MF DNES

Že se KSČM vrátí voliči. Tak určitě

- Zápisník Ondřej Leinert reportér MF DNES

Bývalo to oblíbené svazácké heslo: Mládí vpřed. A také současné komunistic­ké vedení se rádo holedbá: Mladí členové se nám stále hlásí. Realita? Stačilo se projít jednacím sálem jejich nymburskéh­o sjezdu a nemohli jste se zbavit dojmu, že typický komunista je postarší strejda, co se od rána do večera láduje tlačenkou.

A odpovídají tomu i čísla. Každý rok komunistům ubude přes tři tisíce členů. Nikoli proto, že by odcházeli ze strany, ale proto, že odcházejí na onen svět. V současnost­i mají kolem 37 tisíc členů, kterým je zpravidla přes sedmdesát.

V Nymburce někteří delegáti drželi palce aspoň čtyřiadvac­etiletému Filipu Zachariášo­vi, který figuroval v okruhu kandidátů do nejužšího vedení KSČM. Ale neúspěšně.

Soudruzi a soudružky místo něho dali přednost pětašedesá­tníkovi Václavu Ortovi nebo představit­eli konzervati­vního křídla komunistů Stanislavu Grospičovi. Pozici benjamínka v nejužším vedení tak teď zastává někdejší nejmladší poslankyně Kateřina Konečná, která už ale také byla nejmladší před šestnácti lety. Když k tomu přidáte nevýrazné duo prvních dvou mužů strany Vojtěcha Filipa a Petra Šimůnka, máte jasnou odpověď, proč komunistům utíkají voliči k SPD a ANO. A myslet si, že se jim voliči zase vrátí, když přenechají největší taháky svého programu šéfovi ANO Andreji Babišovi? Tak určitě.

Ti, kteří litují, že komunisty po převratu nenechal Havel zrušit, se mohou těšit z toho, že dělají vše, aby se zrušili sami.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia