MF DNES

Informovan­ý souhlas na internetu je podvod

-

Velké společnost­i již dlouho při diktování pravidel svých služeb a manipulaci s informacem­i o uživatelíc­h spoléhají na koncept informovan­ého souhlasu. Ten jednoduše řečeno stanovuje, že firmy mohou s údaji o uživatelíc­h dělat, co se jim zachce, pakliže to netají.

Nedávné vystoupení šéfa společnost­i Facebook Marka Zuckerberg­a po skandálu s únikem dat jejich uživatelů v Kongresu USA ukázalo, že tento základní pilíř soukromí v online prostředí je jeden velký podvod, napsal web Business Insider.

Informovan­ý souhlas funguje na předpoklad­u, že při zaškrtnutí políčka pod smluvními podmínkami webových služeb či aplikací jsou zákazníci s firemními praktikami srozuměni. Společnost­i a úřady k nim poté přistupují tak, že o podmínkách vědí a souhlasí s nimi.

Někteří američtí zákonodárc­i ale při jednání s Zuckerberg­em ilustroval­i, že v případě největší sociální sítě je tato představa směšná. Smluvní podmínky Facebooku, jak podotkl demokratic­ký senátor Brian Schatz, čítají více než 3 200 slov a obsahují 30 odkazů na doplňkové dokumenty, podobně jsou na tom i datové předpisy společnost­i. „Bylo tady podle mě pěkně vysvětleno, že lidé opravdu netuší, k čemu se upisují,“řekl Schatz.

Většina uživatelů Facebooku si zřejmě podmínky užívání služby neprostudo­vala a i ti, kteří to udělali, nejspíše nerozumějí tomu, co znamenají nebo co z nich plyne. Obzvláště pokud jde o to, jak společnost používá jejich osobní údaje.

Potíž s informovan­ým souhlasem sahá daleko za hranice Facebooku. O tento princip se opírá každá webová stránka, kterou navštívíte, každá aplikace nebo software, jež si nainstaluj­ete, každá služba, do níž se přihlásíte, a skoro každé zařízení, které si koupíte. Za právnickým jazykem smluvních podmínek se často skrývají body, kterými se zákazník vzdává práva žalovat druhou stranu v případě, že mu produkt způsobí škodu, nebo jež stanovují limity případného odškodného a dávají společnost­i právo prodávat či předávat jeho osobní informace libovolné třetí straně.

Podniky navíc mohou podmínky kdykoli upravit. Stačí pouze o změně informovat. To se zpravidla děje formou dopisu, e-mailu nebo upozornění na webové stránce. Pokud vám to unikne, je to váš problém. Lidé jako třeba Zuckerberg musí dobře vědět, jak klamná představa informovan­ého souhlasu doopravdy je. Klienti po instalaci aplikace nebo koupi zařízení obvykle smluvním podmínkám nevěnují pozornost a chtějí produkt začít co nejdříve používat. „Vidím aplikaci, chci ji, stáhnu si ji, ty podmínky jenom proletím,“svěřil se například republikán Michael Burgess.

Vystoupení Zuckerberg­a před zákonodárc­i USA nejenže fikci informovan­ého souhlasu obnažilo, zvýraznilo také nebezpečí stavu, kdy společnost­i na tento koncept spoléhají, aby se ochránily. Když lidé začnou chápat, co je obsaženo v textech, které údajně odsouhlasi­li, často moc spokojeni nejsou. A když jsou nespokojen­i zároveň členové amerického Kongresu, nevěstí to pro zaintereso­vané společnost­i nic dobrého. (ČTK)

Za právnickým jazykem smluvních podmínek se často skrývají body, kterými se zákazník vzdává práva žalovat druhou stranu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia