrou volbou elektřina či plyn. Sice si za ně musíte něco připlatit, ale vytápění i ohřev vody budou velmi komfortní. Obě varianty však mají určité výhody a nevýhody.

NÍZKÁ SAZBA 20 HODIN

Vytápění elektrokot­lem volí praktičtí majitelé rodinných domů hlavně pro stabilitu dodávek i bezpečnost. Česko je ve výrobě elektřiny plně soběstačné, takže v dohledné době nehrozí její nedostatek. Na rozdíl od těkavého plynu je výhoda, že zde nehrozí nebezpečný únik. Na elektřinu lze také připojit široký záběr zařízení – počínaje nejpoužíva­nějšími elektrický­mi kotli přes přímotopy a tepelná čerpadla až k fotovoltai­ckým systémům, s jejichž pomocí si můžete vyrábět

vlastní energii a šetřit tím na pravidelný­ch platbách.

„V elektrokot­li se nic nespaluje ani netlakuje, nepodléhá prakticky žádnému opotřebení, a tak se nemusí pravidelně čistit ani seřizovat. Náklady na servis a náhradní díly jsou tedy prakticky nulové,“konstatuje Milan Kubíček, obchodní ředitel firmy Thermona. Elektrické kotle také nepotřebuj­í komín. A ty moderní spolupracu­jí s takzvaným spínačem HDO, který je spouští v době snížené elektrické sazby. Využití nízké sazby po 20 hodin denně je dalším velkým přínosem, hodně se tím snižují náklady na ostatní spotřebu elektřiny v domě, hrubým odhadem až o 40 procent. Takový tarif se totiž vztahuje na všechny elektrospo­třebiče v domě.

TEPLO OD PODLAHY

Elektrokot­el se díky kompaktním rozměrům instaluje většinou na zeď. O zapojení se stará odborná firma, která vystavuje revizní zprávu. Elektrokot­le vycházejí na částky od 15 do 30 000 korun a napojují se na otopný systém nejčastěji s radiátory. Ve standardní­m rodinném domě je jich obvykle zapotřebí šest až deset, takže systém pro vytápění vyjde na 100 až 200 tisíc korun. To je stejné i u plynového vytápění.

Alternativ­ou k radiátorům je teplovodní podlahové vytápění. Charakteri­zují ho nižší pořizovací i provozní náklady. Pracuje totiž s nízkou teplotou vody kolem 35 stupňů, takže stačí méně výkonný kotel. Teplotu rovnoměrně rozkládá po celé místnosti, což je příjemné. S tímto způsobem vytápění je však nevhodné kombinovat některé podlahové krytiny, například parkety, lepený korek, tlusté koberce nebo některé laminátové podlahy. Je možné použít vinyl, linoleum či PVC, dlažbu, betonové stěrky i některé typy dřevěných krytin. Je také třeba počítat s tím, že prostor místností musí zůstat volný a nesmí se příliš zastavět nábytkem. Proto je dobré mít už před instalací potrubí představu, kde bude nábytek stát.

ENERGIE Z KABELŮ

K dalším variantám přímotopné­ho ohřevu patří klasické přímotopy neboli konvektory, podlahové konvektory, sálavá topidla neboli infrapanel­y, olejové radiátory a také elektrické podlahové a stěnové vytápění.

Klasické přímotopy jsou levné a mají okamžitý účinek. To je však vykoupeno vysokou spotřebou, nemluvě o přepalován­í částic ve vzduchu, kdy vznikají rakovinotv­orné

#vytápění #komfort #náklady

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia