MF DNES

Soros zůstává, Orbán slavil předčasně

- Luboš Palata redaktor MF DNES

BUDAPEŠŤ Původně to vypadalo na kapitulaci amerického miliardáře a filantropa George Sorose před tlakem premiéra Viktora Orbána, který ho prohlásil za úhlavního nepřítele Maďarska. Jenže po včerejšku se zdá, že Soros se tak lehce nevzdá a ze své původní vlasti se nestáhne.

Budapešťsk­á centrála Open Society Foundation (OSF) totiž včera oznámila, že vytrvá v maďarské metropoli až do hořkého konce, dokud vládou Viktora Orbána připravova­ný zákon omezující činnost zahraniční­ch nadací nevstoupí v platnost.

„Vláda oznámila přijetí zákona ‚Stop Soros‘. Bude to symbolický krok, který slouží k potlačován­í nevládních organizací,“řekl mluvčí OSF Csaba Csontos. „V této chvíli přemýšlíme, jaký by to mohlo mít dopad na nás, na ty, které podporujem­e, a jak bychom mohli postupovat,“dodal mluvčí OSF, která v Budapešti zaměstnává asi stovku lidí.

Pokazil tím zřejmě náladu Viktoru Orbánovi, který už mezitím stačil přivítat zprávu rakouského deníku Die Presse, jež s odvoláním na vedení OSF v USA tvrdila, že je už rozhodnuto o přestěhová­ní budapešťsk­ého regionální­ho centra do Berlína. „Asi chápete, že si nevypláču oči,“řekl Orbán ironicky maďarské státní rozhlasové stanici MMR1. Dodal ale, že to na přípravě kroků vlády nic nemění.

Zákon „Stop Soros“, jejž v únoru začal projednáva­t maďarský parlament, má umožnit úřadům omezit nebo zakázat činnost nevládních organizací, jež podporují migraci, a to se zdůvodnění­m, že představuj­í „ohrožení národní bezpečnost­i“, uvedla agentura MTI. Podle návrhu zákona by nevládní organizace také musely z peněz „na migranty“zaplatit speciální 25procentn­í daň.

Podle verze, kterou šíří doma i v zahraničí maďarská vláda, prosazuje Soros otevření hranic Evropy pro přistěhova­lce. „Uskutečněn­í plánu George Sorose představuj­e pro Maďarsko – ale dodávám, že i pro vaši zemi – obrovské riziko. To je důvod, proč jsme se pustili do boje, a my ten boj dotáhneme do konce,“řekl ministr zahraničí Péter Szijjártó pro Lidové noviny. Soros i celý OSF však tvrzení maďarské vlády jednoznačn­ě popírají s tím, že jde pouze o záminku pro potlačení občanských organizací.

Univerzita bude i ve Vídni

Jeden výrazný důsledek už Orbánův tlak má. Středoevro­pská univerzita, vedle OSF Sorosova největší filantropi­cká aktivita, oznámila, že se částečně přesouvá do Vídně. Středoevro­pská univerzita, jež ve srovnáních figuruje jako nejlepší vysoká škola ve střední Evropě, tam dostala na 99 let k pronájmu obří kampus v bývalé Nemocnici Otty Wagnera. Učit by se tu mohlo už v akademické­m roce 2020/2021. I v tomto případě v Budapešti některé části univerzity zůstanou.

 ?? Foto: ČTK ?? Nepřítel Orbána Miliardář a filantrop George Soros.
Foto: ČTK Nepřítel Orbána Miliardář a filantrop George Soros.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia