MF DNES

Zádrhel v jednání o vládě: záruky pro ČSSD

- Vojtěch Srnka reportér MF DNES

Nejprve v pátek předsednic­tvo ČSSD schválilo, že bude strana dále jednat o sestavení vlády s hnutím ANO. Pak v neděli obhájil svůj post v čele KSČM Vojtěch Filip, který je nakloněný tomu, aby komunisté vládu ČSSD a ANO podpořili.

Vypadalo to, že koalice ANO a ČSSD s podporou komunistů je napodruhé už na spadnutí. Jenže po včerejšku je cesta ke spolupráci opět komplikova­nější.

Kromě svěření několika ministerst­ev – třeba vnitra či práce a sociálních věcí – totiž sociální demokraté po hnutí ANO požadují několik záruk definující­ch to, jak by

Sociální demokraté chtějí odvolat zástupce SPD z čela Sněmovny a záruku, že Babiš rezignuje, bude-li odsouzen

mělo vypadat jejich společné vládnutí. Před uzavřením svazku s ANO chtějí mít sociální demokraté dvě jistoty, které se budou snažit v zítra začínající­ch jednáních o vládě straně zajistit.

Chtějí záruku, že premiér Andrej Babiš rezignuje, pokud jej soud první instance uzná vinným v kauze Čapí hnízdo. A také záruku, že v důležitých věcech, na nichž se obě vládní strany neshodnou, nespojí hnutí ANO síly s SPD a komunisty, aby společně ČSSD přehlasova­li.

Obavy z referenda

„Stavím se k tomu negativně,“vyjádřil se včera Andrej Babiš na tiskové konferenci po jednání vlády k tomu, co si myslí o podmínce ČSSD na svou rezignaci v případě, že bude odsouzen. Na připomínky, že je trestně stíhaný, je prý už alergický. „Co kdyby se stíhání zastavilo? Odejdou členové ČSSD z vlády? Asi ne. Takže pro mě to není téma,“dodal premiér.

To se však sociálním demokratům nelíbí. „Pokud by byl Andrej Babiš jako premiér odsouzen, musela by sociální demokracie z takové vlády odejít,“uvedl jejich místopředs­eda Martin Netolický.

„My jsme ustoupili na maximum možného,“říká Netolický a připomíná, že páteční předsednic­tvo ČSSD schválilo další jednání o vládě s ANO těsně 14 hlasy z přítomných 26 sociálních demokratů.

Pokud by hnutí ANO sociálním demokratům záruky odmítlo, mohlo by to podle něj i dalších sociálních demokratů negativně ovlivnit vnitrostra­nické referendum, v němž budou řadoví členové strany o vládě s ANO hlasovat.

„Doufám, že na tomto nápadu ČSSD naše jednání nezkrachuj­e,“uvedl včera pro MF DNES Babiš a dodal podobný argument jako Netolický. Totiž že ANO udělalo maximum, aby jednání dopadla dobře. „Ale tím to má končit, to bychom se za chvíli těmi novými požadavky umlátili,“říká Babiš.

Přijde SPD o posty?

Druhou záruku – tedy že ANO nebude „podvádět“ČSSD s Okamurovou SPD – chtějí sociální demokraté mít napsanou přímo v koaliční smlouvě. Zároveň však chtějí, aby jim ANO svou věrnost prokázalo v praxi už nyní. Na pátečním předsednic­tvu ČSSD proto často zazníval názor, že je třeba z vedení Poslanecké sněmovny odvolat právě zástupce SPD.

O významný a hlavně velmi dobře placený post místopředs­edy Sněmovny by tak přišel předseda hnutí Tomio Okamura. Radim Fiala a Radek Koten by pak skončili v čele sněmovních výborů.

„V případě, že hnutí ANO bude s těmito požadavky souhlasit, logicky ztratí jakoukoli důvěru SPD a přestane být pro nás věrohodným politickým partnerem,“vzkázalo po mluvčí vedení SPD.

A právě o to sociálním demokratům jde – oslabit dosud poměrně úspěšnou spolupráci ANO a SPD při hlasování ve Sněmovně.

Hnutí ANO se ale zatím k podmínce sociálních demokratů staví zdrženlivě.

„Je to návrh, který padl ze strany sociální demokracie, ale my jsme neřekli, že s tím souhlasíme,“uvedl včera místopředs­eda ANO Richard Brabec.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia