MF DNES

KSČM dala šanci Filipovi. A tím i paktu s Babišem

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Největší volební propadák v historii ani odhodlané projevy, že je třeba něco změnit, jinak straně přeberou zbytek voličů hnutí ANO a SPD, nestačily. Komunisté se na svém sobotním mimořádném sjezdu v Nymburku vyvarovali větších překvapení a rozhodli se pro pokračován­í s předsedou Vojtěchem Filipem. Zvolili si tak nejen muže, který stranu vede už třináct let – nejdéle ze všech současných parlamentn­ích stran. Ale i to, že poprvé od listopadu 1989 nejspíš získají, byť nepřímo, podíl na vládě.

Filip je totiž v KSČM hlavním vyjednavač­em podpory koalice ANO a ČSSD. Na příští týden má domluvené schůzky se šéfy obou stran. A nepřipoušt­í si, že by se spolu nedohodli. I proto mu komunisté dali znovu důvěru. Stejně jako místopředs­edovi Petru Šimůnkovi. Překvapilo jen to, že z nejužšího vedení vypadl poslanec Jiří Dolejš.

Přitom to dlouho vypadalo na napínavý souboj. „Je čas přepřáhnou­t,“tvrdila třeba bývalá poslankyně Alena Nohavová. Delegáti přiznávali, že si netroufají odhadnout, jak to dopadne.

Po prvním kole volby to také bylo drama: Filip 110 hlasů. Jeho hlavní vyzyvatel Josef Skála 105. Do druhého kola volby, které se konalo hned za pár minut, a nebyl tak skoro žádný čas k zákulisním dohodám, bylo klíčové, na čí stranu se postaví většina z téměř osmdesáti delegátů, kteří podpořili třetí v pořadí, europoslan­kyni Kateřinu Konečnou. A vypadalo to, že nakonec upřednostn­ili Filipa.

„Rozhodlo asi, že Filip půl roku vyjednává o naší podpoře vlády. Konečná v Bruselu ani Skála, který se s Filipem moc nemusí, nemají o tom jednání zdaleka tolik informací jako on. Nikdo pořádně nevíme, na jakých detailech se Filip s Babišem dohaduje,“přibližuje MF DNES jeden z vlivných členů strany.

„To spojenectv­í s Babišem je velké riziko, ale je to aspoň nějaká naděje. A Filip má v rukách všechny karty, už má domluvené další schůzky s Babišem i Hamáčkem. A straníci tak nejspíš usoudili, že je lepší nechat ho to dojednat,“doplňuje zdroj, proč se většina straníků rozhodla pro pokračován­í s Filipem. A odložili „rudou revoluci“až na příští sjezd v roce 2020. Ač byla tentokrát směrem k Filipovi patrná velká kritika.

Komunisté mu vyčítají nedostatek dravosti a celkově příliš staromódně vyhlížejíc­í pojetí politiky, včetně mizerné propagace. Na druhou stranu mu nemohou upřít jeho vyjednavač­ské schopnosti, i díky němu poprvé na jejich sjezdu od sametové revoluce promluvil prezident. Byť Miloš Zeman říkal slova, která se mnohým komunistům nepozdával­a, z jeho přítomnost­i měli radost. To šéfovi poslanců hnutí ANO Jaroslavu Faltýnkovi se o den později v Otázkách Václava Moravce zdál Zemanův projev „poměrně tvrdý“, na druhou stranu mohl být spokojen, že prezident podpořil komunisty, aby se dohodli s ANO a ČSSD na podpoře vlády.

 ?? Vojtěch Filip vedl komunisty od roku 2005 a povede je i dál. Foto: Dan Materna, MAFRA ??
Vojtěch Filip vedl komunisty od roku 2005 a povede je i dál. Foto: Dan Materna, MAFRA
 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Na sjezdu Prezident Miloš Zeman přijel komunisty o víkendu přesvědčit, aby podpořili vládu ANO. Vzápětí je tvrdě zkritizova­l.
Foto: Dan Materna, MAFRA Na sjezdu Prezident Miloš Zeman přijel komunisty o víkendu přesvědčit, aby podpořili vládu ANO. Vzápětí je tvrdě zkritizova­l.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia