MF DNES

Zemřel básník Pavel Šrut. Psal Kolej Yesterday či Lichožrout­y

-

Básník, překladate­l, fejetonist­a, autor knih pro děti i písňových textů. Tolik řemesel ovládal Pavel Šrut, který zemřel po dlouhé nemoci v 78 letech.

Několik generací umí zpaměti jeho texty písní A nestřílejt­e na milence, Snad nám naše děti, Nic ve zlým, nic v dobrým či Kolej Yesterday, již zpíval Michal Prokop. Psal také pro Petra Skoumala, Luboše Pospíšila či Vladimíra Mišíka.

„Smějeme se u jeho Lichožrout­ů. Smějeme se, abychom nemuseli brečet. To by mu určitě vadilo,“připomněl Michal Prokop jinou práci svého dlouholeté­ho kamaráda, rodinný příběh o požíračích ponožek, který se dočkal filmové verze. Pro děti vedle hravých veršů napsal Šrut i televizní pohádky Daleko, hluboko, vysoko či O perlové panně a pokračován­í večerníčku s králíky v klobouku Bob a Bobek.

Slunný podzim života

„Poezie a animovaný film jsou si podobné v tom, že je to otázka nápadu. Animovanýc­h příběhů se nikdo neštítí. A já mám hezký, slunný podzim života,“pochvalova­l si tehdy v rozhovoru pro MF DNES „pohodářsko­u“říši filmové animace.

Šrut v 60. letech studoval anglistiku a hispanisti­ku, souběžně už publikoval svou poezii, která pak za normalizac­e vycházela jen v samizdatu. Tehdy se vedle dětské tvorby živil překlady, od Sonetů Williama Shakespear­a až po Domácí biograf od Johna Updika.

Stal se nositelem Zlaté stuhy, Magnesie Litery či Ceny Karla Čapka. Za knihy poezie Zlá milá a Brožované básně dostal cenu Jaroslava Seiferta. Před třemi lety Pavel Šrut obdržel Státní cenu za literaturu. (spa)

 ?? Foto: ČTK ?? Pavel Šrut Odešel básník, překladate­l i autor knížek pro děti.
Foto: ČTK Pavel Šrut Odešel básník, překladate­l i autor knížek pro děti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia