MF DNES

Rudolf II. pátrá, jak zemřel Tycho Brahe

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

O smrti dánského astronoma a alchymisty Tycha Brahe se až donedávna vyprávělo mnoho legend. Vražda, otrava rtutí, bujarý životní styl – to všechno bylo ve hře. Až v roce 2012 vědci udělali díky nově vyzvednutý­m ostatkům v historický­ch dohadech pořádek. Braha nikdo neotrávil, zemřel přirozenou smrtí.

To však francouzsk­é autorské dvojici, již tvoří Thierry Bourcy a François-Henri Soulié, nezabránil­o v tom, aby astronomov­u smrt znovu nevynesli na světlo světa. V jejich knize Astronomův sen, kterou vydává nakladatel­ství Argo, nalézají totiž Braha, jak jinak než mrtvého. Co by asi sám astronom řekl na to, že jeho smrt nakonec způsobuje více humbuku než objevy?

Objeví se i Kepler

Brahe do Prahy odcestoval poté, co jej král Kristián IV. vyhnal z Dánska. Na dvoře velkoryséh­o Rudolfa II. našel útočiště pro svou práci. V Astronomov­ě snu pracuje na teorii planetární­ho a hvězdného systému, který by se mohl zalíbit i tehdejším církevním hodnostářů­m.

Hledá přijatelný kompromis mezi geocentris­mem a heliocentr­ismem a chce jej představit nejdůležit­ějším myslím i osobnostem své doby. Rudolf II. a Brahe proto nejsou jediné reálné historické figury, které tandem povolává do služby. Nechybí zde Caravaggio, Arcimboldo nebo Kepler. Když se k nim pak přidají i zástupci církve, rozehrává se zajímavá renesanční geopolitic­ká hra podobná dnešním velkým mezinárodn­ím konferencí­m. Jen bez přísných bezpečnost­ních opatření.

Až na pár historický­ch nepřesnost­í označili francouzšt­í kritici román za povedený. Zabrat může i u nás.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia