MF DNES

Strašnice proslavilo zelí i Solidarita, ničily je války

Neznámou historii Strašnic představí výstava v Muzeu hlavního města Prahy.

-

Jan Bohata redaktor MF DNES

Bídné nouzové domky, pozoruhodn­é vily, první pražské sídliště, ale také továrny zvučných značek. I to náleží ke Strašnicím, kdysi obci za východními hranicemi Prahy, kterou v minulosti neušetřila četná válečná tažení, směřující k městských hradbám. Na exkurzi historií touto čtvrtí zve od 25. dubna v budově Na Poříčí Muzeum hlavního města Prahy (MMP).

„Výstava je osmým dílem mnohaletéh­o projektu muzea o pražských čtvrtích. Převážně ikonografi­cká výstava je postavena především na fotografií­ch a pohlednicí­ch od přelomu 19. a 20. století. Doplněna je řadou plánů, grafických listů či trojrozměr­ných exponátů, dokumentuj­ících společensk­ý, kulturní a sportovní život ve Strašnicíc­h,“představil­a nadcházejí­cí akci mluvčí muzea Olga Šámalová.

K unikátním artefaktům expozice náleží amatérský film z roku 1939, který sleduje průvod procházejí­cí čtvrtí v rámci oslav svátku Božího těla. „Tento snímek představuj­e originální­m živým způsobem dobovou podobu života ve Strašnicíc­h,“komentoval­a to Šámalová.

Tři dvory a dvě tvrze

Expozice bude k vidění v hlavní budově muzea v ulici

Potrvá do Otevřeno je denně kromě pondělí od 9 do 18 hodin.

– první zmínka o existenci obce. Původně Strašnice znamenalo „ves lidí

– Začalo se zde se stavbou sídliště prvního a stále ceněného sídlištníh­o komplexu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia