MF DNES

N

-

apřed mlčky trpěly nebo jen nesměle nabádaly: Přestaňte s tím a změňte se! Teď už však odhodlaně křičí: Budeme se bránit! Tak se za posledních pár let proměnil vztah Indek k mužům násilníkům, kteří je napadají čím dál častěji a brutálněji.

Poslední případ – nelidské hromadné znásilnění a zavraždění osmiletého muslimskéh­o děvčátka bandou hinduistů v Kašmíru jako by se stal určitým předělem. Pohár trpělivost­i přetekl.

Indickou společnost­í hýbe obrovské naštvání, které prý začalo ohrožovat i samotného reformního premiéra Naréndru Módího.

Lhostejnos­ti už bylo dost! Chovají se k nám, jako bychom ani nebyly lidmi, roztáčejí spirálu vášní aktivistky.

Indky si uvědomily, že pomoci si musí především samy. Pořádají masové demonstrac­e, zakládají politické platformy a především – v daleko větším počtu než dřív se začaly učit karate a kung-fu. Jako by se chystaly na „dívčí válku“.

Zejména mladé ženy, ale i školačky trénují obranné postoje, kopy i drtivé údery a jsou rozhodnuty se nedat zadarmo. Za jejich odhodlaným­i tvářemi se však ukrývá smutek. A také obavy.

„Přidej!“napomíná na propagační­m videu policistka mladou ženu, která cvičí v růžovém tričku s nápisem „Respektuj ženy“a na chvíli zvolnila. „Myslíš, že to bude k smíchu, až tě přepadnou?“

Cvičenky ve vyrovnanýc­h řadách rychle zapomínají na únavu a začínají do imaginární­ho násilníka bušit pěstmi rychleji a rychleji. Ze záběrů je až fyzicky cítit, jak jim narůstá sebevědomí.

Jednalo se o reklamu na jeden z rychlokurz­ů sebeobrany, které v indické metropoli Dillí bezplatně vyučují policisté. Trvá deset dnů a dívky či ženy by za tu dobu měly zvládnout základy, jež sestávají z několika jednoduchý­ch, ale prý účinných prvků karate, taekwonda i džuda. Ale především, měly by se během cvičení zbavit zábran se bránit všemi možnými prostředky, budou-li napadeny.

Za deset dnů se jistě z nikoho nestane přeborník na sebeobranu, podle expertů však dívky a ženy získají určitou jistotu, že nejsou jen bezbranným­i loutkami osudu.

Předsudky a komplexy

roli. Avšak tam „dole“, kam oko cizince zpravidla nedohlédne, jsou ženy často občankami druhé kategorie.

Jedním z problémů jsou zakořeněné předsudky. Miliony Indů stále věří, že ženy si na sebe problémy přivolávaj­í samy. Jsou prý neopatrné nebo dráždí muže halenkami bez rukávů či vypasovaný­mi džínami.

Modernizac­e, nový styl života, odvážnější filmy, to všechno jako by násilníky „odbrzdilo“. Útoků vůči ženám totiž v posledních letech raketově přibývá.

Podle oficiálníc­h údajů bylo v zemi předloni znásilněno přes čtyřicet tisíc žen a dívek. O šedesát procent víc než o čtyři roky dříve. A to ještě odborníci soudí, že daleko víc těchto činů oběti neoznámily – mnohdy se stydí, často jsou vystaveny více či méně skrytému posměchu, či dokonce sexuálnímu obtěžování ze strany policistů.

Loni v prosinci dívku, kterou v její vesnici ve státě Uttarpradé­š brutálně znásilnili čtyři muži, pak ještě k pohlavnímu styku přinutil policista, který dostal její případ na starost. V rámci „vyšetřován­í“ji odvezl do hotelu, kde ji sexuálně zneužíval.

Koneckonců mezi osmi muži obviněnými z podílu na znásilňová­ní a zavraždění osmileté Asify, tedy v případu, který nyní hýbe celou zemí, byli čtyři policisté a správce hinduistic­kého chrámu. Právě tam holčičku týden věznili, poté, co ji zajali v lese a omámili drogami.

O nemocné indické duši v této souvislost­i nejlépe vypovídá, že masového shromážděn­í na podporu zadržených se zúčastnili také dva ministři z vládnoucí nacionalis­tické Indické lidové strany. Podezřelí jsou totiž hinduisté, zatímco rodina nebohého zavražděné­ho děvčete náleží ke kočovnému kmeni, který vyznává islám.

S takto hluboce zakořeněný­m šovinismem si indické ženy samy neporadí, ani kdyby všechny měly černý pásek v karate.

Řada indických médií prý zpočátku odmítala o případu informovat. Týká se prý „náboženské cti“(pachatelé byli hinduisté) či přímo „bezpečnost­i země“(hrozilo rozpoutání náboženský­ch vášní mezi hinduisty a muslimy). „Když se někteří reportéři obrátili z Kašmíru na své redakce v hlavním městě, aby popsali hrůzný případ malé Asify, dozvěděli se, že otevření nové tulipánové zahrady u Šrínagaru je zajímavějš­í příběh,“uvedl pro BBC Samír Jasir, žurnalista ze Šrínagaru.

 ?? Foto: Getty Images ?? Protesty i pieta Na dolním snímku hoří svíce před fotografií zavražděné osmileté Asify během masových protestů, které proběhly v kašmírském městě Džammú. Na snímku vlevo předvádějí instruktoř­i školačkám, jak se bránit.
Foto: Getty Images Protesty i pieta Na dolním snímku hoří svíce před fotografií zavražděné osmileté Asify během masových protestů, které proběhly v kašmírském městě Džammú. Na snímku vlevo předvádějí instruktoř­i školačkám, jak se bránit.
 ?? Foto: Profimedia.cz, ČTK ??
Foto: Profimedia.cz, ČTK
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia