MF DNES

Trhák ve Stuttgartu

České tenistky vábí vidina finále Fed Cupu

-

Karel Knap reportér MF DNES ve Stuttgartu

alou otřásal rámus jako na fotbale. Julii Görgesové chyběly dva míče k překvapivé­mu vítězství nad Petrou Kvitovou a burcovala diváky k ještě divočejším­u povzbuzová­ní.

Česká lvice ji však přece přemohla a třetí set získala po výsledku 10:8. Zničená Němka se v návalu smutku rozplakala.

Před šesti lety se ve Stuttgartu odehrála epická fedcupová bitva. V sobotu se ve městě na řece Neckar, v němž sídlí slovutné firmy Porsche a Mercedes-Benz, bude konat odveta.

V semifinále Německo–Česko se nejprve střetnou Görgesová s Kvitovou. Načež na působivě nasvícené, leč poněkud kluzké antukové jeviště nakráčejí Angelique Kerberová a Karolína Plíšková.

Také tyto tenisové hvězdy společně účinkovaly v několika urputných řežích. Nejpamátně­jší je zřejmě předloňské finále US Open, v němž Kerberová udolala Plíškovou 6:3, 4:6, 6:4, třebaže Češka ve třetí sadě vedla 3:1.

I proto se v Porsche Areně schyluje k třaskavé podívané, přitažlivé a napínavé.

„Čelíme jedné z nejtěžších výzev. Oba týmy jsou v plné síle, očekávám skvělé a vyrovnané zápasy,“prohlásil kapitán Petr Pála.

Všechny čtyři hlavní účinkující patří v pořadí WTA do Top 20.

Kerberová a Kvitová jsou dvojnásobn­é grandslamo­vé šampionky. Plíšková se loni v létě stala světovou jedničkou, Görgesová v posledních měsících chytila pravděpodo­bně životní formu. Ostatně i třicetilet­á Kerberová se po rozpačité minulé sezoně opět dostala do ráže.

Obě družstva se zdráhají přijmout roli favorita. Nehodlají si na ramena přikládat extra porci tlaku.

Pro Češky by mohlo svědčit současné lepší postavení v žebříčku (viz box vpravo) nebo sebevědomí z posledních dvou vzájemných partií, které rozhodla Kvitová.

Němky zdobí nedávné výsledky na okruhu, obě v minulosti v Porsche Areně ovládly turnaj WTA a navíc na rivalky narafičily oranžovou past. Antuku mají vysoké české ranařky ze všech povrchů nejméně rády. Brzdí rychlost míčků po jejich mocných úderech. Obtížně se na ní pohybují. Kurt je ovšem dost tvrdý a KP i PK se na něm chystají spustit svou obvyklou palbu. Opatrná strategie a dlouhatáns­ké výměny – to není nic pro ně, což znovu potvrdilo jejich páteční tréninkové utkání, v němž obě sázely esa a střílely pumelice k lajnám.

Kvitová i Plíšková se v myslích připravují na mače, které se mohou protáhnout třeba na dvě a půl hodiny. Vnímají a ctí vysokou kvalitu soupeřek. „S ní obvykle stoupá taky úroveň mé hry,“tvrdí Plíšková. „Nechybí koncentrac­e,

Nervy budou hrát obrovskou roli. Ale koncentrac­e nechybí, podcenění nehrozí.

(Stuttgart, antuka v hale)

(12.00) Görgesová (11. v žebříčku WTA) – KVITOVÁ (10.), Kerberová (12.) – KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (6.)

(11.00) Görgesová – KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ, Kerberová – KVITOVÁ, Mariaová, Grönefeldo­vá – STRÝCOVÁ, SINIAKOVÁ ČT sport, online

 ?? Foto: ČTK ?? Při losu Fedcupové družstvo před semifinále ve Stuttgartu (zleva): Barbora Strýcová, Kateřina Siniaková, Karolína Plíšková, Petra Kvitová, nehrající kapitán Petr Pála.
Foto: ČTK Při losu Fedcupové družstvo před semifinále ve Stuttgartu (zleva): Barbora Strýcová, Kateřina Siniaková, Karolína Plíšková, Petra Kvitová, nehrající kapitán Petr Pála.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia