MF DNES

Naposledy promluvil Husák

- — Robert Oppelt

Zlatým slavíkem byl Dalibor Janda, zlatou slavicí Iveta Bartošová, která prolomila bezmála desetileto­u nadvládu Hany Zagorové. Kostka másla stála 10 korun a litr benzinu 7,50. Píše se rok 1986, rok, kdy naposledy prezident vystoupil na sjezdu komunistic­ké strany.

Ten prezident se jmenoval Gustáv Husák a kromě toho, že byl prezident, byl generálním tajemníkem komunistic­ké strany, která měla patent na moc, potvrzený ústavou. Teď po 32 letech se na sjezd komunistů prezident chytá opět. Miloš Zeman přednese projev mimo jiné o tom, jestli mají podpořit chystanou vládu Andreje Babiše.

Jestli se za 32 let něco změnilo, tak jsou to určitě kulisy sjezdu. Tehdy bylo komunistů milion šest set sedmdesát tisíc a jejich patnáct set delegátů obsadilo pražský Palác kultury. Teď se tři stovky delegátů strany sejdou v Obecním domě v Nymburce.

XVII. sjezd byl posledním předrevolu­čním jednáním všech komunistů. Zahájil ho přímo Husák.

„Vážedružky né soudružky delegátky, vážení soudruzi delegáti, z celého srdce vás všechny vítám,“pozdravil od rudého pultíku s pěticípou hvězdou účastníky. A delegáti a hosté pak pronášeli stereotypn­í projevy, v nichž se mimo jiné zabývali hlavními směry a úkoly rozvoje socialisti­cké společnost­i do roku 2000. Připravova­la se 9. a 10. pětiletka a plánoval komunismus pro 21. století. O každé maličkosti informoval­a televize a sjezd trval neuvěřitel­ných pět dní.

Přestože bystřejší soudruzi už vnímali, že z Moskvy vane čerstvý vítr, nikoho z nich nenapadlo, že tenhle sjezd je poslední, kdy mají monopol na moc.

Další sjezd se konal až po sametové revoluci.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia