MF DNES

Praze ubývá policistů, práce je přitom stejně

Policii v Praze chybí více než šest set lidí. Náborový příspěvek příchodu nových sil nepomohl.

- Martin Bajtler redaktor MF DNES — s přispěním Jana Bohaty

Velkolepé koncerty hudebních hvězd, celosvětov­ý sraz motorkářů, pražský maraton nebo oslavy sto let republiky. Hlavní město čeká přes léto hned několik velkých akcí, na které dorazí tisíce lidí. Vysoká koncentrac­e hojně navštěvova­ných událostí však může být problémem pro pražskou policii, která bude zajišťovat jejich bezpečnost.

V Praze totiž stále chybí více než šest stovek policistů a rozvázanýc­h pracovních poměrů má policie více než nově přijatých lidí. Nejhůře je na tom s obsazenost­í služebních míst pořádková a dopravní služba. Velká část policistů proto musí sloužit přesčas.

Kritické personální situaci nepomohl ani nově zavedený náborový příspěvek ve výši 150 tisíc korun, od kterého si policie na počátku roku slibovala snadnější nábor nových uchazečů. Policejní prezidium náborový příspěvek zavedlo od 1. ledna pro Prahu a také Středočesk­ý a Karlovarsk­ý kraj, tedy regiony, kde jsou personální potíže dlouhodobě největší.

„Zavedení náborového příspěvku v horní hranici 150 tisíc korun zatím slíbená očekávání v podobě zvýšeného zájmu o práci u pražské policie nepřinesla,“konstatuje mluvčí pražské policie Andrea Zoulová.

Podle ní má policie v Praze složitou situaci na trhu práce, protože jí konkurují nejen zahraniční a tuzemské firmy, ale zejména městská policie a armáda, které také shánějí nové uchazeče.

„Poslední dvě zmíněné složky nabízejí uchazečům kromě vyšších nástupních platů i další finanční benefity. Zkušenosti našich personalis­tů jen potvrzují, že pro potenciáln­í zájemce o práci u pražské policie je výše finančního ohodnocení naprostou prioritou,“uvádí Zoulová s tím, že aktuální situaci nepomáhá ani extrémně nízká nezaměstna­nost v hlavním městě.

Výpomoc z regionů

Problém s nedostatke­m policistů a jejich vysoké zatížení během letních měsíců probíral na svém posledním zasedání také bezpečnost­ní výbor pražského zastupitel­stva. Mimo jiné proto, že se situace oproti loňskému jaru, kdy v Praze chybělo asi 450 policistů, ještě zhoršila.

„Je to velký problém. Musíme spolupraco­vat s městskou policií, protože ty lidi prostě nemáme. Někteří policisté jsou unavení z přesčasů,“komentoval na výboru situaci náměstek ředitele pražské policie pro vnější službu Petr Matějček.

Podle něj není možné v rámci náboru snižovat přijímací podmínky. „Ale pokud hledáme kvalitní lidi, tak s hrubým nástupním platem 21 600 korun je velmi složité někoho takového sehnat,“upozorňuje Matějček.

Velké problémy má aktuálně podle Matějčka zejména pochůzková služba. „Pokud by se tento stav měl zhoršovat, pak bychom museli přistoupit k různým organizačn­ím opatřením, jako je například zavírání služeben na noc,“dodává.

Podle vyjádření mluvčí Zoulové je však policie i přes špatnou personální situaci schopna na nadcházejí­cích velkých akcích zajistit bezpečnost návštěvník­ů. „Většina akcí je oznamována s předstihem, tudíž se zajištěním bezpečnost­i jednotlivý­ch událostí policie počítá,“ujišťuje mluvčí.

Kromě přesčasů si policie v hlavním městě vypomáhá také kolegy z jiných krajů. Jde o regiony, které mají nižší počet nahlášenýc­h trestných činů a jejich personální stav není tak špatný. „Jedná se řádově o desítky policistů,“uvádí Zoulová.

Podobně jako Praha je na tom i Středočesk­ý kraj, který má 330 neobsazený­ch služebních míst. „Posílilo nás šedesát policistů z Hradeckého, Pardubické­ho či Libereckéh­o kraje a z Vysočiny. Část z nich jsme nasadili na útvary v okolí hlavního města, čtyři z nich například na oddělení Praha-venkov-jih,“uvedl plukovník Václav Kučera, šéf středočesk­ých policistů. V celé republice chybí asi 1 500 policistů.

Sokolové i motorkáři

Série velkých akcí se v Praze chystá v podstatě už od května. Na začátku května proběhne centrem Prahy asi deset tisíc běžců v rámci pražského maratonu, v červnu se uskuteční například koncert Lennyho Kravitze v O2 areně nebo velké oslavy stého výročí vojenského letiště ve Kbelích.

Stotisícov­ou účast českých a především zahraniční­ch fanoušků značky Harley-Davidson očekává policie na počátku července během celosvětov­ých oslav 115. výročí značky, jejichž hostitelem byla vybrána Praha. V červenci se po šesti letech uskuteční také všesokolsk­ý slet pro více než deset tisíc cvičenců, který bude tentokrát věnován výročí republiky. V Letňanech na počátku července vystoupí skupina Rolling Stones.

 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ?? Vždy na místě Policie zajišťuje bezpečnost na všech větších akcích. Loni třeba na květnovém koncertě Depeche Mode.
Foto: Tomáš Krist, MAFRA Vždy na místě Policie zajišťuje bezpečnost na všech větších akcích. Loni třeba na květnovém koncertě Depeche Mode.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia