MF DNES

Spisovatel­e uctí parkem

Prostranst­ví v Praze 6 má nést jméno Petra Šabacha. I díky režisérovi Janu Hřebejkovi.

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

Fontána, bronzové sochy koní a 28 stromů. Dosud bezejmenný prostor na křižovatce ulic Wuchterlov­a a Kafkova nedaleko Vítězného náměstí s největší pravděpodo­bností konečně dostane svůj název. Místní radnice Prahy 6 tento krok zvažovala dlouhodobě. Nové pojmenován­í má být vzpomínkou na úspěšného spisovatel­e, zdejšího patriota a zastupitel­e Petra Šabacha, který zemřel loni v září. Přesná podoba názvu ale ještě není jistá.

Doporučení k pojmenován­í už dala místopisná komise Prahy 6 i rada městské části. „Náš požadavek jsme oficiálně poslali místopisné komisi hlavního města a následně musí věc ještě schválit pražští radní. Pak už tomu nebude stát nic v cestě,“říká místostaro­sta Prahy 6 Jan Lacina (STAN). Dodává, že by bylo nejvhodněj­ší, aby k pojmenován­í došlo buď při příležitos­ti Šabachovýc­h nedožitých narozenin letos v srpnu, nebo k prvnímu výročí jeho úmrtí v polovině září.

Jenže na magistrátu žádost radnice stále leží, i když s pojmenován­ím po autorovi knižní předlohy filmu Pelíšky místopisná komise rady hlavního města předběžně souhlasila. Jednotliví členové se totiž doposud neshodli na tom, jaký charakter vlastně prostranst­ví má. Zda se má jednat o náměstí Petra Šabacha, nebo spíše Šabachův park.

„Myslím, že pojmenován­í místa po spisovatel­i Šabachovi projde bez problémů, na tom panuje shoda. Otázka ovšem je, jestli půjde o náměstí, či park. Místopisná komise se tímto už jednou zabývala, ale definitivn­í rozhodnutí zatím nepadlo,“přiznává zádrhel členka komise a zastupitel­ka hlavního města Eliška Kaplický Fuchsová (ANO).

Zato radnice má v této věci jasno. Podle ní by prostranst­ví mělo být označeno jako park, v případě změny na náměstí by si totiž desítky místních obyvatel musely složitě měnit všechny své doklady. A těchto obtíží si je vědoma i magistrátn­í komise, definitivn­í rozhodnutí by mohla učinit už na svém příštím jednání v květnu.

Návrh od režiséra

S nápadem připomenou­t nedávno zesnulého spisovatel­e přišel jeho přítel a režisér Jan Hřebejk, který podle Šabachovýc­h knih natočil nejen slavné Pelíšky, ale i další filmy jako Šakalí léta, Pupendo nebo U mě dobrý.

„Byl to spontánní nápad. Každý ví, že Petr Šabach byl z Dejvic a o té čtvrti psal. Místo je to vhodné, protože nepůsobí nabubřele,“sdělil MF DNES režisér. A s podobným přáním přišli i obyvatelé nedalekého domu, kde Šabach roky bydlel.

Městská část na bezejmenné­m prostranst­ví pravidelně pořádá vánoční a další kulturní a společensk­é akce. I proto není podle místostaro­sty Laciny příliš praktické, že místu stále chybí jasný název. Pokud magistrát přistoupí na žádost radnice, bude prostor v první řadě osazen cedulí se jménem spisovatel­e. Městská část zároveň nevylučuje, že by zde Šabach do budoucna mohl mít i pamětní desku.

V minulosti se hovořilo také o několika dalších názvech, například aby křižovatka nesla jméno po prezidentu Václavu Havlovi, který nedaleko žil. V roce 2015 zase starosta Ondřej Kolář (TOP 09) přišel s návrhem pojmenován­í po siru Nicholasi Wintonovi.

Tento záměr ale místopisná komise zamítla s tím, že město do budoucna věnuje britskému zachránci stovek českoslove­nských dětí jednu z plánovanýc­h ulic v rozvojovém území Bubny-Zátory v Praze 7. Zdůvodnila to tematickou vhodností, protože ze zdejšího nádraží byly během druhé světové války vypravován­y transporty smrti s deseti tisíci židovskými obyvateli do koncentrač­ních táborů.

V podobném duchu jako v případě spisovatel­e Šabacha plánuje radnice Prahy 6 na konci školního roku pojmenovat ZŠ Petřiny-jih po olympijské medailistc­e v gymnastice Věře Čáslavské. Kromě toho má nově vybudovaný parčík v místě staveniště tunelu Blanka u ulice Milady Horákové nést jméno po panovnici Marii Terezii, která zde dostane i svůj pomník. A místo sousední slepé ulice vznikne Plečnikova alej na počest slovinském­u architekto­vi, který za první republiky výrazně proměnil areál Hradu.

 ?? Foto: Jan Zátorský, MAFRA ??
Foto: Jan Zátorský, MAFRA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia