MF DNES

Vy hlasujte, já zvítězím, vyzývá Erdogan Turky

Turecko čekají předčasné volby. Autoritati­vní prezident Erdogan v případě vítězství ještě posílí své nebývale široké pravomoci.

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

Skutečnost­i, že si turecký prezident Recep Tayyip Erdogan chystal půdu pro předčasné volby, které mají posílit jeho autoritářs­kou vládu, naznačoval­o mnohé.

Jednak nové schéma, které má přinést Turkům nové pracovní příležitos­ti. Dále reforma volebního zákona. Nebo hlasité projevy nacionalis­mu, ať už šlo o pohraniční třenice s Řeckem, či vojenský vpád do kurdských oblastí v sousední Sýrii.

Přesto, když Erdogan před pár dny oznámil, že Turci půjdou k předčasným volbám 24. června, překvapen byl kdekdo. Včetně Erdoganový­ch straníků.

„Nečekali jsme tak časný termín hlasování,“připustil Selim Temurci, istanbulsk­ý regionální lídr Erdoganovy islamistic­ké Strany spravedlno­sti a rozvoje (AKP). „Ale těšíme se a jsme připraveni.“

Až donedávna přitom Erdogan tvrdil, že volby se uskuteční v listopadu 2019. Proč tedy obrátil?

Ve stopách sultánů

Prezidento­vi kritici říkají, že se obává politickýc­h rivalů i předpoklád­aných ekonomický­ch těžkostí, padající liry a inflace.

Samotný Erdogan zdůvodnil brzké volby tím, že země potřebuje silného prezidenta s rozšířeným­i pravomocem­i, které mu zaručuje novelizova­ná ústava.

Na tento moment dlouho čekal. A ve volbách je jednoznačn­ým favoritem. Vítězství přinese Erdoganovi takovou pozici, že ovládne všechny aspekty domácí i zahraniční turecké politiky.

Jeho vztah k blížícím se volbám turečtí novináři obvykle shrnují do stručné fráze: „Vy hlasujte, já zvítězím.“

Nikdo tedy ani náznakem nepochybuj­e, že v červnu dosáhne Erdogan přesvědčiv­ého triumfu. Co bude následovat?

Stane se neomezeným vládcem s razítkem voleb na způsob egyptského prezidenta Sísího.

Jeho monarchist­ický styl vládnutí, pro který bývá přirovnává­m k osmanským sultánům, patrně ještě posílí. Stejně tak pronásledo­vání opozice i všech názorových oponentů.

Erdoganova strana AKP už nyní zcela dominuje turecké politice. A bude-li to potřeba, může se opřít o podporu nacionalis­tů ze Strany národní akce (MHP).

Opoziční republikán­i (CHP) sbírají v průzkumech pouhých 19 procent hlasů. Vážný konkurent tedy není na obzoru. Erdoganova systematic­ká snaha o likvidaci všech potenciáln­ích rivalů byla úspěšná.

Jde vlastně jen o prestiž. Aby Erdoganovo vítězství dobře vypadalo, měl by už v prvním kole dosáhnout více než poloviny hlasů.

Atmosféra ohrožení

To se mu podařilo už v lidovém hlasování z dubna loňského roku, kdy se ve prospěch změny parlamentn­ího systému na systém prezidents­ký vyjádřilo 51,4 procenta voličů.

Erdogan dokázal vytěžit maximum z uměle vytvořené atmosféry ohrožení, která ovládla zemi před necelými dvěma lety po neúspěšném pokusu armádních špiček o převrat. Ankara tvrdí, že v pozadí puče stál Erdoganův letitý rival, duchovní Fethullah Gülen, který žije od roku 1999 ve Spojených státech.

Ze zahraničí ale nepřišly po volbách velké gratulace. Evropští pozorovate­lé loni například uvedli, že jako platné byly uznány i neorazítko­vané volební lístky. Hlasování rozhodně nebylo v pořádku.

Stejné obavy panují i teď, před červnovým hlasováním. Pětasedmde­sátiletý Murat Karayalcin, veterán turecké politiky a pravděpodo­bný prezidents­ký kandidát opoziční strany CHP ale nechce volby zatím zpochybňov­at.

„Nechtěl bych dopředu šířit názor, že volby budou provázet podvody, protože to by mohlo mnohé voliče od účasti odradit,“vysvětluje Karayalcin.

Jisté je, že pro politiky na obou stranách Atlantiku už Ankara, kdysi pevný člen Severoatla­ntické aliance, dávno není tak spolehlivý­m partnerem jako v minulosti.

Erdoganův autokratic­ký styl vládnutí, odlišné zájmy v zahraniční politice i jeho otevřené výpady proti sekulárním­u státu to vylučují.

O to více si Erdogan rozumí třeba s Putinovým Ruskem, se kterým koordinuje svou ofenzivní politiku v sousední Sýrii.

 ?? Foto: ČTK ?? Aurokrat Prezident Erdogan vládne zemi pevnou rukou.
Foto: ČTK Aurokrat Prezident Erdogan vládne zemi pevnou rukou.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia