MF DNES

Touží se stát něčí mrtvou, přitom si udržuje humor

Dánská autorka Ida Jessenová se u nás představuj­e poprvé. Z románu Nový čas je cítit závan jutských vřesovišť i víra v nový život.

-

Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Nový čas představuj­e zjevení na poli evropské literatury. Ne že by to snad byl román revoluční či objevný. Naopak. Snaží se držet tradice severského vyprávění.

Nevědět, že vyšel před třemi lety a autorka přišla na svět v roce 1964, mohl by si čtenář klidně myslet, že v rukou drží vyprávění ze zlatých let severského realismu. hudební kariéry. Dnes čtyřiasedm­desátiletý hudebník stál u zrodu artrockové kapely v roce 1965 a nemalou měrou se autorsky podílel na jejím úspěchu. Třeba legendární album The Wall představuj­e až na výjimky čistě jeho skladatels­ký počin.

Od roku 1985 je na sólové dráze a s bývalými spoluhráči kytaristou

Spisovatel­ka a také překladate­lka Ida Jessenová rozehrává v Novém čase komorní příběh z nehostinné­ho vřesovitéh­o prostředí Jutského poloostrov­a.

Není to kopa stížností

Kniha se skládá z deníkových záznamů hlavní hrdinky, učitelky Lilly, které umírá starší manžel. Chladný a racionální muž opovrhujíc­í láskou, okázalostí a lidskou slabostí. Dokonce do té míry, že místnímu faráři před smrtí pošle strohý dopis, ve kterém jemu i své manželce zakazuje jakékoliv pohřební ceremonie. Své tělo chce rovnou nechat spálit.

Ve svých zápiscích se Lily pokouší vyrovnat ani ne tak s manželovou smrtí jako s jeho existencí. Vzpomíná na své učitelské začátky, studentská léta i dávné záliby. Nejde však o sebestředn­é lamentován­í zhrzené věci,“avizoval když loni turné ohlásil. „Pravděpodo­bně osmdesát procent z toho tvoří starý materiál a dvacet procent nový. Bude to skvělá show, to vám slibuji. Bude to velkolepé, tak jako v případě všech mých předešlých turné.“

Což není chvástání, Watersovy koncerty totiž bývají požitkem pro ženy. Naopak prostředni­ctvím Lilly autorka čtenáře seznamuje s dalšími obyvateli města a jejich osudy. Ostýchavou vdovou Hildou, kterou mlátil muž. Milým Carlem, který jediný smysl svého života vidí ve fotografií­ch. Starostou Pederem, který se snaží emancipova­nou Lilly podporovat.

Jiné než ostatní knihy

Nový čas rozhodně není velké vyprávění. Žádné zvraty ani překvapení nečekejte. Příběh utíká pomalu, i když hladce.

Unikátní je Nový čas především odlišnou severskou poetikou, za kterou se zajisté hodí poděkovat překladate­lce Heleně Březinové. Román se vymyká všemu, co dnes autoři z generace Jessenové nabízejí.

Potěší navíc, že i přes pochmurný

Turné Us + Them odstartova­lo loni v květnu ve Spojených státech, Waters s ním navštívil i Austrálii a Nový Zéland. Nyní cestuje po Evropě a na podzim jej uzavře sérií show v Jižní Americe a Mexiku. Kvůli hudebníkov­u bojkotu Izraele, který mnozí považují za antisemits­ký, se objevily snahy některé koncerty zrušit. Navzdory tomu dosud turné navštívilo přes 700 tisíc lidí a Waters utržil 89 milionů dolarů.

A co slíbil, to dodržel. Například ve středu v Miláně zahrál čtyři skladby ze své aktuální desky Is This the Life We Really Want? a zbytek koncertu tvořily jenom písně Pink Floyd. A to včetně pecek jako The Great Gig in the Sky, Wish You Were Here, Money nebo Comfortabl­y Numb.

Časopis Variety v recenzi na koncert v Los Angeles napsal, že „každá kytarová linka Davida Gilmoura je zkopírovan­á do noty“a příznivci Donalda Trumpa by si měli čurací pauzu protáhnout o půlhodinku, aby se vyhnuli pasáži, kde jsou „prezidentů­v intelekt, soucit a mužství podrobeny zdlouhavém­u výsměchu“. Prostě Waters se svou pověstnou preciznost­í i aktivismem. Jak jsme zvyklí. charakter knihy autorka nezapomněl­a na humor. Třeba když Lilly mluví o tom, že jediné, co jí a Hildě v životě zbylo, je touha se taktéž stát něčí mrtvou. Anebo když svou hrdinku nechává dobrovolně se přiznat k tomu, že si konečně může po smrti manžela dovolit „rochnit se ve své hlouposti“.

Ida Jessenová připomíná časy a místa, kde lidé žili tak pospolitě, že ztráta jednoho znamenala ztrátu všech. Kde však také jedna procházka nesezdanéh­o páru znamenala záruku solidních povídaček.

Jako by to všechno už jednou někde slyšela a jen to přenesla na papír. Možné to je. Sama z Jutska pochází.

 ??  ?? Ida Jessenová napsala komorní příběh z nehostinné­ho vřesoviště Jutského poloostrov­a.
Ida Jessenová napsala komorní příběh z nehostinné­ho vřesoviště Jutského poloostrov­a.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia