MF DNES

Dolínek: Libeňský most navrhnu zbourat

-

Radní hlavního města dnes budou rozhodovat o osudu Libeňského mostu. Náměstek pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD) vedení města předloží návrh na zbourání stávajícíh­o mostu a stavbu nového. „Ze všech podkladů expertů vychází tato možnost jako nejrychlej­ší a nejefektiv­nější s ohledem na životnost, funkčnost a bezpečnost mostu, a rovněž nejekonomi­čtější z hlediska budoucích nákladů,“uvedl Dolínek.

Jeho návrh zřejmě nepodpoří nikdo z Trojkoalic­e, která s bouráním mostu nesouhlasí. „Most by se měl opravit. Desítky let zanedbávan­á údržba nemůže být důvodem pro zbourání. Navíc je takzvaný nový most morálně zastaralý projekt, který ani není výsledkem architekto­nické soutěže,“uvedla pro MF DNES náměstkyně pro územní rozvoj Petra Kolínská (Trojkoalic­e/Zelení). I tak by měl mít návrh most zbourat v radě většinu. Dolínka totiž podle vyjádření primátorky Adriany Krnáčové podpoří i ANO. Pokud rada návrh schválí, bude o něm hlasovat ještě zastupitel­stvo. Tam by se mohla k záměru připojit i opozice. „Ještě to budeme probírat na jednání klubu, ale jde o doporučení asi nejodborně­jších mostařů u nás. A to nelze brát na lehkou váhu,“řekl předseda zastupitel­ského klubu TOP 09 Václav Novotný.

Proti bourání mostu se v minulosti postavily Praha 7 a občanská sdružení. V únoru ministerst­vo kultury rozhodlo, že kubistický most není kulturní památkou. (baj)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia