MF DNES

Zněli jsme i jako Depeche Mode

S Jaredem Letem jsme se sešli před pražským koncertem kapely Thirty Seconds to Mars. Řeč byla o aktuální desce America.

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

America už sklidila kritiku za odklon od rocku (a koncert se podle ohlasů opravdu nepovedl), jedna věc se však americkým rockerům zdařila. Provokativ­ní obálka alba, na níž chybí titul desky, zato v mnoha různých verzích přináší tu seznam amerických jmen, tu zase přehled oblíbených sexuálních poloh.

Jak vás napadlo udělat několik různých verzí?

Došlo mi, že s názvem America nikdy nenajdete obrázek, kterým byste album mohli reprezento­vat. Tedy jediný obrázek. Když budete chtít být patriot, dáte tam vlajku, jako antiamerik­anista použijete hořící vlajku. Když budete blázen a cédéček nebudete chtít prodat moc, dáte tam obličej Donalda Trumpa...

... a hořící obličej Donalda Trumpa, když jich chcete prodat hodně.

No přesně! Prostě nás bavilo vytvořit něco jako časovou schránku. Když se podíváte na všechny ty seznamy, jsou tam věci vtipné, banální, podivné i provokativ­ní, ale dohromady dávají smysl i nějakou výpověď o době a kultuře, jíž žijeme.

Lze vaši desku chápat jako interpreta­ci stavu, v jakém se Spojené státy dnes nacházejí?

Ano, myslím, že to tak je. Písnička Walk on Water, kterou naše deska začíná, hovoří o změně, svobodě a boji za to, čemu věříte.

Jste naštvaný ze současné podoby Ameriky?

Občas jsem rozzlobený, občas mě to inspiruje, někdy jsem zmatený a někdy... jak to říct... kombinace všeho dohromady. Je to divná doba, v níž žijeme.

Především lidé, kteří si oblíbili vaši starší muziku, jsou poněkud rozladění z toho, jak nová deska zní. Co tomu říkáte?

Nevydali jsme album pět let, to je fakt dlouhá doba. A musíte se posouvat dopředu. Já ani bratr jsme se nikdy nechtěli opakovat. Ale myslím, že občas musíte pár lidí nas.at, jinak neděláte věci správně. Na desku America jsme hrdí, máme s ní větší úspěch než dřív. Konkrétně zmíněná Walk on Water je velká rocková pecka, byť v ní nevyužívám­e staré triky. Přijde mi skvělé popadnout nablýskaný zvuk a udělat v jeho rámci protestní píseň.

Ovlivňuje nový zvuk nějak způsob, jakým hrajete naživo?

Pro nás to vlastně není nový zvuk, to spíš pro lidi, kteří nás moc neposlouch­ali. Písně jako Hurricane či Echelon měly víc společného s The Cure nebo Depeche Mode než s tvrdým rockem. Vždycky to tedy byla součást naší hudby. Ale rozumím tomu, že když má někdo v hlavě kousky jako The Kill nebo třeba This Is War, může to tak vnímat.

Walk on Water, kterou ta deska začíná, je o svobodě a boji za to, čemu věříte. Jared Leto, zpěvák

Takže si z té kritiky nic neděláte?

Dneska se vnímání rockové hudby hrozně zužuje. Takže pak přijdou lidi a říkají – to přece není rockové album, jaké jsem očekával. Budiž. Ale odezva, jakou máme na koncertech a z výsledků singlů i z celé desky v hitparádác­h, je úžasná.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia