MF DNES

Unie se změní, anebo taky ne

Angela Merkelová a Emmanuel Macron se v Berlíně navzájem ujistili, že společně začnou s reformami Evropské unie. Pořád ale nevědí jak.

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Je to už rok, co Emmanuel Macron s příslibem rozsáhlých reforem ve Francii i v Evropské unii vyhrál prezidents­ké volby. Od té doby ale zatím jenom čeká. Nejdřív na francouzsk­é parlamentn­í volby loni v létě, poté na parlamentn­í volby v Německu loni na podzim – a nakonec na neobvykle dlouhé sestavován­í německé vládní koalice, které zabralo půl roku.

Nyní je konečně vše připraveno a dá se začít. Tedy alespoň teoreticky.

Po čtvrteční Macronově návštěvě u kancléřky Angely Merkelové v Berlíně je zřejmé, že z původních velkolepýc­h plánů reforem nakonec příliš nezbyde.

Německo šlape na brzdu

Merkelovou nyní zaměstnává především domácí politika, navíc její konzervati­vní unie CDU/CSU zejména k Macronovu návrhu společného rozpočtu a ministra financí eurozóny přistupuje kriticky.

Konzervati­vní křídlo unie se k tomu přetahuje s národně konzervati­vní Alternativ­ou pro Německo (AfD) o to, kdo voličům slíbí větší záruky, že Němci nebudou doplácet na zadlužené státy jižní Evropy. Bavorsko a Hesensko letos na podzim čekají volby do zemských sněmů a zejména bavorská CSU bude chtít za každou cenu napravit svůj hubený výsledek z loňských parlamentn­ích voleb, kde část voličů přešla právě k AfD.

Ani u koaličních sociálních demokratů (SDP) Macron nyní nenachází velkou podporu. Jejich bývalý předseda Martin Schulz byl Macronovým plánům nakloněn, toho ale ve vedení strany po víkendu nahradí podle očekávání Andrea Nahlesová. Ta se spíše než na velké otázky týkající se Evropy bude orientovat na to, jak pozvednout upadající preference socialistů v Německu.

Na úpravy fungování Evropské unie a reformu eurozóny přitom už moc času nezbývá a podobná příležitos­t se v dohledné době nemusí znovu opakovat.

Poslední otevřené okno

Začátkem příštího roku na sebe strhne veškerou pozornost odchod Britů z Unie a předpoklád­aný chaos na britské straně, s nímž se v menší míře budou muset vyrovnat i unijní instituce. To bude koncem března.

O necelé dva měsíce později, v květnu 2019, pak proběhnou volby do Evropského parlamentu. V rámci předvolebn­í kampaně, tedy de facto už od druhé poloviny letošního roku, na větší reformy nebude prostor. Očekává se navíc, že v parlamentu výrazně posílí konzervati­vní a euroskepti­cké strany.

Současně ani nejde jen o to, zda se Merkelová a Macron dokážou dohodnout na určitém kompromisu. Ostatních sedmnáct států eurozóny si připadá stranou dění, další se ohrazují vůči tomu, aby návrh dohody vypracoval­y právě Německo a Francie. O státech, které neplatí eurem, ani nemluvě.

Přes to všechno Merkelová a Macron v Berlíně oznámili, že do konce června přijdou s novým „jízdním řádem“pro Evropu. To, že se nebude jednat o nijak převratný dokument, je už zřejmé.

Otázkou ještě zůstává, zda se podaří posunout reformy alespoň o malý krok vpřed, nebo zda zůstane jen u gesta, které sice bude hezky vypadat, v praxi ale nakonec nic nezmění.

 ?? Foto: ČTK ?? Vpřed? Francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron a německá kancléřka Angela Merkelová chtějí odstartova­t reformy Evropské unie. Zatím se však nedohodli ani na tom, o jaké změny by mělo jít.
Foto: ČTK Vpřed? Francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron a německá kancléřka Angela Merkelová chtějí odstartova­t reformy Evropské unie. Zatím se však nedohodli ani na tom, o jaké změny by mělo jít.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia