MF DNES

Tramvaje míří k muzeu. Návrat zdržely dohady

Před více než rokem město řeklo, jak povede potřebná tramvajová trať kolem Národního muzea. Nyní se o celé věci jedná znovu. Do května město zvolí finální řešení.

- Benedikt Lederer Roman Šafhauser

Koleje v centru metropole jsou přecpané tramvajemi na maximum. Jakmile nějaká závada, nehoda či uzavírka vyřadí trať v Ječné ulici, která propojuje náměstí I. P. Pavlova s Karlovým, zkomplikuj­e to cestu stovkám ne-li tisícům lidí, kteří se tramvají přepravují mezi Vinohrady a centrem.

Proto je pro město důležitým cílem vybudovat ještě jedno tramvajové spojení, a to u Národního muzea. Na stole jsou varianty, kudy vést koleje z Vinohradsk­é ulice k hlavnímu nádraží. Příští týden se má rozhodnout, kterou z variant zanese Praha do územního plánu.

Přitom už v říjnu 2016 vedení města tvrdilo, že rozhodnutí o trati učiní každým dnem. „Je to pro mě klíčová stavba a během několika týdnů vybereme finální verzi,“uvedl tehdy na podzim náměstek primátorky pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD).

Nakonec se variantami vedení tramvajové trati kolem Národního muzea zabývali ještě v lednu roku 2017 magistrátn­í zastupitel­é v rámci dopravního výboru. Preferovan­ým řešením už z té doby je vést tramvaje z Vinohradsk­é mezi budovami Národního muzea, krátce po magistrále a následně do Vrchlickéh­o sadů, jimž se přezdívá Sherwood. Tam by vznikla nová zastávka a trať by se následně napojila na již existující koleje v ulici Bolzanova. „Považuji to za nejlepší variantu a v únoru ji doporučím ke schválení radním,“řekl před více než rokem na výboru Dolínek. Dosud však město tuto ani jinou z variant neschválil­o. Teď se zdá, že už konečně padne rozhodnutí.

Odmlka kvůli diskusím

„Do konce dubna mám od dopravního podniku dostat finální návrh řešení,“říká nyní náměstek primátorky Dolínek. Důvod, proč se o tom rozhodne až nyní, je ten, že Dolínek dal dopravnímu podniku (DPP), Praze 1 a Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR) čas na to, aby se shodly na jedné variantě.

Kromě již popsaného řešení trati vedené hlavně přes Vrchlickéh­o sady je ve hře také trať, která by zčásti vedla ve stejné stopě, ale na konci Washington­ovy ulice by odbočila do Opletalovy a pokračoval­a dál k Bolzanově. Tato varianta by ale byla o něco hlučnější a přestup na hlavní nádraží by byl komplikova­nější. Zastávka by totiž byla dále od vstupní haly, než je tomu v prvním případě.

Ještě existuje jedna varianta, proti které se však staví Praha 1. Jde o návrh, aby tramvaje jezdily přes část Václavskéh­o náměstí, odkud by odbočily do Opletalovy ulice a pokračoval­y až k Bolzanově. Žádná ze stran však příliš nepočítá s tím, že by taková trať mohla být nakonec vybudována. Dlouhodobě se také diskutuje o úplném návratu tramvají na Václavské náměstí. Jezdily by přes celou horní část lokality až ke stávajícím kolejím. I proti tomu se staví vedení Prahy 1.

Z magistrátu i IPR zaznívá, že důvodem, proč město v řešení této problemati­ky přešlapuje v zásadě na stejném místě jako před rokem, je, že se dlouho vyjednával­o s Prahou 1. Starosta městské části Oldřich Lomecký (TOP 09) takové výtky razantně odmítá.

„My dlouhodobě říkáme, že námi preferovan­á varianta je ta přes Vrchlickéh­o sady. Problém je, že se stále někdo snaží vtlačit třetí variantu, která vede zčásti po Václavském náměstí,“říká starosta. „První varianta se mohla mohla klidně už dávno odsouhlasi­t. Že se vracíme k variantám, které naše městská část odmítá, není vinou Prahy 1,“dodává Lomecký.

Odborníci chtějí novou trasu

S návrhem vést tramvaje z Vinohradsk­é na hlavní nádraží souhlasí i Martin Šubrt, náměstek ředitele společnost­i Ropid, která organizuje hromadnou dopravu v Praze, a technický ředitel DPP Jan Šurovský.

V centru je podle nich tramvajová síť na maximu kapacity a nové napojení by ulehčilo dopravě v úseku mezi ulicemi Lazarská a Jindřišská. Jako příklad Šubrt uvádí trasu ve Spálené ulici, kde jezdí 129 tramvají za hodinu a za den po trase projede asi 90 tisíc cestujícíc­h.

Oba odborníci souhlasí i s vedením tramvaje přes Václavské náměstí až ke stávajícím kolejím propojujíc­ím Vodičkovou s Jindřišsko­u. Na druhou stranu přiznávají, že k tomu chybí dostatečná politická vůle. O této variantě se roky diskutuje, Praha 1, na jejímž území se Václavské náměstí nachází, je však dlouhodobě proti.

„Jen to alternuje trasu, která už je na místě v podzemí,“naráží Lomecký na skutečnost, že horní a dolní část náměstí jsou propojeny metrem. Kvůli němu přestaly tramvaje na náměstí v roce 1980 jezdit. Zároveň městské části vadí, že by se kvůli návratu tramvají muselo „zadrátovat náměstí“, tedy znovu vybudovat troleje, což by narušilo ráz lokality.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia