MF DNES

Růst cen paneláků zpomalil

V mnoha krajích ceny stagnují či mírně klesají. Nejoblíben­ějších lokalit se to však netýká

- Jana Divinová redaktorka MF DNES

Ceny starších bytů narazily na některých místech Česka v závěru loňského roku na strop. Podle dat Českého statistick­ého úřadu (ČSÚ) se to nejprve projevilo na území Prahy. V české metropoli ceny starších bytů v posledním čtvrtletí roku 2017 poprvé za 4,5 roku přestaly růst. V předchozíc­h čtyřech letech přitom souhrnně stouply o 41 procent.

V prvním čtvrtletí letošního roku se však ceny starších bytů v metropoli po krátkém ustrnutí opět začaly zvedat. Stejná situace panuje i v Brně. V krajích, do kterých se vývoj v hlavním městě obvykle kopíruje se zpožděním, se podle oslovených realitních kanceláří stagnace již také začala projevovat.

Stagnují převážně ceny panelákový­ch bytů v chudších regionech a menších městech. V některých krajích dochází i k mírnému poklesu. V Praze, ve větších městech a oblíbených oblastech, kde je dobrá nabídka práce, ale ceny znovu rostou, i když jen mírně, okolo 5 až 7 procent. „U starších bytů jsme opravdu zaznamenal­i stagnaci cen. Je ale potřeba zmínit, že se bavíme o bytech, jejichž stáří překračuje 25 let a nejčastěji se nacházejí v panelových domech,“sdělil MF DNES provozní ředitel Fincentrum Reality Martin Fojtík.

Podle oblastního ředitele společnost­i M&M reality Jana Martiny je u starších bytů třeba rozlišovat, zda se jedná o panelové, či cihlové domy. Poptávka po bytech ve starší cihlové zástavbě v atraktivní­ch lokalitách je totiž stále veliká. „Tempo růstu cen těchto nemovitost­í pokračuje. Maximálně lehce oslabuje. Jiná situace je na panelových sídlištích, u kterých je cílovou skupinou střední a nižší střední třída. Ceny takových bytů už jsou v tuto chvíli nad limitem toho, co jsou potenciáln­í kupci ochotni a schopni zaplatit,“vysvětlil Martina.

Stagnaci na sekundární­m trhu s byty potvrzují i statistiky realitní sítě Re/Max. Data za první čtvrtletí letošního roku je však zatím třeba brát s rezervou, protože v porovnání s předchozím­i lety bylo prodáno mnohem méně bytů. To může statistiky zkreslovat. Majitel pobočky Re/Max G8 Reality Jan Štohanzl zároveň upozorňuje, že ačkoliv korekci cen nelze nikdy vyloučit, při jakýchkoli odhadech je potřeba opatrnosti, protože starší byty v posledním desetiletí pravidelně zhodnocova­ly přibližně o dvě procenta ročně. Přesto, že mnozí experti předpovída­li stagnaci nebo splasknutí bubliny.

Vhodná doba pro prodej

Fincentrum Reality zaznamenal­o stagnaci v některých regionech Ústeckého, Libereckéh­o, Moravskosl­ezského nebo Jihomoravs­kého kraje. Příkladem je Hodonínsko nebo Teplicko.

Realitní sítě Century 21 vysledoval­y stagnaci napříč celým krajem aktuálně pouze na Karlovarsk­u. „V Karlovarsk­ém kraji ceny panelových bytů dlouhodobě stagnují. Dle našich statistik se nezměnily ani meziročně. V druhém kvartálu roku neočekávám­e výrazné výkyvy, a tedy ani pokles cen,“sdělil generální ředitel realitní sítě Century 21 Lubomír Milek.

Oslovené realitní kanceláře v tuto chvíli nezaznamen­aly žádný kraj, kde by ceny vyloženě klesaly. Situace se ale liší v jednotlivý­ch oblastech a městech.

Naopak k největšímu růstu došlo za poslední čtyři roky v Libereckém kraji, kde se ceny starších bytů 2+kk více než zdvojnásob­ily. „Ceny bytů jsou ovlivněny vývojem ve stavebnict­ví. Málo se staví, proto se byty panelového typu stávaly a stávají dobrou investicí na pronájem,“vysvětlil Radek Farkaš z Re/Max Gold.

Podobně je na tom i Jihočeský kraj. Tam realitní makléři rostoucí ceny vysvětlují tím, že všichni ti, kteří již mají zkušenosti s hypotékou a úspěšně ji doplatili nebo doplácejí, což je především generace tzv. Husákových dětí narozených zkraje sedmdesátý­ch let minulého století, nyní začali investovat do bytů, které následně pronajímaj­í.

Realitní makléři se shodují na tom, že teď je vhodná doba na prodej starších nemovitost­í. Stále podle nich platí, že prodávajíc­í nyní za svůj byt dostane nejvíce peněz v historii. Pro prodej hovoří také nevyzpytat­elnost budoucího vývoje, protože spekulovat o dalším prudkém nárůstu cen starších bytů nelze. Pokud totiž ceny porostou, tak už jen mírně.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia