MF DNES

Janouchovy významové posuny mezi pohádkou a lží

- Jiří Pallas chartista

Na pohádky předkládan­é Františkem Janouchem veřejnosti už dávno nereaguji a česká média si je bohužel neověřují. Tentokrát mě však Janouch (zakladatel Nadace Charty 77 – pozn. red.) opakovaně zmiňuje v rozhovoru pro MF DNES a já nechci nechat lži o mé osobě, které se týkají i pobytu ve Švédsku, nezodpověz­ené.

Janouch tvrdí: „Jiří Pallas byl jediný z emigrantů, který si myslel, že ho (ve Švédsku) budeme platit.“

Bylo by zajímavé vědět, jak chce Janouch toto tvrzení dokázat a proč tuto událost, která se údajně přihodila před čtyřiceti lety, nezveřejni­l po roce 1989. Je to každopádně lež jako věž. Před dokončením univerzity jsme žili velice slušně ze studentský­ch půjček a se dvěma dětmi byly naše náklady na bydlení a živobytí velmi nízké, i když jsme neměli auto nebo chatu.

Dále tvrdí: „(Pallas) chtěl peníze na svůj podnik Šafrán 78 (vydával desky v Českoslove­nsku zakázaných autorů – pozn. red). Skutečně jsme mu na první asi tři desky dali.“

Pěkný příklad „fake news“. Každý si může nalistovat ve vzpomínkác­h Pavla Kohouta příběh o rozčileném Janouchovi, který se vzteká, že není nadace dostatečně uváděna jako sponzor české čítanky vydané ve Vídni. Přispěla na vydání pěti procenty. Dá se tedy předpoklád­at, že si Janouch vyžadoval kredit za každou korunu, kterou nadace na něco přispěla. Podívejme se na formulaci „dali na asi tři desky“. Výroba jedné desky stála 6 až 20 tisíc švédských korun podle počtu barev na obalu, příloh a doby ve studiu. Řekněme tedy 3x 10 tisíc. Nadace se na desce Svatopluka Karáska podílela půjčkou 6 tisíc a na Seifertovu desku přispěl Janouch osobně přepsáním textu na obal pro sazbu – já totiž v té době neměl ani český psací stroj. Jednu dost nákladnou produkci, Radio Charlieho Soukupa, odmítl Janouch podpořit, protože „je na obalu flaška rumu a zpívají se tam sprosté písničky“, a na takové hlouposti mu naletěl i Havel.

Janouch v rozhovoru říká také: „Pallas hned po revoluci (v roce 1989) do Nadace Charty 77 přišel s tím, že ji přebírá, abychom mu dali klíče.“

Co k tomu dodat? Švédsko je otevřená společnost a informace o příjmech jsou veřejně dostupné. Roční příjem pana Janoucha byl zhruba 160 000 švédských korun. Já jsem měl v té době firmu s devíti zaměstnanc­i a sám jsem fakturoval měsíčně více, než byl Janouchův roční příjem. Co bych asi s nadací dělal?

Dále tvrdí: „Od té doby o mně rozšiřuje (Pallas) různé nesmysly.“

Poptejte se třeba profesorů Pačesa a Drahoše. Těm jsem na Akademii věd napsal „nesmyslný“dotaz, proč se na oficiálníc­h stránkách Akademie opakují pohádky o Janouchově profesuře a členství ve Švédské královské akademii věd. Text ze stránek zmizel a Pačes mi napsal, že si ověřil, že je Janouch čestným profesorem na Ukrajině. Zajímavé je, že se nikdo v české Akademii věd nenamáhal nahlédnout do databáze vědeckých publikací.

A ještě pár slov ke vzniku fondu a Nadace Charty 77. Při odjezdu z Prahy jsem Václavu Havlovi i dalším zakázaným umělcům sdělil, že chci ve Švédsku vydávat jejich desky. Po příjezdu tam jsem svůj záměr vysvětlova­l zdejším emigrantům, komunistům Hejzlarovi a Janouchovi, ale oni pomáhat nechtěli. Rychle jsem přišel do kontaktu s liberálním Východoevr­opským výborem a levicovým časopisem Folket i Bild a lidé kolem těchto aktivit mě pozvali k založení Fondu na podporu českoslove­nské opozice v rámci příprav akcí k 10. výročí okupace naší země. Janouch u zakládání nebyl. V té době jsem již připravova­l první desky (Kubišová, Hutka, Třešňák) a věděl jsem, že se fondu věnovat nemohu, a proto jsem navrhl, aby byl osloven Janouch, protože je profesor, umí švédsky. Ten funkci přijal a fond později přeměnil na nadaci. V té době byly ve fondu již tisíce švédských korun.

V rozhovoru se také říká: „Jiří Pallas naznačil… že jste po roce 1989 odmítli do nadace vpustit zástupce jmenované mluvčími Charty 77. Janouch: To je absolutní nesmysl.“

Konstatová­ní, že se mluvčí Charty 77 setkali s mlčením až bojkotem a že nadace závěrem nominované členy odmítla, se ani při nejlepší vůli nedá interpreto­vat jako „absolutní nesmysl“. Místo osob navrhovaný­ch mluvčími Charty 77 si do nadace dosadil Janouch třeba Boženu Jirků, známou účastnici oslav devadesáti­n soudruha Štrougala, v dozorčí radě nadace najdeme Jana Mühlfeita, prostě jak říkají mluvčí, nadace se s hodnotami Charty 77 rozchází.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia