MF DNES

J

Bývalý starosta Lipnice sedí ve vězení za podvody a zpronevěru. Jinak se obec dobře vést nedá, tvrdí politik.

- Ivana Karásková reportérka MF DNES

sem srdcař. Nikdo přede mnou nedokázal pro obec zařídit tolik prospěšnýc­h věcí,“dušuje se bývalý starosta Lipnice nad Sázavou na Vysočině Ladislav Horký. Momentálně se dívá na svět přes mříže věznice v Odolově na Trutnovsku. Za podvod, úvěrový podvod, dotační podvod a zpronevěru ho tam předloni poslal na čtyři roky Vrchní soud v Praze. Jeho vinu potvrdil i Nejvyšší soud.

Exstarosta verdikt vnímá jako křivdu a neumdlévá v úsilí jej zvrátit. Jeho návrh na obnovu řízení však minulý měsíc Krajský soud v Hradci Králové zamítl. O stížnosti proti nepříznivé­mu závěru teď bude rozhodovat Vrchní soud v Praze.

V obci „chcípl pes“

Za jeho vlády obec zkrátka žila. „Zato teď mi lidé píšou do vězení, že tam chcípl pes,“míní exstarosta.

Touha po prestiži

S tím, že se Lipnice nerozvíjí, jak by mohla, současné vedení radnice souhlasí. Jenže proč asi?

„Obec je kvůli panu Horkému zadlužená až do roku 2027, musíme zaplatit čtrnáct milionů. Vzali jsme si úvěr u banky a každý rok musíme splácet půldruhého milionu. Dokonce jsme zvažovali, že bychom zrušili druhý stupeň naší malé základní školy. Přestože jedeme v krizovém režimu, daří se v obci zajistit normální život,“líčí místostaro­sta a zároveň kastelán hradu Lipnice Marek Hanzlík.

Přesto připouští, že kauza není černobílá a odsouzený odvedl pro obec kus práce. Dokonce mu přiznává schopnosti člověka s vizemi a koncepčním myšlením.

„Myslím, že mu nešlo ani tak o peníze, spíš měl v sobě obrovskou touhu po sebeprezen­taci, po prestiži. V jisté chvíli začal mít pocit výjimečnos­ti, přehnal to a pak už z toho nemohl ven. Nastupujíc­í starosta Leoš Bláha dal trestní oznámení teprve v momentě, když jsme zjistili, že máme na obci falešné kolaudační rozhodnutí. Nad tím už nešlo přivřít psací stoly,dřevěná i chromovaná křesla. Platba hotově,solidní jednání. email: rava.p@seznam.cz; tel.č.607 484 363

TERA-VARI, 603 897 100

Zaplatím nejvyšší ceny za mince i sbírku, bankovky,hodinky,vyznamenán­í a známky, odhad i po telefonu.Tel: 602 802 040

Koupím housle, violu, violoncell­o, kontrabas, i poškozené a veškeré starožitno­sti. T: 7399075981­70177 oko. Když v roce 2011 věc převzala policie, nestačili jsme se divit. Jako to je v jedné pohádce: Já jsem tušil, že kradete, ale že tolik?“

Nabízí se otázka, proč Horký během policejníh­o šetření začal převádět svůj majetek na blízké, když tvrdí, že je nevinný.

Starosta Leoš Bláha je přesvědčen, že většina obyvatel oceňuje transparen­tní fungování, byť v úsporném režimu. „Pan Horký nám má podle soudu splatit náhradu škody ve výši 3,5 milionu z přiznaných 16 milionů. Se zbytkem jsme byli odkázáni do občanskopr­ávního řízení. K tomu se teprve musí vyjádřit zastupitel­stvo,“podotýká starosta Bláha.

Radniční noviny z basy

Lipnice je sice ves s šesti sty obyvateli, zato turisty velmi vyhledávan­á. Svou stopu v ní zanechal hlavně spisovatel Jaroslav Hašek. Na místním hřbitově je i pochovaný.

Lidé se tu znají, přestože staří obyvatelé pomalu vymírají. Nahrazují je chalupáři, kteří půtky na radnici pochopitel­ně moc neřeší.

Je to jako ve velké politice, obec je rozdělená. Pro některé je exstarosta vyvrhel, jiní by za něj i dnes dali ruku do ohně.

Díky jejich pomoci může Ladislav Horký dokonce z vězení dál vydávat občasník Listy Jindřicha z Lipé, jehož rodu Lipnice patřila. Prý je to jeho alter ego, Horkého družka se prý zase stylizuje do jeho životní partnerky Elišky Rejčky.

Listy chodí obyvatelům do schránek jako dřív. Exstarosta v nich počítá, vyčítá, rekapitulu­je, vysvětluje. A lidé z vesnice mu dopřávají sluchu.

Podle místního zastupitel­e Jaroslava Prokše nástupci Horkého konflikt se zákonem zbytečně vyhrotili. „Jakmile má někdo úspěch, je potřeba ho sundat. Šli po něm roky, že nemohl dejchat, a nakonec ho udali. Prostě chtěli na jeho místo. Vždyť která obec nemá problémy s dotacemi. Ti, kdo udělají miliardové škody, si klidně chodí po svobodě a nikdo je není schopen zavřít. A takového příštipkář­e potopí,“zlobí se zastupitel Prokš.

Vzorný vězeň

„V komunální politice existují uzavřené sociální elity okresního formátu, které se umějí navzájem podržet,“tvrdí místostaro­sta Hanzlík a připomíná, že prvoinstan­ční havlíčkobr­odský soud potrestal Ladislava Horkého jen podmínkou, zatímco pražský vrchní soud ho poslal rovnou do vězení.

Podle Horkého advokáta Richarda Malečka byl nepodmíněn­ý trest krutý. Nicméně jeho klient už může stříhat metr. Po polovině trestu, čili už za půl roku, může požádat o podmíněné propuštění a je pravděpodo­bné, že uspěje. „Je to vzorný vězeň, má kázeňské odměny a není důvod mu nevyhovět,“míní advokát.

Ladislav Horký by se ovšem rád dostal na svobodu dříve. „Chci očistit svoje jméno a vyvést obec ze zapeklité situace. Vím, jak z toho,“ubezpečuje. Z radnice do věznice

 ?? Foto: Tomáš Blažek, MAFRA ?? Zřícenina gotického hradu Lipnice nad Sázavou. Foto: Petr Lemberk, MAFRA
Lipnického exstarostu Ladislava Horkého poslal předloni Vrchní soud v Praze na čtyři roky do vězení. Potrestal ho za to, že coby starosta v úřadu podváděl.
Foto: Tomáš Blažek, MAFRA Zřícenina gotického hradu Lipnice nad Sázavou. Foto: Petr Lemberk, MAFRA Lipnického exstarostu Ladislava Horkého poslal předloni Vrchní soud v Praze na čtyři roky do vězení. Potrestal ho za to, že coby starosta v úřadu podváděl.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia