MF DNES

Se soudružský­m úsměvem

- Jakub Pokorný, Ondřej Leinert reportéři MF DNES

Budova Obecního domu v Nymburku z 80. let působí sama o sobě komunistic­ky. V relativně malém sále se 300 lidí u stolů dost tísní a v horku se ovívá lístky s mandáty. Jen obligátní mattonku známou ze stolů z předlistop­adových sjezdů vystřídala PET lahev Kovanecký pramen. Jinak je vše jako kdysi.

I pořadatelk­a, která hlídá, aby novináři neposlouch­ali ve foyeru u zavřených dveří do sálu, připomíná družinářku. Jednání je totiž neveřejné. Tedy s výjimkou dvou projevů, předsedy KSČM Vojtěch Filipa a Miloše Zemana, který jako první polistopad­ový prezident dorazil na komunistic­ký sjezd.

„Naším cílem zůstává socialismu­s zbavený chyb minulosti,“ujišťuje ve svém volebním projevu delegáty předseda Filip, který by rád vedoucí stranický post znovu obhájil. Komunisty přitom vede už od roku 2005. Následně se pochlubí, že se mu v uplynulém období podařilo urovnat spory mezi vietnamsko­u a čínskou komunistic­kou stranou. Dojde i na volební neúspěch, po kterém Filip sám zvažoval, že skončí. Ale rychle si to rozmyslel.

Jeho „okénko komunistic­kých tradic“vzápětí shodí samotný Zeman. „To, čemu říkáte Vítězný únor, byl ve skutečnost­i prohraný únor. A víte proč? Protože vytvořil monopol moci,“pozastavil se u minulosti komunistů Zeman.

„Tak se staly chyby, no“

Když mluvil o justičních vraždách Heliodora Píky a Milady Horákové, jedna z poslouchaj­ících delegátek jen pokrčila rameny: „Tak se staly chyby, no.“A už jen kroutila hlavou, když Zeman připomněl povídačku o normalizač­ním premiérovi Lubomíru Štrougalov­i, o němž se říkalo, že byl jediným inteligent­ním členem politbyra.

Přesto ho vyprovázel potlesk vestoje. A Filip pak s prezidente­m polemizova­l jen v tom, zda Vítězný únor byl prohrou.

X. sjezd KSČM se odehrává sice za zavřenými dveřmi, ale naštěstí za otevřenými okny. Někteří kandidáti na předsedu tak hřímají ve svých projevech, až je to slyšet ven před budovu.

Kandidát na předsedu Martin Juroška přišel s jednoduchý­m: „Volme změnu!“Další uchazeč o předsednic­kou funkci chlácholil sebe i stranu, že aspoň porazila ve volbách ČSSD, a Kateřina Konečná (vedle Josefa Skály druhá největší Filipova konkurentk­a na post předsedy) prohlásila: „Hnutí ANO a SPD vyhrály volby s komunistic­kým programem.“Po chvíli však komunisté řečníky skoro neslyší, protože z dálky od nádraží se k Obecnímu domu hrne průvod demonstran­tů. Ten den již druhý.

Skoro to vypadá, že budou chtít proniknou dovnitř budovy, kterou hlídá hubený kordon asi pěti policistů a tří pořadatelů. Zastaví se ale těsně pod schody a přesunou se do nedalekého parku. To už Vojtěch Filip vítězí, byť až v druhém kole, ale se soudružský­m úsměvem na tváři.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia