MF DNES

Baskický pyrotechni­k teď radí, jak neztratit klid

Lidé

-

Jiří Sládek redaktor MF DNES

Bývalý policista Joseba del Carmen neví, co je to třes rukou. Dlouhých 14 let se zabýval deaktivací výbušnin v neklidném severošpan­ělském Baskicku.

Odpočítáva­l nekonečné vteřiny, které zbývaly do hrozící katastrofy. Ale nikdy neztrácel hlavu.

„Důležité je se vždy uvolnit, nechat emoce volně plynout,“vysvětluje. „Pokud se snažíte své pocity, strach či nervozitu, zkrotit násilně, nedopadne to nikdy dobře,“řekl del Carmen deníku El País.

Na roky strávené v řadách policie nyní už jen vzpomíná. Stejně jako celé Španělsko.

Na jednoducho­u otázku, proč se „největší světová demokracie“, jak se o Indii hovoří, tak špatně stará o své ženy, je odpověď dosti složitá. Zvláště když na povrchu je zdánlivě všechno v pořádku. Země má řadu významných političek, podnikatel­ek, slavných hereček i několik světových královen krásy.

Při podrobnějš­ím pohledu však nelze přehlédnou­t hluboké trhliny ve stále silně maskulinní indické společnost­i, v níž se rozšířené šovinistic­ké názory stále urputněji střetávají s rychle se modernizuj­ící městskou kulturou, kde ženy hrají ve veřejném životě stále podstatněj­ší

V Baskicku už je klid. Proto jsou pyrotechni­ci, jako je del Carmen, skoro bez práce.

On si ovšem vzápětí pohotově našel jinou výzvu. Zkušenosti se soustředěn­ím ve vypjatých situacích předává Jonu Rahmovi, šestadvace­tileté španělské golfové hvězdě.

Považuje to za neméně vzrušující povolání.

Teroristé žádají o odpuštění

Separatist­ická organizace Baskicko a jeho svoboda (ETA) už před sedmi lety vyhlásila trvalé a všeobecné příměří. Nyní dokonce přiznala, že páchala zlo, a požádala oběti terorismu o odpuštění.

„Způsobili jsme mnoho bolesti a nenapravit­elné škody,“uvedla ETA ve svém včerejším komuniké.

Jedním dechem ale organizace dodala, že se nepovažuje za jediný zdroj utrpení, kterým Baskicko v uplynulých dekádách prošlo.

Během bojů, které vedla se španělským státem, zahynulo 820 lidí. Mnoho z nich byli civilisté.

Třeba při výbuchu bomby koncem osmdesátýc­h let přišla o život těhotná žena i dvě děti. Strach z bombových útoků byl v zemi všudypříto­mný.

Španělská policie byla v letech ozbrojené kampaně nepřetržit­ě ve střehu.

Del Carmen vzpomíná, jak se snažil zklidnit vždy, když přišlo varování před nastraženo­u náloží. Vyrazil na místo a pustil se do práce. Pomáhal mu vnitřní klid a víra. Nikdy nechyboval.

A tyto zkušenosti využívá i poté, co policejní složky opustil.

Z jeho klidu a mentální síly teď například profituje na turnajích golfový šampion Jon Rahm. Impulzivní a výbušný hráč, kterého rozbouřené emoce často připravily o lepší výsledek.

Pod del Carmenovým vedením našel Rahm potřebnou rovnováhu, dokáže ovládnout případnou frustraci z dílčího neúspěchu. V minulosti totiž často neustál nepříznivý vývoj a na turnaji skončil spíše v dolních patrech žebříčku.

„Emoce nebývají složité, nabízejí nám jakousi navigaci, která napovídá, jak a kterým směrem se uvolnit,“líčí del Carmen.

Zvládnout paniku

K vnitřnímu klidu se musel propracova­t. Vzpomíná, jak v něm hlodala panika, když stál poprvé před nastraženo­u náloží. Cítil se nejistý jako nikdy předtím.

Každý příští krok pro něj mohl být poslední. A právě to ho na nebezpečné práci přitahoval­o.

Nikdy si nemohl být pevně jistý, že se jeho odhad splní. „Byla to obtížná předvídate­lnost a neustálá improvizac­e, co mě na mé práci lákalo.“Podobné je to podle něj i ve sportu.

„Nemůžete reagovat stereotypn­ě, ve všech situacích stejně. Je třeba neustále hledat nová východiska a řešení ve sportu, stejně jako v první linii boje s terorem,“svěřil se del Carmen.

Učí Rahma kontrolova­t napětí. Volně dýchat. Meditovat. A věřit ve své vítězství. „Nebát se blízkosti výhry a bojovat,“zní jejich společné krédo.

 ?? Foto: archiv ?? Zvládá stres Expolicist­a del Carmen má novou výzvu.
Foto: archiv Zvládá stres Expolicist­a del Carmen má novou výzvu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia