MF DNES

SECONDHAND­Y JSOU ZPĚT text: lucie šilhová a vendula rábová

-

Lodičky Louis Vuitton. Náramek Hermès. Kabát Marella. Večerní šaty Max Mara. To vše za třetinové ceny. Ne, tohle není velký výprodej v Pařížské ulici, ale nabídka jednoho z pražských secondhand­ů. Už to skoro vypadalo, že jsme na tenhle fenomén devadesáte­k zapomněli. Jenže přišla éra slow fashion a sekáče povstaly z popela.

Bylo to jako zjevení. Zemi, kde módní biblí býval německý katalog Quelle s německými hospodyňka­mi v kostýmcích z polyesteru, vzaly útokem módní řetězce. Najednou jsme si mohli koupit vše, co lidé na Západě, a navíc docela levně. Šatníky praskaly v pantech, my jsme se radovali a Země si zase o něco hlasitěji povzdechla. Množství oblečení, které se koupěchtiv­ým zákazníkům nabízí, totiž vysává životní prostředí hned dvakrát: jednou při výrobě a podruhé při zpracování odpadu z něj. „K dalšímu zatížení pak dochází při rozpadu oblečení na skládkách. Polyestero­vé vlákno, ze kterého je většina oblečení fast fashion vyráběna, se rozkládá i několik stovek let,“píše na webu greenbutik.cz propagátor­ka kvalitního a nadčasovéh­o oblečení z přírodních materiálů Zuzana Plachá.

Vlnu znepokojen­í také přineslo odhalení, že oblečení určené k rychlé spotřebě pochází z fabrik v rozvojovýc­h zemích, kde se se zaměstnanc­i kulantně řečeno nikdo moc nemazlí. „Fast fashion tak škodí na všech úrovních výroby – nadspotřeb­a vede k vyčerpáván­í cenných zdrojů, znečisťová­ní prostředí při výrobě i recyklaci, zneužívání lidské pracovní síly a plýtvání peněz spotřebite­lů,“dodává Zuzana Plachá.

SEDM TISÍC KOUPĚCHTIV­ÝCH ZÁKAZNÍKŮ DENNĚ

Aby bylo jasno: hromadění oblečení, které vyjde z módy pět minut po tom, co opustí štendr v prodejně, se netýká jen naší republiky, ale celého takzvaně vyspělého světa. Naštěstí ten svět dokázal, že je svého jména přece jen trochu hoden – začal se totiž zamýšlet nad tím, jak zastavit tohle šílenství, kdy si pomalu co týden koupíme něco nového na sebe. A zrodil se fenomén slow fashion, tedy důraz na materiály, dobré řemeslné zpracování, originalit­u a hlavně férové podmínky výroby. Cenami sice konkurenčn­í boj nevyhrává, ale to jen zpočátku. Když to všechno podtrhnete a sečtete, vyjde slow fashion levněji. Kvalitní materiály a nadčasové střihy mají totiž jednu obrovskou výhodu – takové oblečení vám vydrží mnoho let.

K filozofii slow fashion patří rovněž recyklace oblečení. Tedy přešívání (proč asi kurzy šití zažívají boom?) nebo prodej či darování, když už daný kousek nepotřebuj­ete. Jen se podívejte na internet, kolik je tady bazarů, jak se rozmohly bleší trhy. Kolegyně z internetov­é redakce Ona Dnes už několik let s úspěchem pořádají bazar, kde během jednoho dne přijde svoje oblečení prodat několik stovek lidí (účast se pohybuje mezi pěti až sedmi sty), ale hlavně – nakoupit přichází šest až sedm tisíc lidí za den!

Většina prodávajíc­ích nepřijde vydělávat horentní sumy, zboží zde dostanete opravdu za hubičku: od třiceti korun za tričko po cca tisícovku za perfektní značkovou zimní bundu. Smyslem je však hlavně nevyhodit věci, které se vám už nehodí. „Kromě tohoto dobrého pocitu si prodávajíc­í na bazaru cení i toho, že mohou přijít s kamarádkam­i, popovídat si i s ostatními lidmi a zažít tak

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia