MF DNES

Falešný zpěv namáhá hlasivky

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Jan Hrušínský vstoupí na pódium kýčovitě ozdobené plastikami ptáků, kterým vévodí velká labuť v pozadí. „Po skončení první árie to bude chtít ovace,“instruuje publikum a ukazuje signál, na který mají diváci vytvořit klaku. „Můžete používat výkřiky Vivat!, Bravo! či Opakovat!. Ačkoli opakovat raději ne...,“dodává ústy postavy St Claira, kterého ztvárňuje v premiéře pražského Divadla na Jezerce.

Zde nyní Jan Hřebejk zkouší inscenaci oblíbené hry Je úchvatná! od anglického dramatika Petera Quiltera. „Hledali jsme s Honzou Hrušínským něco pro Jitku Sedláčkovo­u, která zde začala hrát,“vysvětluje režisér. Vybrali proto kus, který přibližuje bizarní fenomén „nejhorší zpěvačky všech dob“, tedy osud Florence Foster Jenkinsové, jež se i přes absenci talentu dokázala stát slavnou.

Ač se zdá, že osud ženy, jež se nenechala od veřejného vystupován­í a falešného zpívání operních árií odradit a v závěru kariéry dokonce vyprodala Carnegie Hall, nabízí nutně komediální příběh, Hřebejk upozorňuje na melancholi­cké prvky.

„Komedie tkví v tom, že neumí zpívat. Vztahy ve hře však nejsou jen komediální. Ani snímek s Meryl Streepovou není čistá komedie,“naráží na filmové zpracování z roku 2016, které u nás běželo pod názvem Božská Florence.

„Já říkám, že je přerostlé velikánské dítě. Holčička, která žije ve svém dětském pokoji a do toho pouští jenom hodné hračky,“přibližuje svou postavu Sedláčková.

„Je to člověk, který nemá absolutně žádnou reflexi. A protože je bohatá a štědrá, ostatní ji udrží v bludu vynikající zpěvačky,“dodává Hřebejk.

„Ona si své zpívání financuje, jako mecenáška podporuje umění, rozumí mu,“říká Sedláčková na její obhajobu. Jenkinsová byla předsedkyn­í mnoha spolků, oblíbené filantropc­e tak společnost její pěvecké snahy trpěla jako výstřelek.

„Snažím se nezpívat totálně falešně, to by lidi nebavilo. A mám z toho teď hrozně unavený hlas, takže musím pár dnů pauzírovat,“přiznává Sedláčková a poukazuje, že zpívat schválně falešně je velice náročné. „Hlasivky musíte namáhat jinak a přitom do toho jít s plnou vervou,“vysvětluje a dodává, že to dokonce konzultova­la s odbornicí. „Chtěla bych, aby to byla roztomilá dáma, která ráda zpívá a má ráda lidi kolem sebe,“uzavírá popis své božské Florence.

Císařovy nové šaty

„S Jitkou jsme byli zajedno v tom, že to nebude vysloveně oslava Florence, neděláme jen osud konkrétní ženy, ale děláme to tady a teď. A oslavovat v Čechách v roce 2018 diletantis­mus mi přijde zbytečné,“naznačuje dále Hřebejk. Quilterovu hru tak prý vnímá jako takové Císařovy nové šaty. „Člověk žije v iluzi a ostatní ho v tom podporují. I v divadelním prostředí se s tímto typem určité neupřímnos­ti a pseudoidol­ů setkáváte,“uvažuje režisér dále. „Něco je pokrytectv­í, něco je soucit a něco je i blbost – někdo prostě nepozná, že neumí zpívat. My z toho ostatně nejsme vyňatí. Neděláme si srandu z ostatních, ale ze sebe,“pokračuje režisér.

Je úchvatná! má na Jezerce premiéru ve čtvrtek 26. dubna, vedle Sedláčkové a Hrušínskéh­o si zde zahraje Libuše Švormová, Miroslava Pleštilová a Václav Tobrman.

 ?? Foto: archiv ?? Jitka Sedláčková hraje nejhorší zpěvačku všech dob.
Foto: archiv Jitka Sedláčková hraje nejhorší zpěvačku všech dob.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia