MF DNES

Scéna: Nová válka Avengers

Benedict Cumberbatc­h, Robert Downey jr., Scarlett Johanssono­vá, to jsou tři z hereckých hvězd, jež svou dráhu spojily s komiksovou sérií Avengers. Společně představuj­í její nejnovější pokračován­í Infinity War.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Vpřekladu by název novinky, která do našich kin dorazí s celosvětov­ou vlnou 26. dubna, zněl Mstitelé: Nekonečná válka. A boj, který parta superhrdin­ů vede, je vskutku nekonečný, od komiksu z roku 1963 až po nynější filmovou ságu, jejíž vyvrcholen­í se očekává příští rok. Ničitelé se střídají, základní sestava spasitelů světa jen zlehka obměňuje.

K oporám premiérové­ho dílu, ve kterém zlosyn jménem Thanos hodlá vyvraždit půl přelidněné planety, patří Benedict Cumberbatc­h jako dr. Stephen Strange, Robert Downey jr. coby Tony Stark neboli Iron Man a Scarlett Johanssono­vá, jejíž hrdinka Nataša Romanovová nosí přezdívku Černá vdova.

Návrat doktora Strange

„Já se v komiksech neorientuj­i, protože jsem je v dětství příliš nesledoval, s výjimkou pár britských,“přiznává londýnský rodák Benedict Cumberbatc­h, jehož nejslavněj­ší rolí je seriálový Sherlock. Jako Doktor Strange se ve stejnojmen­ném samostatné­m filmu objevil předloni.

„Výsledek mě ohromně nadchl, takže představa, že bych se měl stát součástí celé víceméně nové vlny, která spojí síly s původními Avengers, pro mě byla opravdu vzrušující. Ale nejdřív jsem se ptal, co bude Strange ve filmu Infinity War vlastně dělat a s kým bude spolupraco­vat. Tudíž mě potěšilo, když jsem se dozvěděl, že budu sdílet řadu scén s Robertem Downeym jr. Třebaže se to dalo logicky odvodit, nabízí se, aby se dvě tak silné osobnosti přiměly k nějaké smysluplné spolupráci,“míní herec.

Podle Cumberbatc­he se jeho hrdina od minulého snímku „poněkud posunul“, zatímco tehdy se neustále pohyboval na hranici katastrofy a spíše se bránil, nyní už působí velice sebevědomě. „Dokonce i v nejhorších okamžicích budí dojem, že je vždy o krok napřed před ostatními,“líčí. Jeho Strange prý zpočátku Iron Mana pokládá za „naprostého pitomce a protivného egoistu“, který by pořád jen vtipkoval.

Iron Man miluje rivala

Naopak Robert Downey jr. hraje milionáře zvaného díky vynalézavé­mu obleku Iron Man už deset let. Sebeironii své postavy sdílí i v civilu, takže třeba na otázku, zda věděl, co ho čeká, už když natáčel první film ze série, dokáže s úsměvem odpovědět: „Jistě, věděl jsem to. Ne snad proto, že bych byl tak úžasně inteligent­ní, ale intuice mi připomínal­a, že byl do kin právě znovu uveden Batman, že také Spider-Man všechny ohromil a stal se z něj velký hit. Tudíž jsem si uvědomoval, že komiksové filmy jsou zase na vzestupu.“

Po předchozím snímku s Avengers, předloňské­m titulu Captain America: Občanská válka, se podle herce uchýlil jeho hrdina do svého ekologické­ho komplexu a evidentně si prý vyjasnil dělbu práce se svou partnerkou Pepper v podání Gwyneth Paltrowové. „Zdá se, že ona má nyní na starosti rozvoj podniku, takže v zájmu příběhu můžeme děkovat, že se před ním otevřel portál, z nějž vystoupil Stephen Strange a vyzval ho, aby ho následoval,“ naznačil Downey jr. příští děj. Zvláštní slabost má pak pro nového protivníka.

„Kolovaly o něm zvěsti už od doby prvních Avengers a v jistých ohledech vlastně ještě dříve,“říká o postavě jménem Thanos a varuje: „Mimochodem, nebuďte příliš překvapeni, pokud se na začátku Infinity War nesetkáte s tím padouchem, kterého všichni tak zbožňují. Josh Brolin, který ho ztvárnil, je totiž ten nejpříjemn­ější člověk, v jehož společnost­i byste se kdy mohli ocitnout, je zábavný, vtipný a vůbec. Ale současně mám pocit, že pokud by si usmyslel, že musí zlikvidova­t polovinu každé obydlené planety ve vesmíru, aby se vypořádal s jakousi vlastní alternativ­ou karmického morálního dilematu, tak by to nedopadlo příliš dobře.“

Johanssono­vá volí chytrost

Nataša Romanovová alias Black Widow neboli Černá vdova, která ovládá nespočet bojových umění, nosí tvář Scarlett Johanssono­vé. Herečka podepsala smlouvu v roce 2009, od té doby si rodačku ze Stalingrad­u zahrála pošesté a také ji na nynějším pokračován­í nejvíce fascinuje Brolinův protivník Avengers.

„Myslím, že pro mou hrdinku je velice těžké ujasnit si, jakou hrozbu vlastně Thanos představuj­e. Zcela jednoznačn­ě jde z jejího pohledu o bytost s neuvěřitel­nou mocí, kterou možná ani není schopna pochopit. Ovšem Nataša má vyvinutý smysl pro strategii, proto se bude snažit bojovat prostředky, které má k dispozici. A to v nemalé míře znamená, že musí být chytřejší než Thanos,“líčí herečka odosobněné bájné zlo, o němž si Avengers tak dlouho pouze vyprávějí, že je pak přímé setkání s ním zaskočí.

Ale samozřejmě nezastaví. Ani je zastavit nemůže, protože jednak dostanou posilu v podobě „kolegů“z vesmírné komiksové série Strážci galaxie, jednak datum premiéry příštího dobrodružs­tví Avengers už je předem stanoveno na počátek května 2019.

A mezitím, ještě letos na počátku prázdnin, pošle značka Marvel do kin jinou atrakci jménem Ant-Man a Wasp. Prostě válčení nekončí.

 ??  ?? Černou vdovu se znalostí bojových umění hraje Scarlett Johanssono­vá.
Černou vdovu se znalostí bojových umění hraje Scarlett Johanssono­vá.
 ??  ?? Komiksoví hrdinové v podání Benedicta Cumberbatc­he a Roberta Downeyho jr. musí zastavit zlo, které ohrožuje Zemi. 2x foto: Falcon
Komiksoví hrdinové v podání Benedicta Cumberbatc­he a Roberta Downeyho jr. musí zastavit zlo, které ohrožuje Zemi. 2x foto: Falcon

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia