MF DNES

Elsnerová v roli vědkyně razí emancipaci

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES Divadlo v Celetné Snímek 51

Bílé pláště, stůl plný dokumentů, shrbená postava nad mikroskope­m. Nedávná premiéra divadelníh­o spolku Kašpar přivedla do pražského Divadla v Celetné pohnutý osud Britky Rosalind Franklinov­é. Příběh ženy, která vědě obětovala všechno a nakonec i život, zaujal současnou americkou dramatičku Annu Zieglerovo­u. Vytvořila oceňovanou hru Snímek 51, v jejíž londýnské inscenaci si hlavní roli zahrála Nicol Kidmanová.

Českou verzi do Celetné připravil Filip Nuckolls. Spolu se zdejším souborem se mu podařilo dodat do dramatu od Zieglerové atmosféru, která podtrhuje stísněnost laboratoří. Franklinov­á byla anglická biofyzička, chemička a bioložka, jež výzkumem přispěla k popsání DNA. Za jeden z nejzásadně­jších objevů minulého století dostalo v roce 1962 Nobelovu cenu duo vědců Watson s Crickem a navíc ještě nadřízený Franklinov­é Wilkins. Vědkyně, z jejíž práce Watson a Crick částečně vycházeli, byla v té době už čtyři roky mrtvá.

Víc než jen hesla

Snímek 51 však nepopisuje jen pohnutý osud neuznané vědkyně, která zemřela už v sedmatřice­ti letech zřejmě na důsledky ozáření.

Zieglerová jejím příběhem především ilustruje klopotnou cestu vědkyň do nejvyšších výzkumných kruhů, které byly ještě v padesátých letech pánskými kluby. Činí tak s citem a svižně. Hrou poukazuje na těžkosti emancipace žen chytřeji a efektivněj­i než hashtagová hesla současných internetov­ých hnutí.

V Celetné se navíc hlavní role úžasně chopila Eva Elsnerová, svou Rosalind vykresluje jako tvrdou ženu. Ženu, která sice používá svůj chlad jako zbraň, aby přežila ve výhradně mužském světě, ale zároveň za něj skrývá svou nejistotu a asociálnos­t běžnou géniům.

Nuckollsov­a režie využívá plně možností scény. Zatímco pozorujeme bádající Elsnerovou v laboratoři, ostatní herci v čele s Matoušem Rumlem a Markem Němcem (Watson a Crick) v krátkých vtipných scénkách uvádějí do děje a srozumitel­ných vědeckých souvislost­í.

Oproti nedávno uvedené novince Dejvického divadla Elegance molekuly, která pracuje s podobnými principy, je Snímek 51 sevřenější a temnější. Jinak však v Praze téměř současně vznikly dvě inscenace, které nejenže ukazují vědu z její napínavějš­í stránky, ale především využívají jejích témat, aby bez zbytečných moralit předaly hlubší poselství.

 ?? Foto: M. Svoboda ?? Tvrdá a chladná Eva Elsnerová hraje britskou vědkyni Rosalind Franklinov­ou, která výrazně přispěla k rozluštění struktury DNA.
Foto: M. Svoboda Tvrdá a chladná Eva Elsnerová hraje britskou vědkyni Rosalind Franklinov­ou, která výrazně přispěla k rozluštění struktury DNA.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia