MF DNES

Útok autem v Kanadě

-

Devět lidí zemřelo a dalších šestnáct bylo zraněno, když řidič bílé dodávky v kanadském Torontu včera najel do chodců.

Uvedl to zástupce šéfa torontské policie. Řidič z místa ujel, policisté jej však krátce nato zadrželi. Svědci tvrdili, že auto do chodců najelo úmyslně.

Incident se stal krátce po 13. hodině místního času (po 19. hodině středoevro­pského času) v oblasti křížení ulic Yonge Street a Finch Avenue.

Deník Toronto Sun zveřejnil video ze zatýkání, z něhož je patrné, že muž nejprve na policistu mířil pistolí, kterou pak zahodil a vzdal se. Policisté do uzávěrky tohoto vydání neuvedli, zda šlo o nehodu, nebo o úmyslný čin.

„Stále shromažďuj­eme informace, jakmile to bude možné, sdělíme Kanaďanům více,“řekl novinářům kanadský premiér Justin Trudeau, který vyjádřil soucit zasaženým.

Podle několika svědků citovaných kanadskými médii bylo z průběhu incidentu patrné, že řidič měl situaci pod kontrolou. „Prostě projížděl přímo lidmi a na rohu dokázal bez obtíží bezchybně zahnout,“řekl webu Globalnews student Nick Sanka, který vše sledoval z blízké kavárny. Řidič podle něho při nájezdu vědomě zrychloval.

V Torontu se koná schůzka ministrů zahraniční skupiny vyspělých ekonomik G7. (ČTK)

 ?? Foto: ČTK ?? Mrtví a zranění Policisté nad jednou z obětí zajišťují stopy z místa činu v rušné čtvrti kanadského Toronta. Podle místní policie řidič v bílé dodávce vjel na chodník a nejméně devět lidí zabil a mnoho dalších zranil.
Foto: ČTK Mrtví a zranění Policisté nad jednou z obětí zajišťují stopy z místa činu v rušné čtvrti kanadského Toronta. Podle místní policie řidič v bílé dodávce vjel na chodník a nejméně devět lidí zabil a mnoho dalších zranil.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia