MF DNES

ČSSD: Vracíme se

Jednání o vládě mezi ANO a sociálními demokraty se obnoví. Ale bylo to těsné

- Ondřej Leinert Vojtěch Srnka

Byla to hodně bouřlivá debata, během které části sociálních demokratů vadilo, že se nechali šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem zatlačit do kouta, místo aby oni zatlačili jeho. Nakonec však těsně odhlasoval­i, že se s ním přece jen patnáct dní od posledního krachu vrátí k jednání o vstupu do koalice.

Po včerejšku je tak výrazně blíž vláda hnutí ANO a ČSSD podpořená komunisty. Nic teď nebrání tomu, aby příští týden zasedly všechny tři strany dohromady a sociální demokraté už se mohli připravova­t na vnitrostra­nické referendum, které bude mít konečné slovo, zda do vlády s ANO jít, nebo ne.

Na programu společné vlády jsou strany z minulosti už víceméně dohodnuté. Střetů však mezi nimi může ještě nastat dost a klidně mohou vyústit ještě v to, že jednání skončí nezdarem.

Debaty nastanou kolem personální­ho obsazení vlády nebo některých aktuálních událostí. Sociální demokraty například namíchlo, když tento týden ANO prosadilo svého poslance Jiřího Maška do čela komise pro kontrolu GIBS, přestože podle původních dohod mělo toto křeslo připadnout jiné straně.

„Je to věc, ke které se budeme muset vrátit,“přiznává předseda ČSSD Jan Hamáček. „Budeme se mimo jiné bavit o obsazení sněmovních výborů, třeba SPD by v nich neměla mít takový vliv jako dnes,“dodává stranická dvojka Jiří Zimola.

A komunisty naštvaly postoje ministryně obrany Karly Šlechtové a ministra zahraničí Martina Stropnické­ho k americkému útoku v Sýrii. Ani jeden by podle šéfa komunistů Vojtěcha Filipa, který dnes na stranickém sjezdu obhajuje svůj post, v příští vládě už být neměl.

Tuhé diskuse ČSSD s ANO čekají také ohledně záruk, aby je ANO nepřehlaso­valo v případě potřeby s komunisty a SPD. „Je tady obava kolegů, aby neexistova­la ta stopatnáct­ka,“zmínil Zimola počet hlasů, kterými může disponovat ANO s SPD a KSČM.

Že převáží názor jednat znovu s Babišem o koalici, bylo včera zřejmé, už když před jednáním předsednic­tva unikla informace o tom, že hnutí ANO nakonec ČSSD dá požadované ministerst­vo vnitra. A k tomu přibalí i úřad klíčový pro sociálněde­mokratický program: ministerst­vo práce a sociálních věcí. Přesto jednání předsednic­tva provázela vzrušená nálada. Část členů kolem někdejší dvojky strany Milana Chovance chtěla jednání s hnutím ANO ukončit a Babiše nechat, ať mu zbudou jen dvě možnosti. Buď z vlády odejít, nebo se pokusit navázat spojenectv­í s hnutím SPD, s nímž mají mnozí členové ANO problém. Samotný Chovanec sice na včerejším jednání nebyl, ale zejména členové předsednic­tva z jeho Plzeňského nebo Ústeckého kraje byli pro to, dát Babišovi košem. A do koalice se nechtělo ani šéfovi Senátu Milanu Štěchovi nebo bývalému ministrovi zahraničí Lubomíru Zaorálkovi.

„Vnitro nelze přece odmítnout“

Někteří sociální demokraté, kteří byli dlouhodobě pro to, aby ČSSD dodržela svůj předvolebn­í slib nejít do vlády s trestně stíhaným politikem, si před zahájením včerejšího předsednic­tva stěžovali, že je obrat hnutí ANO zahnal do kouta. Zatímco krach prvního kola jednání zdůvodňova­la ČSSD tím, že jí ANO nechtělo přenechat vnitro, těžko teď budou moci sociální demokraté nabídku s vnitrem odmítnout.

Ale převážila chuť s Babišem dál jednat, jeho nabídku si totiž mnozí členové předsednic­tva pochvalova­li. Vedle vnitra a práce a sociálních věcí ANO nabídlo ČSSD ještě ministerst­va zemědělstv­í, kultury a na výběr strana dostala mezi zahraničím a obranou. Sociální demokraté zatím nejsou rozhodnuti, který úřad budou preferovat, podle dosavadníc­h kuloárních spekulací je však víc láká zahraničí. „Obrana je problemati­čtější, zahraničí by se nám hodilo víc,“tvrdí jeden z vlivných členů strany. „Možná se nakonec dobereme k tomu, že budeme chtít ministerst­va obě,“polemizuje Zimola. Vnitro by nakonec navzdory spekulacím, že do úřadu míří Zimola, měl obsadit Hamáček. Na přetřes dalších jmen při včerejším jednání nedošlo, přesto se o některých čile spekuluje.

Ministrem práce a sociálních věcí by se tak mohl stát někdejší náměstek na tomto úřadu Petr Krčál, o post ministra zahraničí se zase mohou ucházet Jan Kohout nebo europoslan­ec Miroslav Poche. Poslední jmenovaný by post mohl dostat za to, že svým vlivem hned ve třech krajích zapracuje na ochotě členů strany jít do koalice s ANO. Jenže tento jeden z nejvlivněj­ších sociálních demokratů může narazit na nepřízeň prezidenta Miloše Zemana, v souboji o Hrad totiž podporoval jeho oponenta Jiřího Drahoše. „Může se stát, že ho dožene jeho minulost,“naznačil jeden z prezidento­vých známých.

Obrana je problemati­čtější, zahraničí by se nám hodilo víc.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? resortů by mohla obsadit ČSSD v budoucí vládě s ANO. 4x foto: Petr Topič, MAFRA Pět
resortů by mohla obsadit ČSSD v budoucí vládě s ANO. 4x foto: Petr Topič, MAFRA Pět
 ??  ?? Budeme jednat Zatím o nabídce, kterou sociálním demokratům v pondělí předložilo ANO, jednalo stranické grémium a předsednic­tvo. Na snímku nahoře Lubomír Zaorálek, Jan Birke (vlevo dole) a Jaroslav Foldyna.
Budeme jednat Zatím o nabídce, kterou sociálním demokratům v pondělí předložilo ANO, jednalo stranické grémium a předsednic­tvo. Na snímku nahoře Lubomír Zaorálek, Jan Birke (vlevo dole) a Jaroslav Foldyna.
 ??  ??
 ??  ?? Hlavně tajně Celý týden drželo nejužší vedení ČSSD (dole Jiří Zimola, Jan Hamáček, Roman Onderka, Martin Netolický) nabídku ANO pod pokličkou.
Hlavně tajně Celý týden drželo nejužší vedení ČSSD (dole Jiří Zimola, Jan Hamáček, Roman Onderka, Martin Netolický) nabídku ANO pod pokličkou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia