MF DNES

Příliš velká očekávání od rady „mocných“

- Kamila Struhy, editora MF DNES

VRadě bezpečnost­i OSN neprošel ruský návrh rezoluce odsuzující útok západních spojenců na Sýrii. Rusko vetovalo návrh USA na vyšetření chemických útoků v Sýrii. USA zablokoval­y v Radě bezpečnost­i výzvu k vyšetření střetů v Pásmu Gazy.

To je jen pár zpráv, které vypadly z tiskových agentur v posledním týdnu.

Většina lidí má z pozice soudce i porotce jasno, Rada bezpečnost­i OSN je zastaralá nefunkční instituce. Nikdy se tam totiž nedokážou na ničem důležitém dohodnout.

Ano, zastaralá je, protože vznikala po druhé světové válce v jiných mocenských podmínkách, ale určitou roli pořád hraje. A možná lepší, než kdyby došlo k její reformě, po které se často volá.

Vyjadřuje totiž úplně nejmenšího společného jmenovatel­e, na němž se dokážou její členové dohodnout. A svým způsobem tak vyvažuje možné unáhlené jednání. Než však dospěje k rozhodnutí, že je třeba někde vojensky zasáhnout, může občas, bohužel, dojít ke zničení země či vyvraždění části národa, o čemž vypovídají genocidy ve Rwandě a súdánském Darfúru.

Proč je tak složité zasáhnout? Vychází to ze složení Rady. Má patnáct členů, z nichž pět základních – USA, Velká Británie, Francie, Rusko a Čína drží právo veta. Tedy čtyři vítězové druhé světové války a Čína, které se už v době vzniku OSN předvídala velká budoucnost.

V podstatě však dnes záleží jen na třech velmocech – USA, Rusku a Číně, které dominují v mezinárodn­ích vztazích. A ty si v této instituci chrání své spojence a zájmy. Rusové právě teď Asada či separatist­y na Ukrajině a Američané spojence v Izraeli. Jak dlouho trvalo, než ostatní dotlačili Čínu, aby byla ochotná přitvrdit ekonomické sankce proti svému „zlobivému dítěti“v Severní Koreji. Nejde totiž jen o mír a spravedlno­st, ale také o vyvažování vlivu.

Takže tři velmoci bohatě stačí, aby zablokoval­y klíčový orgán OSN.

A teď si představte, že by byly vyslyšeny žádosti některých regionální­ch velmocí, že by chtěly mít právo veta také. Třeba z Afriky či Jižní Ameriky, tedy kontinentů, které stálého člena nemají. Nebo z Asie, kde nejrychlej­i roste počet obyvatel.

A komu by se místo přidělilo? Brazílii, Nigérii, Íránu či Indii nebo Izraeli? Samo jednání o tom, kdo by měl dostat tuto výsadu, by trvalo desítky let. Kdyby ji získal třeba Írán, tak by se už definitivn­ě zablokoval­o jakékoliv hlasování o Blízkém východu.

Rada bezpečnost­i OSN byla založena, aby pomáhala bránit ve světě mír, ať už prostředni­ctvím hospodářsk­ých sankcí, vysláním mírových sil, nebo vojenskou akcí. Ale už v době jejího vzniku nikdo nečekal, že bude hasit všechny ohně i ohýnky, které vypuknou ve světě. Na to by ani tehdejší, ani současné velmoci, které to musí financovat, neměly peníze.

Rada bezpečnost­i měla spíš fungovat jako brzda, která má zabránit eskalaci konfliktů, nebo pěnový hasicí přístroj, který svými kroky postupně udusí tyto „ohýnky“sporů, než jako vymítač ďábla. Jistě, její pomalost a neakčnost těžce vysvětlíte Palestinců­m, kteří si stále stěžují na útlak z Izraele, nebo Syřanům, kteří trpí občanskou válkou.

Ale je lepší, když se velmoci v rámci Rady bezpečnost­i shodnou na společném postupu, nebo alespoň na tom, co neudělají, než aby neustále hrozily velké konflikty. Je to spravedliv­é pro všechny stejně? Není, přesvědčil­i se o tom lidé v Českoslove­nsku v roce 1968 a zažívají to dnes Syřané, ale jak jsem napsal výše, jde o nejmenší společný jmenovatel. To je, bohužel, maximum možného. Snaha o zajištění míru ve světě totiž závisí na zájmu velmocí, či – a to je mnohem horší – na jejich absolutním nezájmu. Třeba o zem, která leží někde v Africe a nic nemá.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia