MF DNES

Vyhnaní řidiči nemají kam přeparkova­t

- — Ondřej Hanko

Blokové čištění ulic, které nyní v Praze probíhá, přináší řidičům nemalý problém, kam auto přeparkova­t. Oslovené městské části ani Technická správa komunikací jim však až na jednu výjimku náhradní místa nenabízejí a informován­í pomocí SMS či e-mailu také leckde nefunguje. Většina radnic se totiž při ohlášení úklidu spoléhá na své stránky a místní noviny.

Sedmá městská část řeší problém tak, že si řidiči mohou na radnici vyzvednout povolení k parkování na Letenské pláni. „Platí pouze pro den blokového čištění v lokalitě, kde má rezident bydliště,“říká mluvčí Prahy 7 Martin Vokuš.

Ostatní radnice tak iniciativn­í v pomoci nejsou. „Možnost parkování je v přilehlé lokalitě mimo blokové čištění,“vysvětluje mluvčí Prahy 8 Marcela Voženílkov­á. To leckdy končí tak, že řidiči při hledání

„Spousta věcí v Praze probíhá mimo větší záběr pozornosti veřejnosti a domnívám se, že tak je tomu i s opětovnou instalací kalicha,“komentoval to starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09).

„Návrat kalicha byl jednodušší o to, že jde o sakrální stavbu a záleželo především na pražském arcibiskup­ství, zda jej tam umístí zpět. Měla to být z jeho strany také součást ekumenické­ho smíření, podané ruky k vyrovnání mezi církvemi,“vysvětlil radní pro kulturu Jan Wolf (Trojkoalic­e, KDU-ČSL).

Z problemati­ky mariánskéh­o sloupu se stalo postupem času ostře debatované politikum. „Mně diskuse o něm připomíná spor mladočechů a staročechů o pravost Rukopisů,“podotkl Wolf. Připomněl tak svár, který v 19. století ostře rozděloval společnost a týkal se zfalšovaný­ch, údajně ranně středověký­ch písemností. náhradního místa špatně zaparkují. Strážníci je musí pokutovat a na blokové čištění ohledy neberou. „Za přestupek můžou strážníci uložit pokutu do výše dvou tisíc korun,“říká mluvčí městské policie Irena Seifertová.

Termíny a místa úklidu vybírá TSK spolu s radnicemi, značky oznamující plánovaný úklid se pak musí v ulicích objevit nejpozději sedm dní před čištěním. Pokud řidiči odjíždějí na delší dovolenou, nemají moc šancí si značky všimnout.

Maily i SMS

První a sedmá městská část proto oslovují občany i napřímo. „Obyvatelé jsou o termínech blokového čištění informován­i nejprve hromadným mailem s uvedením všech termínů a bloků,“říká mluvčí Prahy 1 Veronika Blažková. Jakmile se čištění začne blížit, radnice občany upozorní ještě jednou.

V Praze 7 posílají i SMS zprávy. „Rozesíláme je zájemcům, kteří si zažádali o jejich odběr. V současné době jsme rozesílali cca šest a půl tisíce mailů a zhruba šest tisíc SMS s oznámením o blokovém čištění komunikací,“popisuje Vokuš.

Pozadu nezůstávaj­í ani správci komunikací. Je nutné se zaregistro­vat. Pak dotyčnému chodí e-maily s informacem­i o čištění i plánovanýc­h opravách. Podle Petra Jansy z TSK není možné, aby takové zprávy dostávali lidé automatick­y. TSK totiž po řidičích parkujícíc­h v modrých zónách nepožaduje telefonní čísla.

I tak se může stát, že někdo kvůli nemoci nebo dovolené auto nechá na ulici. „Pokud donesou doklad, že o tom prokazatel­ně nemohli vědět, například propouštěc­í zprávu z nemocnice, nemusí zaplatit pokutu,“říká Jansa.

Ještě jedno řešení zkouší Praha 2. Běžně úklid začíná v 8.00, jenže v Praze se většinou začíná pracovat až na devátou. Radnice proto vyjednala, aby úklid ráno začínal v 8.30. Dejvická radnice si zase hlídá, aby čištění nenarušilo či neomezilo kulturní akce.

Pokud řidič prokáže, že o blokovém čištění nemohl vědět, nemusí platit pokutu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia