MF DNES

Důraz na zdraví se přelil i do zvířecích misek

Lidé pro své mazlíčky žádají výrobky s vyšším podílem masa. Jako přísady letí pohanka či dýně.

-

Martina Patočková redaktorka MF DNES

valitní krmiva s vysokým obsahem masa, přidávání superpotra­vin, strmě rostoucí obliba pamlsků a doplňků pro zvířecí miláčky a produkty zaměřené na speciální kategorii malých psů. To jsou trendy, které hýbou byznysem okolo psů a koček, v němž Češi ročně nechají odhadem pět až deset miliard korun.

Trend nazývaný humanizace prostupuje celým odvětvím krmiv pro domácí mazlíčky a naskočit na něj ve větší či menší míře musely všechny firmy v oboru.

Ve zkratce řečeno jde o to, že důraz na zdraví a jemu prospěšné potraviny se přelil z lidských talířů i do psích a kočičích misek. Lidé pro své pejsky a kočičky žádají více hlavně kvalitní výrobky s vyšším podílem masa, a to často exotického, jako přísady letí pohanka, hrách, čočka či dýně a cizrna.

„Vzhledem k tomu, že v mnoha domácnoste­ch se pes či kočka stávají často ‚právoplatn­ým členem‘ rodiny a někdy nahrazují i děti, tak vlastně není divu, že trendy v oblasti pet food stále více kopírují trendy ve výživě lidské,“připomíná Lubomír Holka, obchodní šéf společnost­i Dibaq a výrobce krmiv například značky Fitmin.

Jak však dodává další z výrobců, ne všechny trendy, jako ten se superpotra­vinami, je třeba vyslyšet a prošpikova­t jimi krmiva pro zvířata. „Musíme nějakým způsobem citlivě reagovat na poptávku a posuzujeme, zda některé trendy či přídavky superpotra­vin nemohou být kontraprod­uktivní ať už z hlediska chutnosti, či případného vlivu na zažívání a zdraví zvířat,“popisuje i Tomáš Ondračka, ředitel společnost­i Tekro, výrobce například krmiv Eminent.

A dodává, že z trendů, které z jejich pohledu nemají opodstatně­ní a jedná se z velké části o marketingo­vou záležitost, je právě přidávání superpotra­vin, jako jsou chia semínka, amarant, ananas, aloe vera, brusinky, rakytník a podobně. „Ne že by jejich účinky nebyly příznivé i pro domácí zvířata, ale ve většině případů je jejich přídavek v krmivu tak malý, že přínos pro zvířata je v těchto dávkách přinejmenš­ím diskutabil­ní,“vysvětluje Ondračka s tím, že kdyby se jich tam dalo více, nebude to zase zvířatům chutnat a bylo by to moc drahé.

Má pes jíst obilí?

Krmiva pro psy a kočky Zařízení a doplňky Krmiva pro ostatní zvířátka Péče a hygiena Průměrná cena za kilogram (v Kč) Kočičí pochoutky Suché kočičí krmivo Psí pochoutky

Suché psí krmivo lidé utratí za krmiva pět miliard korun, další více půl miliardy dělá sortiment jako klece, pelíšky, obojky, šampony pro psy a kočky. Dalších až několik miliard Češi utratí ještě ve specializo­vaných obchodech a na internetu.

Prémiové kategorie patří k rychleji rostoucím než ty základní, prodávané většinou v hypermarke­tech a supermarke­tech. U nižších a méně kvalitní řad, kde například u granulí tvoří největší složku obiloviny a maso obvykle bývá jen pár procent, také probíhá větší cenový boj. I obchodní řetězce se tak snaží více zařazovat do nabídky prémiová krmiva, ať již značková, či pod svým jménem. Kočičí mléko Vlhké kočičí krmivo Vlhké psí krmivo

„V poslední době sledujeme větší zájem zákazníků o kvalitu krmiva, a tedy rostoucí poptávku po prémiových krmivech. Nadále však platí, že i zde je důležitá cena a nejvíce se tohoto zboží prodá ve slevových akcích,“popisuje za diskonty Lidl Kateřina Jašková z tiskového oddělení.

Z údajů společnost­i Nielsen za řetězce vyplývá, že zatímco prodej krmiv loni rostl o procento až dvě, psí a kočičí pochoutky vyskočily o více než 13 procent. Podle Duníkové z řetězce Nielsen bude pomalejší nárůst tržeb za krmiva daný i tím, že se zákazník přesouvá na internet. Podle jejich dat tam už někdy nakoupilo krmivo 25 procent lidí.

„V roce 2011 se krmiva podílela na tržbách 35 procenty, loni už jen 24 procenty, takže potřebujem­e zvýšit zisk jinak,“uvedla i Veronika Papučárová ze společnost­i Pet Center provozujíc­í specializo­vanou síť 160 obchodů. Naopak doplňky stravy, antiparazi­tika, kosmetika či dentální hygiena rostou podle jejich zkušeností o desítky procent.

„Vepřové ucho a buvolí kost byly vždy nejprodáva­nějším pamlskem, dnes jsou to už masíčka. Projevuje se trend humanizace, takže mají tvar pizzy, hranolků,“popisuje nynější bestseller­y Papučárová.

Malí, ale drazí

Psa má každá druhá domácnost, kočku každá pátá. Pokud jde o výdaje na ně, tak je to asi půl na půl. Více peněz a lepší krmení si tak zatím užívají kočky.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia