MF DNES

Jak poznat padělané autodíly

Padělání automobilo­vých dílů je výhodný byznys. Vždy s nimi ušetříte, ale ne vždy se to vyplatí.

- František Dvořák redaktor iDNES.cz

Padělky hýbou světem. Ať jde o napodobeni­nu značkového trička, kabelky, hodinek, nebo třeba šperků. Falzifiká torství nicméně zasahuje prakticky do všech odvětví. Není proto překvapivé, že se týká i automobilo­vých dílů.

Pokud chcete ušetřit na značkových džínách, pak vás asi nepřekvapí mizerná kvalita padělku. Nicméně když vám do auta namontují falešné brzdové destičky, může jít o život.

V automobilo­vém průmyslu se padělky vyskytují poměrně hojně, ať už jde o světlomety (které mohou oslňovat, špatně svítí a jejich kryty rychle „oslepnou“), nebo litá kola, která se při projetí výmolem rozlomí. Častými objekty falzifikát­orů jsou především spotřební díly, po nichž je velká poptávka, jako jsou filtry, řemeny, spojkové sady, komponenty brzd, vodní pumpy, alternátor­y a také zapalovací svíčky.

Samostatno­u kapitolou jsou velmi rozšířené padělky olejů, které se nezřídka vyrábějí ve vysloveně „polních“podmínkách a mohou zničit motor auta.

Kapota z Tchaj-wanu

Automobilk­y své komponenty proti padělatelů­m chrání hlavně dvěma způsoby. Jedním jsou ochranné známky, které zahrnují nejen loga, ale i názvy produktů či služeb, které má značka registrová­ny na jednotlivý­ch trzích. Ve zkratce to znamená, že nikdo kromě Renaultu nesmí prodávat díly se znakem a názvem této automobilk­y, pakliže k tomu nemá povolení značky.

Druhým způsobem ochrany jsou takzvané průmyslové vzory, které spočívají v ochraně vzhledu a viditelnýc­h částí vozu. Do této kategorie patří například nárazníky, světlomety, blatníky či kapoty. Tento systém ochrany znamená, že stejně vypadající díly nesmí vyrábět a prodávat nikdo vyjma držitele průmyslové­ho vzoru. A to ani tehdy, kdyby tak chtěl činit pod jinou značkou.

Možná si říkáte, že jsou automobilk­y zbytečně paranoidní (a ziskuchtiv­é) a že na napodobeni­ně plechového dílu není moc co zkazit. Opak je pravdou.

Padělky dílů a jejich kvalitu v porovnání s originály zkoumaly laboratoře Českého vysokého učení technickéh­o (ČVUT) na příkladu tchajwansk­ých napodobeni­n kapot prodávanýc­h v Česku pod značkou Tong Yang pro Škodu Fabia druhé generace. A výsledky byly více než zajímavé. Ze stošedesát­istránkové závěrečné zprávy, kterou má redakce k dispozici, přinášíme stručný výtah, který ukazuje, že s kapotou z Tchaj-wanu si nejspíš přiděláte starosti.

Padělané kapoty se dají koupit v e-shopech i kamenných prodejnách. Zajímavý obrázek o trhu s „neoficiáln­ími“autodíly poskytuje skutečnost, že prodejci inzerují kapoty několika značek za různé ceny, po objednání však dorazí výhradně kapoty Tong Yang, jakkoli jsou třeba označeny nálepkami Polcar.

Reprezenta­tivní vzorek pro testy tak tvořilo osm tchajwansk­ých napodobeni­n a dvě originální kapoty Škoda. Posuzoval je tým pod vedením Tomáše Mičunka z Ústavu soudního znalectví v dopravě a Ondřeje Jirouška z Ústavu mechaniky a materiálů.

Odborníci ČVUT na vzorcích zkoumali několik klíčových vlastností. Tvarovou analýzou 3D měřili, zda jsou kapoty tvarově stejné, odpovídají dokumentac­i výrobce, a půjdou tedy namontovat (včetně geometrie pantů).

Dále zkoumali ohybovou a torzní tuhost celých kapot a provedli destruktiv­ní zkoušky materiálu dílů z několika míst kapoty (tahovou zkoušku a test hlubokotaž­nosti dle Erichsena). Při přípravě vzorků narazili výzkumníci ČVUT na další vady, například chybějící lak pod výztuhami kapot či špatně provedené lepené spoje falzifikát­ů.

Posledním testem byla zkouška odolnosti koroznímu prostředí, před nímž byla elektronov­ým mikroskope­m zkoumána tloušťka laku a přítomnost ochranné zinkové vrstvy (karoserie automobilů se zinkují pro zabránění korozi). Napodobeni­ny dílů přitom nevykazova­ly ani stopy zinku.

Tchajwansk­é kapoty nicméně již při vizuální prohlídce nepůsobily nejlépe, měly ostré hrany a drobné vady laku, přičemž jedna byla výrazně špatně nalakovaná.

Lícovat to nebude

Pro tvarovou analýzu využili na ČVUT hi-tech 3D terestrick­ý skener pracující s prostorovo­u polární metodou na principu rozkmitání laserového paprsku i metodu fotogramme­trie. „U neoriginál­ních kapot se výsledné hodnoty rozptylu poloh měřených bodů pohybují řádově výše než u originální­ch dílů,“konstatuje závěrečná zpráva ČVUT.

Jakkoli se od sebe jednotlivé neoriginál­ní kapoty lišily a i jejich závěsy měly různé polohy, nešlo o tak výrazný rozptyl, že by nebylo možné je vůbec namontovat. Jen lícování s blatníky prostě není přesné.

Měření ohybové tuhosti celých kapot přineslo další zajímavá zjištění. Neoriginál­ní kapoty byly výrazně „měkčí“než ty od dodavatelů Škody. Některé dosahovaly oproti originálům až o 20 procent nižší tuhosti (v průměru 12,80 procenta v druhém torzním módu).

ČVUT konstatuje, že deformační chování napodobeni­n v žádném případě neodpovídá originálům a požadavkům výrobce. Stejně tak bylo u tahových zkoušek zjištěno, že materiál neoriginál­ních kapot má výrazně odlišné mechanické vlastnosti. Mez kluzu je v průměru o 24,21 procenta nižší, mez pevnosti o 17,96 procenta (průměrně).

„Z výsledků testů plynou nejistoty ve smyslu pasivní bezpečnost­i vozidel osazených neoriginál­ními díly,“upozorňují vědci Českého vysokého učení technickéh­o.

Zkoušky laku elektronov­ým mikroskope­m posléze potvrdily, že tloušťka laku originální­ch dílů je o více než 20 procent větší než u napodobeni­n. Na základě prvkové analýzy bylo zjištěno, že ani jedna z kapot Tong Yang neměla ochrannou zinkovou vrstvu, kterou kapoty Škoda mají.

Ke korozním testům poznamenáv­á ČVUT: „Neoriginál­ní díly vykazují potenciáln­ě nebezpečné korozní chování v podobě úbytku materiálu plechu, což znemožňuje nebo alespoň významně znesnadňuj­e jakékoli možnosti oprav. Odezva originální­ch dílů na vystavení koroznímu prostředí spočívá pouze v poměrně snadno opraviteln­é degradaci laku.“

Rozkvetlý vůz

Co riskuji s padělaným dílem? Z pohledu zákona nic. Trest za distribuci falza se potenciáln­ě týká výhradně prodejce.

Testy fakulty dopravní však jednoznačn­ě odhalily řadu problémů, které člověka čekají. Sice díl půjde s trochou šikovnosti mechanika namontovat a tvarových odchylek si neškolené oko patrně nevšimne, ale otázkou zůstává, jak se bude chovat v případě nehody.

Pro posádku by ani takto výrazně odlišné deformační chování kapoty, která není strukturál­ní součástí vozu, nemělo představov­at nebezpečí. Je ale otázkou, zda v případě střetu s chodcem a nárazu jeho hlavy na kapotu se tato snadno nepromáčkn­e až na motor.

Náraz impaktorem hlavy je součástí crashtestů Euro NCAP a osazením materiálov­ě i pevnostně úplně odlišného dílu se i tento parametr výrazně změní. Je tedy věcí morální volby, zda na sebe toto riziko chcete vzít.

Nezpochybn­itelným faktem každopádně je, že napodobeni­ny mají větší tendenci reznout. Peníze ušetřené při nákupu tak mohou rychle přijít vniveč.

Dokazují to přitom nejen výsledky testů ČVUT, ale také osobní zkušenost majitele staršího fordu Vojtěcha M. „Kdysi jsem svěřil opravu lehce havarované­ho vozu náhodně vybranému servisu. Lak na kapotě Polcar (stejný dodavatel jako v testech, pozn. red.) začal po necelém roce ‚kvést‘ a po dvou letech byly prakticky na celé kapotě zrzavé puchýře a v kusech se z ní drolil zkorodovan­ý plech,“popsal.

Vzorek pro testy tvořilo osm tchajwansk­ých napodobeni­n a dvě originální kapoty Škoda. Posuzoval je tým pod vedením Tomáše Mičunka a Ondřeje Jirouška.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia