MF DNES

NADÝMÁNÍ A KOLIKY

-

Ani potíže s nadýmáním a plynatostí si nevybírají podle věku. Začínají, sotva se narodíme, a patří k častým tématům čerstvých maminek, které se trápí kvůli bolestem bříška a pláči svých miminek. Ta mohou po narození trpět i kojeneckou kolikou, která se obvykle objevuje v prvních čtyřech týdnech po narození a zpravidla ustává po třetím měsíci věku. Dítě má nafouklé bříško, kroutí se, přitahuje nožičky k tělu, zatíná pěstičky, rudne v obličeji a mívá záchvaty pláče.

Při nadýmání a plynatosti kojenců by maminky měly v prvé řadě upravit svůj jídelníček. Vysadit či omezit konzumaci potravin přispívají­cích k nadýmání – například cibule nebo zelí. Miminka mohou plakat kvůli stopám nadýmavých jídel v mateřském mléce. Ale třeba i kvůli polykání vzduchu při krmení. Proti nadýmání, plynatosti i kolice si můžete v lékárně pořídit kapky určené pro zklidnění bříška dětí (např. Espumisan či jiné), vhodná jsou i dětská probiotika nebo čaje.

Fenyklový, anýzový nebo kmínový čaj

Léta patří k oblíbeným pomocníkům při nadýmání a plynatosti u dětí. V případě těch nejmenších, respektive pokud dítě kojíte, je vhodnější, když čaj pijete sama. Voňavá koření – fenykl, kmín a anýz – však ulevují od potíží i dospělým. Příprava čaje z vlastních kuchyňskýc­h zdrojů je jednoduchá: spařte půl čajové lžičky koření horkou vodou a nechte 15 minut louhovat v hrnečku s pokličkou. Pijte 3x denně. Fenyklový nebo anýzový čaj lze použít také k obkladu při bolení dětského bříška. Do vychladléh­o čaje namočte kapesník a přiložte ho dítěti na čtvrt hodiny na bříško.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia