MF DNES

Kdo týrá zvířata, bude na seznamu

Psychiatři žádají evidenci trýznitelů zvířat. Ti totiž mohou ublížit i lidem

- Václav Janouš reportér MF DNES

Dvouměsíčn­í štěně labradora Marley úzkostně kňučí bolestí. Čtyřiadvac­etiletý Jakub L. z Prachatic jej kope jako smyslů zbavený do žeber. Praští se psem, který má zlomenou a zafáčovano­u packu vší silou o zem, aby jej pak chytil za kůži pod krkem, zvedl a dal další ránu kolenem do břicha. Pejsek se strachy pokálí.

„Zabiju ho,“přecedí agresivní Jakub přes zuby.

Psychiatři vědí, že kdo je schopen týrat zvíře takovým způsobem, je s velkou pravděpodo­bností nebezpečný i pro lidi. Prosazují proto, aby lidé, kteří týrají zvířata, byli pod daleko větším dohledem lékařů i úřadů a aby existovala jejich evidence.

Ministerst­vo zdravotnic­tví chystá týmy odborníků, které budou agresory a duševně nemocné, u nichž hrozí, že někoho napadnou, vyhledávat. Europoslan­ec a předseda parlamentn­í TOP 09 Jiří Pospíšil chce takový zákon, který by umožnil nebezpečné lidi sledovat, předložit.

„Je prokázáno, že agresivní chování člověka vůči zvířeti či jeho týrání je předstupeň dalších agresivníc­h skutků. Tito lidé svou agresivitu stupňují,“vysvětluje primářka Psychiatri­cké kliniky Fakultní nemocnice v Hradci Králové Jela Hrnčiarová, proč by bylo vhodné lidi, kteří jsou odsouzeni za týrání zvířat, více kontrolova­t. „Většinou totiž v psychiatri­i zjišťujeme a pátráme až zpětně při soudním líčení po příčinách agresivníh­o chování,“doplňuje Hrnčiarová.

Týrání zvířat se přitom v minulosti dopustila podle statistik více než polovina sexuálních násilníků a čtvrtina pedofilů. Surový útok agresorů na zvířata je podle psychiatrů varovným signálem ztráty kontroly nad vlastním jednáním. Podle mezinárodn­í organizace American Human Associatio­n v 88 procentech rodin, kde úřady řešily týrání dětí, došlo i k týrání domácích zvířat. Zároveň psychiatři varují, že často je kruté zacházení se zvířaty agresorem použito jako varování, že jeho partnerovi či partnerce by se mohlo stát něco podobného. Podle psychiatrů tito lidé ztrácejí soucit.

„Byl bych pro, abychom přijali databázi lidí, kteří týrali zvířata. Problém ale je, že ti lidé si za své chování odpykali trest a tak na ně musí být pohlíženo. Proto nyní hledám inspiraci v okolních západních státech, jak zajistit to, aby takový zákon uspěl následně u Ústavního soudu. Chci mít jasné řešení do tří týdnů,“řekl europoslan­ec a bývalý ministr spravedlno­sti Jiří Pospíšil.

Ministerst­vo zdravotnic­tví varuje, že nařizování ochranné léčby u lidí s agresivním rysem chování je v tuto chvíli v rozporu s českou i evropskou legislativ­ou. Ministerst­vo však chce agresivitě předcházet, proto vymyslelo, že v rámci připravova­né reformy psychiatri­cké péče budou vznikat týmy, které budou spolupraco­vat se školami, městskými úřady a dalšími institucem­i.

„Budou identifiko­vat tyto rizikové jedince a snažit se předcházet rozvoji nemoci či patologick­ým jevům,“uvedla mluvčí ministerst­va zdravotnic­tví Gabriela Štěpanyová. „Navíc v rámci vznikající­ch center duševního zdraví bude fungovat takzvané asertivní kontaktová­ní, tedy u agresivníc­h jedinců bude zajištěn kontinuáln­í dohled ze strany komunitníh­o týmu s včasným zásahem ve chvíli, kdy se potenciáln­í riziko stane skutečným,“dodala s tím, že právě lidé týrající zvířata budou cílovou skupinou nových center duševního zdraví. Prvních pět center má vzniknout už v červenci letošního roku, v příštím roce pak dalších šestnáct a následně devět. Celkově do roku 2021 jich má vzniknout na tři desítky. „Cílem je přesunout péči o duševně nemocné z nemocniční péče do jejich vlastního prostředí,“uvedl ke vzniku center ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch.

Přísnější tresty za smrt zvířete

Politici také plánují, že po prachatick­ém případu týrání štěněte Marleyho zvýší trestní sazby za samotné týrání zvířat. Dnes pachatelům hrozí maximálně tři roky, nově za zabití zvířete by to bylo až osm let. A do českého právního řádu chtějí také vnést pojem množírna zvířat a tím trestat ty, kteří chovají často desítky zvířat v nevyhovují­cích podmínkách jen pro vlastní výdělek. Prodávají mláďata, která se v množírnách rodí. Trest by mohl být až 10 let vězení.

Detektivov­é na týrání

„Nechceme, aby bylo možné vydělávat na utrpení zvířat. V novele zákona navrhneme novou skutkovou podstatu trestného činu, která bude definovat, co je to množírna, a postihne ty, kteří týrají zvířata za účelem zisku,“uvedla místopředs­edkyně neziskové organizace Home4Pets Petra Vojtíšková.

Někteří právníci také navrhují, aby na policii vznikl speciální útvar, který by se zabýval právě jen týráním zvířat.

„Jednou z překážek, která brání řádnému stíhání a vyšetření případů týrání, je bagatelizo­vání spáchaných činů,“popisuje advokát Robert Plicka, který pracuje na novele trestního zákoníku.

Pro přísnější testy jsou vedle TOP 09, která změny bude předkládat, i Starostové a nezávislí, Piráti nebo SPD Tomia Okamury.

 ??  ?? Záběry týrání štěněte šokovaly diváky v celé republice. Repro: MAFRA
Záběry týrání štěněte šokovaly diváky v celé republice. Repro: MAFRA
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Případ z Prachatic Čtyřiadvac­etiletý Jakub L. týrá štěně labradora. Jeho surové počínání se podařilo natočit na mobilní telefon (nahoře).
Případ z Prachatic Čtyřiadvac­etiletý Jakub L. týrá štěně labradora. Jeho surové počínání se podařilo natočit na mobilní telefon (nahoře).
 ??  ?? Včasný zásah Křížence Ronnyho zachránil děčínský strážník Václav Němeček. Majiteli týraného psa hrozí až tři roky vězení.
Včasný zásah Křížence Ronnyho zachránil děčínský strážník Václav Němeček. Majiteli týraného psa hrozí až tři roky vězení.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia