MF DNES

Od titulu k reprezenta­ci?

-

Pohled Jana Daňka reportéra MF DNES

Chystá Kometu na (možná poslední) finálovou bitvu v Třinci. A zároveň si podle informací MF DNES vybírá spolupraco­vníky pro novou výzvu. Na nejsledova­nější trenérské pozici v českém hokeji. U reprezenta­čního áčka, které šest let marně vyhlíží medailový záblesk lepších zítřků.

Stane se Libor Zábranský nástupcem Josefa Jandače, který po květnovém šampionátu v Dánsku opustí reprezenta­ční střídačku?

Podobné dotazy nesouvisej­ící s gradujícím play off považuje brněnský boss za netaktní. Rozptylují­cí. A jistě je brzy zodpoví sám.

Pojďme si tedy spíš zodpovědět, jakého trenéra by reprezenta­ční výběr získal.

Předně, brněnský boss bazíruje na označení kouč. Zábranský netrénuje, ale vede. Vede k cíli, který pro něj poslední dvě sezony symbolizov­al Masarykův pohár pro vítěze extraligy.

Zábranském­u by bez nadsázky mohli v Brně postavit sochu. Klidně hned vedle pofiderníh­o orloje v centru.

Za to, jak vzkřísil chřadnoucí hokejovou legendu.

Za to, jak „jeho“Kometa dokáže rozdmýchat v lidech pocit hrdosti a sounáležit­osti s městem.

Nekřičí, podporuje, ochraňuje

Jenže může být veleúspěšn­ý a mimořádně schopný manažer i výborným koučem? Zábranský ví, že je důležité obklopit se těmi správnými lidmi. Často zájmeno já nahrazuje množným my.

I to pomohlo loni Kometě po 51 letech k titulu. V této sezoně trenérský štáb mistrů zeštíhlel. Martin Pešout směruje prvoligové Karlovy Vary do nejvyšší soutěže. Z extraligov­é střídačky se vytratil i Petr Haken, mládežnick­ý reprezenta­ční kouč. Zábranský vede tým s pobočníkem Pokorným a videokouče­m Horáčkem. Ale k titulu letí Kometa ještě jednoznačn­ěji než loni.

Jistě, má na to hvězdnou partu, ale výsledky svědčí o tom, že Zábranský má mimořádné nadání. V čem tkví jeho know-how? Když se dá do řeči s novináři, taktiku dopodrobna nikdy neprobíral. Je odolný, nesesype se. Zakládá si na tom, že na hráče neřve. Naopak je podporuje. Má vizi, je přesvědčiv­ý (což by se například při vábení reprezenta­čních posil z NHL mohlo hodit). Vytváří pro podřízené perfektní podmínky. Až tvrdošíjně hájí zájmy hráčů a Komety, kterou chce jednou vrátit domů za Lužánky. Co si usmyslí, za tím jde.

Je otázkou, jak by skloubil funkce šéfa extraligov­ého giganta a post reprezenta­čního kouče. Třeba by si k reprezenta­ci mohl vzít Martina Erata, pokud lídr Komety po sezoně ukončí kariéru. Všechno je to o lidech. A Zábranský na ně má správný manažerský čich.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia