MF DNES

Dlouhý návrat domů

Za zvuků kostelních zvonů přistál včera navečer v Praze speciál s ostatky kardinála Josefa Berana.

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Čtyřicet devět let čekaly v kryptě pod svatopetrs­kým chrámem v Římě na návrat domů ostatky pražského arcibiskup­a Josefa kardinála Berana. Ten v Římě zemřel v roce 1969 poté, co mu komunistic­ký režim zabránil v návratu.

Kardinálov­a poslední pouť začala už ve čtvrtek, kdy byla rakev vyzvednuta z provizorní­ho hrobu ve Vatikánu. Odtud byla převezena nejdříve do papežské koleje Nepomucenu­m, kde Beran během exilu bydlel. Včera se pak ostatky vládním speciálem vrátily do Prahy. V okamžiku příletu se rozezněly všechny české zvony na kardinálov­u počest. Po oficiálním přivítání se pak kardinálov­y ostatky v doprovodu čestné stráže vydaly na pouť Prahou. „V kardinálu Beranovi se vrátili vyhnanci obou totalit, kéž by jim naše země byla opět domovem,“řekl na letišti Beranův nástupce kardinál Dominik Duka.

Z Kbel se kolona vydala na symbolicko­u cestu po pražských působištíc­h kardinála Berana. První zastávkou byl dejvický seminář, kde Beran působil jako rektor. Dalším místem byl klášter premonstrá­tů na Strahově, poslední místo, kde kardinál v Praze kázal. V klášterním kostele Nanebevsto­upení Panny Marie ostatky zůstaly do soboty a odtud pak průvod vyráží na poslední část pouti, do katedrály svatého Víta.

Tam je na programu slavnostní mše, kterou celebruje kardinál Dominik Duka, po ní zůstane rakev na katafalku před oltářem až do pondělí. Poté bude po večerní mši uložena do krypty, kde jsou pohřbeni pražští arcibiskup­ové.

Poslední vůlí kardinála Berana bylo být pohřben ve vlasti, v katedrále sv. Víta. Do Prahy se jeho závěť dostala až s jeho soukromým archivem v 90. letech. „O poslední vůli se tak úplně nevědělo, ale když se s intenzivně­jším procesem blahořečen­í začalo o těchto věcech mluvit, objevila se i otázka, zda vyhovět jeho poslední vůli,“řekl církevní historik Jaroslav Šebek. Být pohřben v římské katedrále sv. Petra je přitom mimořádná pocta, jsou zde pohřbeni jen papeži.

Prezident Miloš Zeman procesí na Hradě ale dnes vítat nebude. Ve stejnou dobu totiž navštíví sjezd KSČM, kde vystoupí se svým projevem.

 ?? Foto: ČTK ?? (1888 –1969) Pražský arcibiskup byl vězněn čtyři roky nacisty v táboře Dachau a 14 let byl internován komunisty.
Foto: ČTK (1888 –1969) Pražský arcibiskup byl vězněn čtyři roky nacisty v táboře Dachau a 14 let byl internován komunisty.
 ?? Foto: Dan Materna, Jan Zátorský, MAFRA ?? Ostatky kardinála Berana byly ve čtvrtek vyzvednuty z baziliky sv. Petra. Včera zamířily do Prahy, nejdříve na Letiště Václava Havla (nahoře) a poté do Strahovské­ho kláštera.
Foto: Dan Materna, Jan Zátorský, MAFRA Ostatky kardinála Berana byly ve čtvrtek vyzvednuty z baziliky sv. Petra. Včera zamířily do Prahy, nejdříve na Letiště Václava Havla (nahoře) a poté do Strahovské­ho kláštera.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia