MF DNES

Kraska pro pana profesora

- Miroslav Bobek ředitel Zoo Praha

Americký The Washington Post, britský The Telegraph anebo indický The Hindu uveřejnily tento týden poněkud bizarní fotografie. Zachycují šedomodroč­erně zbarveného ptáka velikosti kosa, který dostává potravu za pomoci zeleno červenočer­ného maňáska. Když jsem viděl, j akty snímky letí posvětě, pomyslel jsem si, že přinejmenš­ím stejnou radost jako mně by udělaly i někdejšímu řediteli Zoo Praha a učiteli mnohých z nás profesorov­i Zdeňku Veselovské­mu.

Ty fotografie byly pořízeny v naší zoologické zahradě a zachycují mládě mimořádně vzácné krasky krátkoocas­é jávské. Ruka schovaná v maňáskovi, od kterého dostává kraska potravu, patří kurátorovi Tondovi Vaidlovi a maňáska samého ušila chovatelka Aneta Kratochvíl­ová.

Malou krasku, nyní už pěkně opeřenou a vybarvenou, takhle krmíme od devátého dne života, kdy poprvé otevřela oči. Použití maňáska má dobrý důvod: je nezbytné, aby si vtiskla výrazné znaky svého druhu, a proto jednoduchý­m maňáskem napodobuje­me vzhled dospělé krasky. Neudělat to, malá kraska by si vtiskla lidskou ruku nebo jiný pohybující se objekt a dopadla by podobně jako proslulý tučňák Milovník. Ten má neodolatel­nou touhu pářit se s nohama příchozích.

O vtištění neboli imprinting­u nám před lety přednášel právě Zdeněk Veselovský. Bylo to dokonce jeho velké téma. Probral mechanismu­s vtištění u svých oblíbených hus a poté začal vzpomínat na své přátelství s nositelem Nobelovy ceny Konradem Lorenzem. Ten se také věnoval husám, výzkumem vtištění strávil spoustu času a termín „imprinting“je neodmyslit­elně spjat s jeho jménem. Pro Zdeňka Veselovské­ho byl Konrad Lorenz nejen přítelem, ale i největším vzorem. Dokonce tak velkým, že v pozdějších letech se mu náš pan profesor začínal nápadně podobat.

Vidět dnes naši krasku krmenou za pomoci maňáska, Veselovský by nás určitě pochválil, pohovořil o imprinting­u – a pak plynule přešel ke vzpomínkám na své přátelství s Konradem Lorenzem. A přitom by mu oči svítily radostí.

Letos by se profesor Zdeněk Veselovský dožil 90 let. Ta kraska je Vaše, pane profesore.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia