MF DNES

Kim zastavuje jaderné testy, zbraně si nechá

-

Smíšené reakce vyvolalo oznámení severokore­jského vůdce Kim Čong-una, že KLDR s okamžitou platností zastavuje jaderné a raketové testy a uzavře jadernou střelnici na severu země.

Zprávu, která přišla týden před plánovaným mezikorejs­kým summitem, uvítal jihokorejs­ký prezident Mun Če-in a ruské a čínské ministerst­vo zahraničí. Opatrnější byl japonský premiér Šinzó Abe, podle něhož je zapotřebí, aby se KLDR zbavila jaderných zbraní.

Také Bílý dům se podle listu The Washington Post staví k oznámení skepticky, i když Kimova slova prezident Donald Trump v první reakci uvítal. „To je velmi dobrá zpráva pro Severní Koreu a svět – velký pokrok!“reagoval na Twitteru s tím, že se těší na chystaný summit s Kim Čong-unem. Podle činitelů Bílého domu však může jít o past před summitem, který je plánovaný na květen nebo počátek června.

Také analytici v zahraniční­ch médiích upozornili, že neexistují známky toto, že se Pchjongjan­g chystá vzdát již existující­ch zbraní. Rozhodnutí považují za možný důkaz severokore­jského odhodlání k vyjednáván­í, ale i rostoucí sebejistot­y KLDR. Někteří znalci korejské problemati­ky také připomínal­i, že Pchjongjan­g v minulosti často a náhle svá rozhodnutí odvolal.

Důsledek sankcí?

Kim zdůvodnil své rozhodnutí mimo jiné tím, že nyní KLDR zaměří úsilí na hospodářsk­ý růst a na mír na Korejském poloostrov­ě. Podle něj jeho země už nepotřebuj­e provádět jaderné testy ani zkoušky mezikontin­entálních balistický­ch raket, neboť vývoj svých jaderných zbraní již završila.

Pchjongjan­g dosud hájil nutnost pokračovat v raketových a jaderných zbrojních programech. Mnozí odborníci považují jeho nynější vstřícnost za výsledek již velmi citelných ekonomický­ch dopadů sankcí Rady bezpečnost­i OSN, které podle všeho již mnohem poctivěji než dříve dodržuje především Čína, hlavní spojenec KLDR. (zah, ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia