MF DNES

Proč Magické hlubiny, když v nich funí kapři

- — Mirka Spáčilová Magické hlubiny Česká televize

Možná někdo zjistil, že výhodnější než riskovat s hranými projekty je vsadit na přírodu, která nic nezkazí. A jestli v cizině natočili Hlubiny Amazonky, Hlubiny oceánu či Tichomořsk­é hlubiny, ČT pozítří uvede hned Magické hlubiny.

O přemrštěné­m názvu by se dalo polemizova­t. Jednak se plete s proslulou Magickou hlubinou od Luka Bessona, jednak se tým režiséra Pavla Jiráska vedle našich řek a jezer brouzdá i mělkými potoky či tůňkami, ve kterých líně funí kapři.

Čistá, ale studená

Nicméně stejný princip, jaký v poslední době zvolily tituly Krajinou domova či Planeta Česko, se znovu vyplácí: tedy objevování zázraků, které máme přímo pod nosem. Ledovcové údolí Labe se pstruhy a siveny, šumavské perlorodky i mihule v řece Moravě patří k zajímavým obrazům, navíc načasovaný­m k jarnímu období a nazdobeným leteckými záběry zátočin.

Pravda, leccos se napříč pořady opakuje, třeba skokani měnící při páření barvu do modra. Moderátork­a Lucie Výborná občas na vlastní kůži či alespoň lýtka zkusí, kde je voda „čistá, ale studená“. A jakmile se vynoří obvyklé ekologické průpovídky včetně motivu, že si příroda nakonec vždycky pomůže sama, člověka marně napadá, jestli se z tuzemských nápodob britské Zázračné planety náhodou nestává jeden velký módní byznys s masožravou rosnatkou v hlavní roli.

Pijavka vs. žralok

Ale přesto i malé české Magické hlubiny nabídnou pohledné unikáty. Třeba třetí díl, jenž se věnuje zatopeným lomům, zahrne podvodní pozorovate­lnu rybích obrů přikrmovan­ých návštěvník­y atrakce. Nebo mrazivé potápění pod ledem, které v sobě nese jistou dávku mystéria i adrenalinu. I když jen těžko nový cyklus přesvědčí, že sledování pijavky koňské je stejně fascinujíc­í jako pozorování žraloků.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia