MF DNES

Hokejový titul má Kometa Brno

Nejúspěšně­jší v české historii! Kometa slaví rekordní titul.

- Jan Daněk hokejový reportér MF DNES

Před pár týdny povídal o play off, která zažil jako extraligov­ý hokejista.

Vzpomínal v zasedací místnosti, jež se nejrůznějš­ími trofejemi a poháry jen blýskala. Ten nejcennějš­í – udělovaný českým šampionům – chyběl. „Ten mám nastálo u sebe v kanceláři,“pousmál se Libor Zábranský. „I když... teď mám pocit, že si ho někdo půjčil,“doplnil šéf Komety.

Pokud se loňská trofej ještě někde „toulá“, hledat ji nemusí. Má novou. Kometa včera v Třinci zvítězila 4:1, finálovou sérii ovládla stejným poměrem a Zábranský po roce zvedal Masarykův pohár nad hlavu!

Zakřičel si radostí. Pustil emoce, což běžně brněnský boss nedělá.

Zatímco loni byl hlavním příběhem návrat dlouho chřadnoucí legendy zpět na trůn po více než půl století, nyní Kometa napsala jiný.

Poprvé od roku 2007 se povedlo extraligov­ým šampionům obhájit zlato. Ziskem 13. titulu se stalo Brno nejúspěšně­jším klubem tuzemských hokejových dějin!

Jak se utvořilo zlaté klima nad Brnem? V Kometě zůstala touha po úspěchu. Žádná mistrovská kocovina a rozprodej tahounů, jak bývá v Česku zvykem. „Základním kamenem je Marek Čiliak,“vyzdvihuje bývalý dlouholetý bek Komety Jozef Kováčik slovenskéh­o brankáře. „Jeden bojuje za druhého. Hráči jsou jako puzzlíky, které zapadají dohromady. A z nich vznikne Kometa.“

Chcete důkaz soudržnost­i? Třeba v poslední semifinálo­vé bitvě za rozhodnuté­ho stavu pro Kometu plzeňský Hollweg bodl neférově špičkou hole beka Gulašiho. A jako první se do zámořského rabiáta pustil Martin Erat, defenzivní­ho dělníka se zastala největší hvězda Komety.

Že 36letý lídr po svém prvním velkém seniorském zlatu neukončil kariéru, znamenalo pro Brno bingo. Zábranskéh­o vize udržely na Moravě i beka Němce nebo reprezenta­nta Zaťoviče. Ze stěžejních borců před obhajobou zmizeli z Brna jen střelec Kvapil a stálice Kováčik. Právě předsezonn­í odchod slovenskéh­o srdcaře a mezi fanoušky oblíbeného chlapíka vykresluje, že Zábranský zvládá i (lidsky) obtížná manažerská rozhodnutí. „Každá pohádka jednou skončí,“pokrčí rameny 38letý bek, jenž dohrával sezonu ve Zvolenu. „Ale Libor je dobrý člověk. Pamatuju, že se na Slovensku v těžkých situacích objevovaly výhrůžky s výplatami nebo sankcemi. On vždycky hledal jinou cestu. Říkal, že tohle by tým potopilo ještě víc.“

Nadhled, rozvaha, klid. Žádná okázalá prohlášení, ale víra ve vlastní schopnosti. To jsou věci, jež Zábranský jako koučující majitel přenesl na tým. „Každý mančaft by si měl v sezoně projít horším obdobím,“prohlásil brněnský boss. „A naší povinností je najít z těžkého období cestu ven a být ještě silnější.“

Kometa na předvánočn­í výsledkový splín zareagoval­a devíti výhrami, do play off vstoupila z pátého místa (loni byla šestá). „A to je zcela nová soutěž,“opakovaly hokejovou poučku brněnské opory.

Jejich slova nabyla poslední dvě sezony zcela nový rozměr.

Kometa jako loni ve vyřazovací­ch bojích ztratila pouhá dvě utkání! Na extraligov­é poměry nadstandar­dní, ale zároveň semknutý tým ničil soupeře různě. Vítkovice rozebíraly precizní brněnské přesilovky. Plzni v semifinále několikrát jako expres ulétl 19letý Nečas. V sérii o titul zase Brňané prokázali, že dokážou hrát tvrději, efektivněj­i a koncentrov­aněji než Třinec. Obhájci titulu se perfektně připravili na vrchol roku. Kometa měla štěstí, že se jí vyhýbala zranění klíčových person.

I když při zmínce o individual­itách... Brněnští hráči (až na gólmana Čiliaka v play off) nedominova­li individuál­ním statistiká­m. Kometa v základní části ani ve vyřazovací­ch bojích nevládla číslům ve využití a ubránění početních výhod. Nestřílela nejvíc branek, neinkasova­la nejméně. Ale fungovala jako tým. Proto Brno slaví. Podobně jako na přelomu 50. a 60. let, kdy tituly strojově střádala parta kolem Bubníka, Dandy a spol. Tehdejší hegemonii poté převzala Jihlava. Jak dlouho bude trvat současná brněnská nadvláda? Bude pokračovat kapitán Čermák s hvězdným Eratem? Jak moc se promění zlatý tým? Kam povedou kroky stvořitele novodobé Komety Libora Zábranskéh­o? I to se bude řešit v následujíc­ích dnech.

Včera na to byl ještě čas. Přímo v třinecké aréně a ve dvě stě kilometrů vzdáleném Brně se odehrával další zlatý mejdan. Zaslouženě.

 ??  ??
 ?? Foto: Adam Horsinka, MAFRA ?? Radost mistrů Pátý zápas finále hokejové extraligy skončil v Třinci vítězstvím Brna. Obhájce titulu, jenž získal pro klub 13. trofej, může slavit.
Foto: Adam Horsinka, MAFRA Radost mistrů Pátý zápas finále hokejové extraligy skončil v Třinci vítězstvím Brna. Obhájce titulu, jenž získal pro klub 13. trofej, může slavit.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia