MF DNES

Dva měsíce, které otřásly Slovenskem

-

Popravdě, smrt Jána Kuciaka tímto zaběhnutým systémem příliš neotřásla. Přesto se Slovensko změnilo, třeba v tom, jak se veřejnost dívá na práci novinářů. Když se v roce 2016 psalo o předražová­ní akcí v souvislost­i se slovenským předsednic­tvím v Radě EU, tehdejší premiér Robert Fico prohlásil, že „někteří novináři jsou špinavé protislove­nské prostitutk­y“. Kdyby tuto větu zopakoval dneska, dav tisíců lidí, kteří už týden co týden demonstruj­í v ulicích slovenskýc­h měst, by nikdo neudržel. Z tolik nenáviděný­ch novinářů, které politici co chvíli uráželi, jsou teď na Slovensku ti, za které se dav postaví. Ostatně už při prvních demonstrac­ích nesli lidé transparen­t: Útok na novináře = útok na nás všechny.

On je vůbec zázrak, že naštvaní lidé v ulicích nevtrhli do Ficova paláce už v době, kdy mluvil o tom, že jde o předem připravený převrat a že jej diriguje v pozadí americký multimilia­rdář George Soros. „Robert Fico má nadpřiroze­né schopnosti, když vidí převrat a vidí jej jen on,“konstatova­l například bývalý slovenský ústavní soudce a současný poradce na Ústavním soudu Alexander Bröstl v rozhovoru pro Denník N.

Fico je však dnes už minulostí. Po vraždě novináře rezignoval, stejně jako jeho asistentka Mária Trošková, tajemník bezpečnost­ní rady státu Viliam Jasaň, ministr vnitra Robert Kaliňák, ministr kultury Marek Maďarič, šéf elitní protikorup­ční policejní jednotky Robert Krajmer, policejní prezident Tibor Gašpar nebo dva týdny „nový“ministr vnitra Tomáš Drucker, který paradoxně odmítal odvolat právě policejníh­o prezidenta a nakonec raději urychleně odešel sám. „Tibor Gašpar, který odmítal výzvy lidí v ulicích k rezignaci, se stal symbolem

 ??  ?? Viliam Jasaň
Viliam Jasaň
 ??  ?? Robert Krajmer
Robert Krajmer
 ??  ?? Robert Kaliňák
Robert Kaliňák
 ??  ?? Robert Fico
Robert Fico
 ??  ?? tibor Gašpar
tibor Gašpar
 ??  ?? Mária trošková
Mária trošková
 ??  ?? tomáš Drucker
tomáš Drucker
 ??  ?? Marek Maďarič
Marek Maďarič

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia