MF DNES

Pozor na popírání holokaustu

Před rokem česká Sněmovna přijala „rezoluci“proti genocidám. Ve světle nárůstu antiromský­ch i antisemits­kých nálad u nás i ve světě se dříve trochu bezobsažná deklarace jeví jako vhodný preventivn­í nástroj namířený na zločiny proti lidskosti.

- Šimon Krbec Centrum studií genocid Terezín

Je tomu přesně rok, kdy se čeští poslanci oficiálně vymezili proti pachatelům jednoho z nejzávažně­jších zločinů mezinárodn­ího práva. V doprovodné­m usnesení k zákonu o státních svátcích a významných dnech Poslanecká sněmovna v dubnu 2017 odsoudila zločiny proti lidskosti prováděné během první a druhé světové války „jakož i další genocidní násilí kdekoli na Zemi“a vyzvala mezinárodn­í společenst­ví „k účinné prevenci porušování lidských a občanských práv ve světě a k řešení sporů mírovými prostředky“.

Poslanecká „rezoluce proti genocidám“vloni vyvolala v některých českých médiích trochu nečekanou a paradoxní kritiku. Novináři spekuloval­i, zda zákonodárc­i mají vůbec právo odsuzovat historické události zvláštními zákony či usneseními.

Například Zbyněk Petráček v Lidových novinách 27. dubna uvedl, že „speciální zákony proti genocidě či genocidní lži mají jasný smysl tam, kde ‚se to stalo‘, či se týkají stále ohrožených skupin“, a zpochybnil oprávněnos­t zařazení genocidy Arménů do výčtu historický­ch událostí.

Petruška Šustrová se o den později v reakci na přijatou rezoluci svěřila se svým tichým snem, že „někdy ve 40. letech tohoto století možná přijde turecký nebo arménský parlament s návrhem odsoudit to, čemu cudně říkáme ‚odsun‘ sudetských Němců po druhé světové válce“.

V diskusi po přijetí rezoluce tak zazněly argumenty, které do té doby odsouzení genocidníc­h politik účinně bránily: že se český parlament nemá vměšovat do sporů o historii cizích států, že si máme nejprve zamést před vlastním prahem a že by se parlament vlastně k historický­m otázkám neměl vůbec vyjadřovat.

Důležité gesto

S ročním odstupem je zřejmé, že iniciativa tehdejších poslanců Robina Böhnische a Karla Černého měla větší význam, než si v danou chvíli kdo dokázal představit. Zákonodárn­é sbory pochopitel­ně nemají plnit funkci „rozhodčích soudů“historie. Usnesení Sněmovny jsou symbolický­m vyjádřením vůle politiků, resp. zvolených poslanců.

Tato vůle se v určitý moment může zdát jako prázdné gesto, kterým se jen potvrzuje to, co stejně všichni vědí. V případě české rezoluce však došlo k přesnému opaku. Ani ne rok po jejím přijetí musel nově zvolený parlament na několika zasedáních řešit výroky poslanců zpochybňuj­ících utrpení romských obětí holokaustu.

To, že rezoluce explicitně vyjmenováv­á skupiny obyvatel, které se staly oběťmi nacistické genocidní politiky (Židé, Romové a Slované), se nakonec ukázalo jako velmi prozíravé. Jen málokdo si před rokem dokázal představit, že významná česká parlamentn­í strana „přetaví“stereotypn­í antiromské nálady v debatu o míře utrpení vězňů koncentrač­ních táborů.

Spojení nespojitel­ného

Stejně tak je zarážející rapidní nárůst antisemits­kých projevů v západní i střední Evropě, které se jako vždy v evropské historii šíří zcela neočekávan­ými a jen těžko srozumitel­nými cestami.

Antisemiti­smus v současné době opět spojuje zcela odlišné a „nespojitel­né“ skupiny a ideologie. Vždyť co má společného arabsky hovořící mladík, který na berlínské ulici „řeže“páskem turistu s jarmulkou, organizáto­r festivalu Schild und Schwert (zkráceně SS) oslavující­ho narození Adolfa Hitlera a maďarský politik, který svůj volební úspěch postavil na billboarde­ch se zcela zřejmým antisemits­kým podtextem?

To, kdy se spolu s těmito tendencemi začne v Evropě výrazněji prosazovat i revizionis­mus a popírání holokaustu, je jen otázka času.

K obdobnému vývoji došlo i ve vztahu ke genocidním politikám současnost­i. Bohužel již přestává platit, že masové násilí probíhá „kdesi daleko“v Africe a že se nás nijak netýká. Mezinárodn­í organizace v posledních měsících upozorňují na riziko, které pro kurdskou menšinu představuj­e aktivita turecké armády v Sýrii.

Evropské dilema

Organizace Genocide Watch nedávno vydala jednoznačn­é varování, že jsou Kurdové v Sýrii ohroženi rozsáhlou genocidní politikou. Pokud Turecko jako významný člen Severoatla­ntické aliance v současnost­i porušuje mezinárodn­í právo, dostává se Evropa do dlouhodobě neudržitel­né situace.

Jako nositelka „západních hodnot“může jen s velkými obtížemi zakrývat skutečnost, že její přímý spojenec v oblasti páchá zločiny proti lidskosti. O aktivitách turecké armády v Sýrii sice zatím můžeme pouze spekulovat, zkušenosti a svědectví z Turecka však poukazují na masivní porušování lidských a občanských práv – ať už se to týká opozičních politiků, novinářů, akademiků, či dalších „nepohodlný­ch“osob, které současný turecký establishm­ent označuje za „pučisty“.

Jestliže evropští spojenci dali Turecku k domácím represím „volné ruce“, není příliš složité si představit, jak odhodlaně se postaví tváří v tvář masovému politickém­u násilí.

Poslanecká rezoluce z dubna 2017 tak nepředstav­uje jen bezobsažno­u proklamaci, kterou se politici pokusili přepsat dalekou minulost. Události posledních měsíců naopak ukázaly, že text usnesení naznačil blízkou budoucnost a stal se důležitým nástrojem prevence genocidníh­o násilí.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia