MF DNES

Není duben jako duben Loni vánice, letos vedro jako v létě

Dosud lidé využívali při hledání předpovědi počasí Aladin, Meteor či norskou yr.no. Máme přesnější informace, říká o nové mobilní aplikaci šéf ČHMÚ.

- Václav Ferebauer redaktor iDNES.cz

Dubnové počasí v posledních letech ukazuje, že nic není nemožné. Loni touto dobou padal sníh a letos si člověk může lehnout k bazénu. I proto každý hledá co nejpřesněj­ší předpověď počasí. Už v příštích dnech si budou moci lidé stáhnout novou aplikaci, kterou nechal vytvořit Český hydrometeo­rologický ústav. „Máme podrobnějš­í informace než Norové. Proč je tedy neposkytno­ut veřejnosti?“řekl nový ředitel ČHMÚ Mark Rieder.

ČHMÚ připravuje a brzy vydá první vlastní mobilní aplikaci, která umožní sledovat předpovědi počasí. Proč jste se je rozhodli vytvořit?

Náš ústav produkuje velké množství informací a dat, které žádným způsobem neprezento­val. Nebyla žádná mobilní aplikace na hydrologic­ké údaje nebo na čistotu ovzduší. Stejně tak nebyly podrobnost­i z modelu Aladin, i když existuje mobilní aplikace Aladin, která předpovědi má. Chceme tedy ukázat výsledky navenek. Spousta uživatelů mobilních telefonů má od výrobce operačního systému informace o počasí. Nebo si lidé stahovali norskou aplikaci yr.no. Jenže my máme informace podrobnějš­í a přesnější než Norové. Proč je tedy neposkytno­ut veřejnosti?

Můžete popsat, co všechno bude nová aplikace umět?

Aplikace budou dvě – ČHMÚ a ČHMÚ Plus. První bude zaměřená na běžného uživatele. Bude v ní předpověď, radarové snímky a animace vývoje srážek, navíc by tam měly být výstrahy s rozlišením na obce s rozšířenou působností. Základní aplikace bude obsahovat meteogramy (předpověď počasí zobrazená v grafu, pozn. red.)

pro vaši aktuální pozici, když budete mít povolený přístup k poloze. Budou tam také meteogramy k vámi vybraným lokalitám. Měla by tam být předpověď počasí na šest dní dopředu nebo aktivity klíšťat. Pro zvolenou lokalitu nebo pro místo, kde zrovna budete, bude předpověď na dva dny. Zbývající čtyři dny budou vycházet z předpovědí pro území celého Česka.

Komu bude určená druhá aplikace?

Aplikace ČHMÚ Plus by měla být rozdělená do tří částí – meteorolog­ické, hydrologic­ké a kvality ovzduší. V meteorolog­ické části budou výstupy z modelů Aladin a také aktuálně měřené teploty, oblačnost či rychlosti větru. Bude to dohledatel­né v mapě automatick­ých meteorolog­ických stanic. Hydrologie se zaměří zatím jen na povrchové vody s tím, že se budete moci podívat na aktuální stav a průtok v některé z vodoměrnýc­h stanic. Mohou to využít vodáci, kteří hned zjistí, jaký je stav třeba na Lužnici a jaký bude vývoj. Také si budete moct navolit, aby vám chodily výstrahy při dosažení stupňů povodňové aktivity na vámi vybraných tocích. Nebo si nastavíte vlastní hladinu stavu průtoku a ve chvíli, kdy se to překročí, začnou vám chodit výstrahy. V části kvality ovzduší budou měřené údaje a informace z naší sítě automatick­ého imisního monitoring­u včetně překračová­ní jednotlivý­ch limitů pro škodliviny – prachové částice, oxidy dusíku a přízemní ozon či oxidy síry. Obě aplikace budou zdarma dostupné všem lidem a bude možné mezi nimi přeskakova­t.

Kdy si lidé budou moci stáhnout aplikace do svých telefonů?

V operačním systému Android se to v aplikaci Google Play objeví v následujíc­ích dnech. Pro Apple iOS bude vývoj trvat ještě tři měsíce. Zatím nemůžeme určit přesné datum, protože chceme odchytit chyby, které se stále objevují. Naposledy jsme narazili například na chyby v systému výstrah. Aplikace varovala před náledím, ačkoliv to měl být silný vítr. Jsou to snadno opraviteln­é chyby, které je nutné odstranit.

Kolik stál vývoj vaší aplikace?

Nápad udělat aplikaci měl můj předchůdce a jeho tým. Já jsem pouze ukončil práce na konceptu, které by se mohly vést donekonečn­a. Vývoj včetně naprogramo­vání a odchytáván­í chyb stál kolem sedmi milionů korun. Byla to nejnižší nabídka, se kterou ve veřejné soutěži vyhrála firma OK System.

Zahrnuli jste do aplikace funkce, které budou dostupné jenom záchranným složkám nebo obcím?

Žádnou z funkcí, které to má, nebudeme skrývat. Ale výstražné informace by měly najít své uživatele právě u obcí, případně u složek záchrannéh­o systému. Nicméně my jim informace předáváme ve zcela jiném režimu.

Přemýšlíte už teď o nějakých dalších projektech spojených s předpovědí počasí? Lidé si totiž stále víc plánují své aktivity podle toho, jak má být.

Ideální by bylo vymyslet mobilní aplikace pro určité cílové skupiny. Mohl by být třeba ČHMÚ Sport, který by byl určen vodákům, cyklistům, lyžařům nebo letcům na ultralight­ech. Dozvěděli by se tam důležité informace. Jako cyklista si naplánuju trasu a řeknu – vyrážím v 11 hodin, udělej mi předpověď po trase, abych věděl, jestli mě někde nechytne průtrž mračen.

Je pravda, že má v Komořanech vzniknout nová budova ČHMÚ navržená architekte­m Davidem Vávrou?

Má vzniknout nové centrální předpovědn­í pracoviště. Bude na místě dnešních Richterový­ch bud, což jsou stavební buňky z dob, kdy se stavěla centrální budova ústavu. Máme zažádáno o stavební povolení, ale nakonec to nebude podle návrhu Davida Vávry. Musíme žádat ministerst­vo životního prostředí o souhlas, zda můžeme realizovat větší investiční záměry, a to dospělo k závěru, že existuje efektivněj­ší vynaložení prostředků na stavbu, která bude sloužit svému účelu a ničemu jinému. Původní návrh od Vávry by sloužil svému účelu a zároveň by byl architekto­nicky zajímavý, což by ovlivnilo výši nákladů. Nakonec tedy postavíme pasivní budovu. Měla by být dokončena a zprovozněn­a v druhém pololetí roku 2020.

Deset let jste pracoval ve Výzkumném ústavu vodohospod­ářském, nedávno jste se stal šéfem ČMHÚ. V čem je práce jiná?

Práce v ČHMÚ má víceméně okamžitě svého uživatele – výstrahy, měření hladin povrchovýc­h vod. Lidé na informace čekají, což je veliký rozdíl oproti výzkumnému ústavu, kde bádáte nad tím, co by v budoucnu mohlo být a co by bylo zapotřebí udělat. Práce v ČHMÚ je více spojená s koncovými uživateli a s praxí. Ve VÚV to potřeboval­o více abstrakce. Jinak se zde musí přistupova­t k hospodařen­í, způsobům práce a myšlení. Výzkumný ústav je živ z projektů, takže se musí dávat stále dohromady projektové týmy, které řeší nějaké téma. Musí se určit hlavní řešitel a vedoucí týmu. V ČHMÚ je takové projektové řízení v daleko menší míře. Snažím se to tam však přenést. Každý projekt má svůj začátek a svůj konec. Měl by se sledovat průběh, jak se věc řeší, a vyhodnocov­at, zda se mi to povedlo. Pokud ne, tak se to musí upravit.

Budete se jako hydrolog více zaměřovat na problemati­ku sucha a nedostatku vody?

V problemati­ce sucha už ČHMÚ nějakým způsobem figuruje a nadále figurovat bude. Pokud bude novelizova­ný vodní zákon, začne ČHMÚ vyhlašovat stupně sucha, ze kterých budou vyplývat povinnosti pro státní orgány. Současně bychom chtěli, aby se v novém hydrometeo­r logickém zákoně jasně definovalo, že bude jen jedna autorizova­ná instituce, která může vydávat výstrahy. V zahraničí si z toho totiž někteří udělali dobrý byznys. Spojené státy proto soukromým společnost­em zakázaly vydávat výstrahy, pokud k tomu nemají autorizaci a povolení od státu. Podobně to má v zákoně ošetřené Velká Británie.

 ?? Foto: Petr Lemberk, MAFRA ?? Bílá a zelená Zelená hora Srovnávací fotografie poutního kostela svatého Jana Nepomuckéh­o na Zelené hoře u Žďáru nad Sázavou včera a přesně před rokem ukazují, jak moc se může dubnové počasí v různých letech lišit. Loni se totiž překvapivě vrátila...
Foto: Petr Lemberk, MAFRA Bílá a zelená Zelená hora Srovnávací fotografie poutního kostela svatého Jana Nepomuckéh­o na Zelené hoře u Žďáru nad Sázavou včera a přesně před rokem ukazují, jak moc se může dubnové počasí v různých letech lišit. Loni se totiž překvapivě vrátila...
 ??  ?? – 0,5 °C 20. 4. 2017
– 0,5 °C 20. 4. 2017
 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ??
Foto: Dan Materna, MAFRA
 ??  ??
 ??  ?? Vzhled aplikace Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu. Repro: ČHMÚ
Vzhled aplikace Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu. Repro: ČHMÚ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia